, ,

Za i protiv dude varalice

Trebaju li bebe uopće dudu i čemu im ona služi?

Bebe najbolje znaju koliko im znači duda varalica, ali i koliko je teško kada je se trebaju odreći. Prije ili kasnije dođe vrijeme za odvikavanje, kada se roditelji moraju poslužiti najrazličitijim trikovima kako bi odvajanje od omiljene dude prošlo sa što manje dječjih suza, ali i i stresa u cijeloj obitelji. Vječne su rasprave o tome trebaju li bebe uopće dudu, čemu im ona služi, zašto im se uopće ponudi duda varalica u najranijoj dobi, pa se na nju naviknu i postane im svakodnevna utjeha kad ih se ne može umiriti na drugi način.

Utjeha ili varka?

Oni koji se protive dudi, tvrde kako djetetu uopće nije potrebna i da ju nameću roditelji kao pomoć kod uspavljivanja ili kad dijete stalno plače. Ono što je sigurno, dudu ne bi trebalo davati bebi dok se još navikava na dojenje, jer su cuclanje dude i sisanje dvije različite radnje. Kod bebe to može stvarati zbrku te utjecati na uspješnost dojenja. Također se preporuča da se duda izbjegava kod djeteta koje ima česte upale uha.

Ako se beba već navikla na dudu, treba nastojati da ju što manje koristi, jer previše svakodnevnog korištenja nije dobro za zube. Duda naime može usporiti razvoj govora te uzrokovati probleme s rastom i položajem zubi. Zato bi bilo dobro s odvikavanjem od dude početi što ranije, već nakon navršenih šest mjeseci, kad beba prelazi na krutu hranu, a najkasnije do prvog rođendana. No, treba izbjegavati da je odvikavanje od dude istodobno kad i polazak u jaslice ili kakva druga važna promjena u djetetovu ritmu, jer će mu to biti dodatni stres.

Bilo bi dobro ograničiti korištenje dude samo na primjerice odlazak na spavanje, kada većina djece i traži dudu kako bi mogla zaspati. No i to kad pređe u naviku, može biti kasnije problem kod uspavljivanja, jer ako dijete više ne dojite, pa mu se još oduzme i duda, ono ostaje bez utjehe, koja mu je važna pred spavanje.

Što je alternativa?

Gdje su prednosti dude varalice, i mogu li se uopće takvima smatrati? Roditelji koji ni na koji način ne mogu umiriti dijete osim dudom varalicom, pitaju se što je alternativa dudi? Sigurno ne prstići. Prednosti dude varalice su da može pomoći djetetu da lakše zaspe, te mu pruža osjećaj sigurnosti. Ukoliko dijete ima dudu, ne može sisati palac, neka se djeca ne mogu odviknuti od te navike sve do polaska u školu, pa je bolje prstiće zamijeniti dudom varalicom, jer je odvikanje lakše.

Neke studije su pokazale da duda smanjuje rizik od SIDS-a (sindrom iznenadne dojenačke smrti). A kad je već duda ušla u vaš dom, pazite na njezino korištenje i održavanje. Prije prve uporabe obavezno ju sterilizirajte. Mijenjajte redovito dude jer se s vremenom oštećuju, i to silikonske više nego gumene. Ne stavljajte dudu u šećer, i ne vežite ju djetetu oko vrata zbog opasnosti od gušenja vrpcom. Pazite da dijete ne žvače dudu kako ne bi pukla.

 

Izvor:zena.hr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori