,

Savjeti za zdrave i lijepe dječje zubiće

Da li su svi slatkiši štetni za zube i koliko na razvoj zubića utiču sisanje palca ili dude?

Sa dobrim navikama za očuvanje zdravlja zuba treba početi od malih nogu. Naučite dijete šta sve može da bude štetno za zubiće i zašto je važna redovna i pravilna higijena.

Kako zaštititi dječje zubiće od štetnog utjecaja slatkiša, jer nije baš uvek moguće kontrolirati šta djeca jedu i braniti im baš sve što je slatko?
Do skoro je vladalo mišljenje da je najbolje braniti deci da jedu sve slatkiše, i da je to najbolji način da se sačuvaju zubići. Međutim, nova  istraživanja negiraju takvu teoriju, i po štetnosti svrstavaju slatkiše u različite kategorije. Tako, na primjer, najštetniji slatkiši za dječje zube su: karamel bomboni, gumeni bomboni, punjene čokolade, tvrde lizalice, i mnogi slični proizvodi.

Naravno, i drugi slatkiši, koji nisu navedeni, takođe imaju štetno dejstvo na zube – na koje djeluju svojim šećerima, ali ono može da se eliminira dobrim pranjem zubića odmah nakon uzimanja slatkiša.

Kod poslastica prve kategorije po štetnosti za zube, jedno pranje zuba neposredno poslije konzumiranja nije dovoljno, zato što se vrlo ljepljivi šećeri, pa i cijeli dijelovi slatkiša vrlo teško skidaju sa površine  zuba. Najbolja prevencija od bilo kakvih problema na dečjim zubićima je higijena i samo higijena, naravno – uz stalni roditeljski nadzor.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori