Zašto se bebama daje vitamin D?

Od 15. dana života do navršenih godinu dana bebama se, u obliku kapi, obavezno daje vitamin D, koji ima brojne uloge u organizmu.
Najvažnija uloga vitamina D je sprečavanje rahitisa. Naziv rahitis obuhvaća grupu oboljenja kod kojih postoji poremećaj mineralizacije (ugradnje kalcija i fosfora) u kosti koje rastu. Stoga je moguć samo kod djece.

Daleko najčešći razlog nedovoljne mineralizacije jeste nedostatak vitamina D, koji je neophodan za ugradnju kalcija u hrskavice i kosti. Vitamina D nema dovoljno u majčinom mlijeku, ali se on stvara u koži, pod utjecajem sunčevih zraka. Kod dojenčadi koja živi u područjima sa umjerenom ili hladnom klimom, i ne iznosi se golišava van tokom cijele godine – stvaranje vitamina D u koži ne zadovoljava potrebe organizma, pa su djeca u prošlosti često oboljevala od rahitisa. Danas se ova bolest uspješno prevenira dodavanjem vitamina D u vidu kapi, ili u sastavu adaptiranih mlječnih formula za bebe.

Osim u preventivne svrhe, vitamin D se kod određenih oboljenja i u znatno većim dozama koristi i kao ljek.

U kom uzrastu se bebi daje vitamin D?

Osim u tropskom i suptropskom pojasu, gde su bebe od rođenja izložene dovoljnoj količini sunčevih zraka, u ostalom djelu svjeta se primenjuje vitamin D u obliku kapi. Daje se svakodnevno, od 15. dana života do navršenih godinu dana, a djeci rođenoj tokom zimskih mjeseci i nakon prvog rođendana, sve do proljeća.

Koliko vitamina D treba dati bebi?

Doza koja je dovoljna da spreči rahitis, iznosi 400 internacionalnih jedinica (IJ) dnevno, a broj kapi zavisi od „jačine“ preparata, kojeg propisuje pedijatar.

Na koji način se bebi daje vitamin D?

Djetetu se vitamin D daje pomoću žlice. Pošto je količina ljeka mala (obično jedna-dve kapi), da bi ga beba sigurno progutala – treba da se u žličicu najprije sipa malo mlijeka koje pije (majčinog ili industrijske formule), a zatim iz bočice kapne propisan broj kapi vitamina D, i dâ bebi da proguta.