Što učiniti kada se djedovi i bake ne drže vaših pravila?

Mnogi roditelji se suočavaju sa ovim problemom. Bake i djedovi često imaju vrlo određene ideje o tome kako bi se njihova unučad trebala odgajati. Ponekad to može biti u direktnom sukobu s načinom na koji roditelji odgajaju djecu. Prvo se zapitajte, je li se doista vrijedno boriti oko toga. Da li vaš otac vašem djetetu dozvoljava da pije gazirani sok dok biste vi željeli da ono pije mlijeko?

Ako ste suočeni sa situacijom s kojom se ne možete pomiriti, morat ćete razgovarati s roditeljima. Ako su vaši roditelji, primjerice, fizički kaznili vaše dijete ili ako dozvoljavaju djetetu da jede hranu koju ne smije, ili da se igra s igračkama koje su opasne, morat ćete razgovarati s njima. Budite mirni, ali uporni. Objasnite da su vam ta pravila jako važna i da očekujete od njih da poštuju vaše odluke. Imajte to na umu. Ne gubite vrijeme svađajući se sa roditeljima o tome tko je u pravu ili u krivu.  To uopće nije u pitanju. Bitno je to da ste vi roditelj i stoga vi donosite odluke. Vaši roditelji moraju poštovati činjenicu da sada vi odgajate svoju djecu.

Ultimatume postavljajte samo ako baš morate. Nemojte započeti diskusiju tako da svojim roditeljima zaprijetite da ćete im ograničiti pristup djeci ako ne udovolje onom što vi kažete. Nemojte biti ljuti. Mirno raspravite o tome što mislite da je ispravno za vaše dijete.

Može biti teško rješavati ovakve probleme sa roditeljima, ali važno je o njima razgovarati na racionalan način. Vaši roditelji su vrlo važan dio života vaše djece, pa budite zahvalni za njihovu prisutnost i obazrivi u ovakvom razgovoru.