, ,

Putovanje s mališanom

Uz dobru organizaciju i kvalitetnu auto sjedalicu putovanje sigurno neće biti zamorno

Krenuti ili ne na dugo putovanje s malim djetetom? Ta je dvojba uvijek prisutna, pogotovo sada kada dolaze sve ljepši dani i imamo više volje i želje otputovati nekuda. Ovaj je problem još veći ako je i majka umorna (od posla ili obaveza kod kuće) pa pripreme za putovanje, kao i samo putovanje, doživljava kao dodatni teret. Naime, treba se pobrinuti za gomilu djetetove odjeće, pelene, bočice, hranu, čajeve… No, ukoliko se tom “problemu” pristupi vedro, dobro će se raspoloženje prenijeti i na dijete i ono će dobro podnijeti putovanje čak i u prvim danima života.

Za sasvim malo dijete treba osigurati prenosivu ležaljku (koja se učvršćuje na stražnje sjedalo) u kojoj će ono moći udobno i bezbrižno prespavati veći dio putovanja. Od Ane Duff, članice udruge Roda i instruktorice u programu “Sigurno u autosjedalici” doznajemo da je zdravstveno i zakonski uvriježena praksa i na državnom i internacionalnom nivou da se bebe od prvog dana rođenja trebaju voziti u autosjedalici za dojenčad (takozvano “jaje”) koja se postavlja suprotno smjeru vožnje i u kojoj je dijete u poluležećem položaju tako da mu naslon sjedalice, u slučaju sudara, pruži potpunu podršku glavi i vratu i spriječi kobno istezanje vrata i kičme, te povrijede glave. Inače, ove vrste sjedalica (okrenute unazad) najefikasnije su od svih vrsta sjedalica u zaštiti djeteta – zaštićuju dijete od rizika ozljede ili smrti u sudaru i do preko 90%, za razliku od košara i jastuka koji ne pružaju nikakvu zaštitu, te autokrevetića koji pružaju vrlo ograničenu zaštitu.

Dijete se u autosjedalicu okrenutu prema naprijed u uspravnom položaju može preseliti tek kad je za to dostiglo minimalne uvjete, jedan od kojih je navršena godina dana života (drugi su težina od 10 kg i samostalno hodanje). Suvremene sjedalice napravljene su anatomski, udobne su i dovoljno prostrane da dijete u njima može udobno sjediti, igrati se, jesti, pa čak i spavati. Dijete tog uzrasta lakše će podnijeti putovanje ako unaprijed odredite gdje i kada ćete se zaustavljati, jer i njemu i vama treba malo odmora. Tada ćete ga presvući i nahraniti, pa čak i prošetati malo. Dajete li djetetu dječju hranu koja se priprema s vodom, ponesite toplu vodu u termosici.

Najveći problem na duljem putovanju s nešto većim djetetom je “bolest vožnje” i dosada. Mučninu možete izbjeći tako što ćete djetetu dati hranu bogatu ugljikohidratima: kruh i marmeladu, tost, suhe kekse, neslane krekere, štapiće i banane. Prije i tijekom putovanja izbjegavajte mlijeko – jer se ono dulje probavlja i jer može izazvati mučninu.

Kako ga zabaviti?

A kako riješiti dosadu? Dio problema se rješava udobnom sjedalicom u kojoj će dijete prespavati većinu puta. Zabranjeno mu je urediti “krevetić” na zadnjem sjedištu jer prilikom naglog kočenja može pasti između sjedišta i ozlijediti se.

A dok je budno, dijete mora na dohvat ruke imati neke igračke. No, pripazite kakve će to igračke biti. – Važno je da one nisu tvrde jer svi objekti u sudaru ili pri naglom kočenju postaju projektili koji udaraju u druge objekte u vozilu (uključujući i putnike) silama nekoliko desetaka puta više od njihove originalne težine (igračka od 200 grama pri sudaru od 50 km/h udarit će silom otprilike jednakom kao da je teška 10 kg), kaže Ana Duff.

Osjeća li mučninu, najbolje je da ne gleda kroz prozor u automobile u pokretu. I gledanje slikovnice ili slaganje slagalice može izazvati mučninu.

Ako imate dvoje ili više djece koji se svađaju po putu predlažemo da im na dva načina zaokupite pažnju:

1. Smislite igru – zabavite djecu nekom natjecateljskom igrom – primjerice, neka uočavaju i broje automobile određene boje. Pobjedniku možete čak i dati neku nagradu. Budu li tako zaokupljeni, putovanje će proteći mnogo sigurnije i brže.

2. Počnite pjevati – počnite pjevati neku pjesmicu koju vole i znaju. Pridružit će vam se i tako ćete ih zabaviti i opustiti. Sebe također.

I, na kraju, dvije osnovne stvari. Kad je u automobilu dijete, bilo koje dobi – zabranjeno je pušenje, čak i uz otvorene prozore. Nadalje, u kabini treba održavati ugodnu temperaturu – ni previsoku ni prenisku, a osobito treba paziti na propuh.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori