, ,

Prva i druga trudnoća – sličnosti i razlike

Druga trudnoća može da bude po mnogo čemu drugačija od prve. Šta možete da očekujete?

Kada planiraju drugo djete, roditelji uglavnom nisu sigurni koliko velika razlika između djece je dobra.

Trudnoća i porođaj su fiziološka stanja kroz koja žena prolazi, a koja za organizam predstavljaju veliko opterećenje. Funkcija organa, prije svega srca, pluća, bubrega i jetre – treba da zadovolji potrebe organizma i majke i ploda. Nakon porođaja, potrebno je neko vrijeme da se sve vrati u prijašnje stanje. Zato se preporučuje da pauza Druga trudnoća može da bude po mnogo čemu drugačija, pa neke tegobe koje su izostale u prvoj, mogu da se po prvi put jave u drugoj trudnoći do naredne
trudnoće bude najmanje godinu dana, dok bi optimalno bilo dvije godine.

Fizički izgled se mjenja krajem prvog tromjesečja, a promjene su očigledne u drugom, i izražene u trećem tromjesečju trudnoće. U drugoj trudnoći, žena neće da osjeti promjene kao u prvoj, jer je već jednom prošla kroz isto iskustvo. Ali, pošto druga trudnoća može da bude po mnogo čemu drugačija, neke tegobe koje su izostale u prvoj, mogu da se po prvi put jave u drugoj trudnoći.

Promene na grudima

Dojke su znatno uvećane zbog povećanog masnog i žljezdanog tkiva, što – pored naraslog trbuha, dodatno opterećuje ženu. Naročito ako se puno udeblja, ili ako se nije vratila na svoju prvobitnu težinu nakon prvog porođaja. Uvećane grudi dovode do zatezanja mišića koji se pružaju ka ramenima, što izaziva pojavu bolova. Pokretljivost vrata na jednu ili obe strane može da bude ograničena. Ako je ovo stanje praćeno glavoboljom, mučninom ili povraćanjem – obavezno se treba obratiti doktoru. Napeti mišići će se najlakše opustiti masažom vrata i ramenog pojasa, ili blagim zagrijvanjem. Kada dođe do potpunog opuštanja, započinje se sa vježbama istezanja i jačanja mišića, kako bi se očuvala pokretljivost i mišićna snaga. Najbolja prevencija da tokom trudnoće zbog uvećanih grudi ne dođe do bolova u vratu, jeste nošenje dobrog grudnjaka, kao i vježbe – koje treba raditi svakodnevno.

Promjene na stopalima

U trudnoći se, zbog povećane tjelesne težine i bebe u trbuhu, težište pomjera malo prema naprijed, pa su i stopala drugačije opterećena. To može da dovede do pojave ravnih stopala, posebno do spuštanja prednjih svodova (prednji dio stopala se proširi).
Žene koje su već imale ravna stopala ili spuštene svodove u trudnoći, posebno su ugrožene, pa se događa da nakon porođaja ne mogu da nose obuću od ranije, već jedan ili dva broja veću. Rizik od pojave ravnih stopala i nastanka trajnog deformiteta je mnogo veći u drugoj trudnoći nego u prvoj. Da bi se to spriječilo ili ublažilo, neophodna je masaža stopala i listova, kao i vježbe za bolju cirkulaciju i jačanje mišića. Pored toga, neophodno je nošenje odgovarajućih ortopedskih uložaka tokom trudnoće, kao i nekoliko mjeseci, do godinu dana nakon porođaja – dok se tjelesna težina i hormonski status ne vrate na stanje prije trudnoće.

Promene na koštano-zglobnom sistemu

Ove promjene nastaju zbog povećanog opterećenja tjelesnom težinom, ali i hormonskih promjena – prije svega zbog lučenja hormona relaksina.
Nepokretni zglobovi karlice se razmekšavaju pod utjecajem hormona, pa čitav karlični pojas postaje labav. Tokom prirodnog porođaja dolazi do razdvajanja karličnih kostiju, kako bi beba mogla da prođe kroz koštani dio kanala. U prvoj trudnoći, ove promjene su izraženije, a neke žene ih doživljavaju kao bolove u križima i preponama, dok ih u drugoj trudnoći opisuju kao osjećaj težine u karlici. Iako su nekada jako neprijatni, ovi bolovi kratko traju neposredno pred porođaj. Ono što predstavlja opasnost, jeste da se nakon prvog ili drugog porođaja kosti ne vrate u potpunosti na svoje mjesto. To može da bude razlog bolova u križima neposredno nakon porođaja, ali i nakon nekoliko godina – čak i posle 20, 30 godina.