, , ,

Plivanje za bebe

Znanstveno je dokazano da se bebe rađaju sa urođenim refleksima za plivanje i ronjenje, a mi vam otkrivamo čega treba da se pridržavate ukoliko svoju bebu vodite na bazen.

Tokom zime, na otvorenom je veoma sužen izbor zajedničkih aktivnosti sa bebom. Zbog hladnoće i vjetra, roditelji često odustaju i od šetnje, opredjeljujući se za neke druge aktivnosti. Jedna od njih je plivanje za bebe.

Refleks za ronjenje

beba_baby_bazenBeba se rađa sa njim. Kada je pustite da zaroni, ona će da zadrži dah i da otvori oči. Vremenom taj refleks slabi, pa stariju djecu morate da naučite kako da zadrže dah ako žele da zarone (mada se taj refleks nikada u potpunosti ne izgubi).
Uprkos urođenim refleksima, bebu ni na sekundu ne smijete da ostavite samu u vodi, jer uvek postoji opasnost da se naguta vode
Švedski znanstvenici su proveli istraživanje u okviru kog je učestvovala 21. beba, starosti između četiri i dvanaest mjeseci. Nijedna od njih nije progutala vodu niti se zagrcnula kada su je zaronili u vodu. Interesantno je i da nijedna beba nije bila uplašena od sljedećeg “zarona”. Naprotiv, izgledalo je kao da ih to čini radosnim. Međutim, moramo da napomenemo da nikako ne smijete sami da isprobavate refleks ronjenja kod vaše bebe, jer bi to moglo da bude opasno!

Refleks za plivanje

Beba se rađa i sa ovim refleksom. Naime, ako bebu uzrasta do šest mjeseci potrbuške stavite u vodu, ona će refleksno da maše ručicama i nožicama, a ti pokreti mogu da liče na prave plivačke. Međutim, veoma je važno znati i napomenuti urođeni refleksi ne mogu da spriječe utapanje ukoliko bi se beba sama našla u vodi. To znači da ni na sekundu ne smijete da je ostavite samu!

Vrijeme za bazen

Pojedini roditelji nose bebe na bazen sa navršenih mjesec-dva.Isključivo topla voda
Neophodno je da se vodi računa o temperaturi vode u bazenu – poželjno je da iznosi između 28 i 30 stupnjeva. Ukoliko beba počne makar malo da drhti, odmah je iznesite iz vode!Međutim, u tom
periodu se bebin imunitet tek razvija, i još uvek je veoma slab. Zato stručnjaci ne preporučuju da bebe ispod šest mjeseci posjećuju bazen. Uvek postoji mogućnost da dijete proguta malo vode, a nikad ne može sa sigurnošću da se tvrdi da u bazenu nema bakterija koje mogu da mu naškode. Ako proguta “zagađenu” vodu, može da dobije dijareju (proljev), koja je “nezgodna” kod sasvim malih beba.

Sigurnost na prvom mjestu

Ono što je najvažnije, svakako jeste bezbjednost. Morate da vodite računa da bebu ni na sekundu ne ostavljate samu u vodi, tj. bazenu. Takođe, vodite računa da ne plivate držeći bebu – jer to može da bude veoma opasno, već se sve vreme stopalima oslanjajte na dno bazena. Iako mnoge bebe uživaju da budu u vodi i da “plivaju”, nemojte očekivati da će vaše dijete zaista da propliva do svog prvog rođendana. Obuku plivanja za bebe prije svega treba da shvatite kao zajedničku zabavu, u kojoj uživate i vi i vaša beba.