,

Olakšajte svom djetetu odlazak u vrtić

Mnogi roditelji čine velike greške kada djecu po prvi put ostavljaju u vrtiću. Bježe bez pozdrava ili ih iz prikrajka gledaju.

Odlazak djece u vrtić jednako je stresan i za dijete i za roditelje. Suze su normalna pojava i kod jednih i kod drugih, a kriza zbog razdvajanja je neizbježna, otkrila nam je odgajateljica Lucija Kurjan. Iako je ta tzv. kriza uobičajena za prvi tjedan boravka u vrtiću kod neke djece, doznajemo, može nastupiti tek za godinu dana i jednako je stresna za dijete.

– Vrlo je važno da se roditelji odmah na početku uključe u sva aktivnosti svoje djece. Zbog toga djeca u jaslicama prolaze period prilagodbe koji traje pet dana, tijekom kojih su u vrtiću samo do 11 sati ujutro. Prva dva dana s njima su i roditelji koji sudjeluju u svim aktivnostima .

Djeca u čak 80 posto slučajeva plaču kad trebaju prvih dana ostati u vrtiću i to je najnormalnija rekacija. Kod ostalih 20 posto kriza može nastupiti tek nakon dva tjedna ili čak godinu dana, no do nje svakako mora doći. Bitno je da roditelj prihvati tu prilagodbu jer ako je on ne prihvati, neće ni dijete.
Dodala je da je vrlo važno da u tom petodnevnom periodu roditelji ne čine pojedine greške koje djeci samo otežavaju prilagodbu na novonastalu situaciju.

– Kako bi izbjegli suze i druge neugodne situacije roditelji često znaju pobjeći iz vrtića bez pozdrava s djetetom. To je velika pogreška jer dijete tada gubi povjerenje, osjeća se izdano i ostavljeno. Ma koliko bilo teško, roditelj se mora javiti svom djetetu, objasniti mu da on sada odlazi, a da se ono ostaje s prijateljima te da će se roditelj vratit po njega u određeno vrijeme .

‘Prijelazni objekt’ je vrlo važan

Još jedna od metoda privikavanja djeteta na vrtić svakako je i tzv. ‘prijelazni objekt’. Nevažno je je li riječ o nekakvoj dekici, plišanoj igrački i slično, no važno je da to bude nešto iz kuće uz čega je dijete vezano.

– Nakon što prođe period prilagodbe dijete od sljedećeg tjedna ostaje samo u vrtiću i zbog toga je jako važno da ima kraj sebe taj ‘prijelazni objekt’. Ono će s tim objektom spavati, bit će kraj njega dok jede i slično .

Ipak, dodala je, ne postoje trikovi kojima bi se spriječio dječji plač kada dođe do razdvajanja.

– Djeca u čak 80 posto slučajeva plaču kad trebaju prvih dana ostati u vrtiću i to je najnormalnija rekacija. Kod ostalih 20 posto kriza može nastupiti tek nakon dva tjedna ili čak godinu dana, no do nje svakako mora doći. Bitno je da roditelj prihvati tu prilagodbu jer ako je on ne prihvati, neće ni dijete .

Nemojte se skrivati od djeteta

Na pitanje koje su najveće greške koje čine roditelji, odgajateljica ih je nabrojala više. Prva i jedna od najgorih, otkriva nam teta, svakako je kada roditelji dovedu dijete u vrtić dva dana za redom, a onda ga zbog nekakvog neopravdanog razloga ne dovedu natrag dva tjedna.

– Time roditelji svome djetetu čine medvjeđu uslugu jer ono tada ponovno prolazi taj stresni period prilagodbe. Svakako je velika greška i kada roditelji kao odu iz vrtića, no zapravo se negdje sakriju i promatraju dijete. Ono ih tada vidi i počne plakati pa ponovno nastaju problemi .

S obzirom da ne postoje metode kojima biste vaše dijete odmah uvjerili da će mu u vrtiću biti zabavno, najbolje je da se vi sami pripremite na njihove suze i budete svjesni da će one prestati već za tjedan ili dva. Do tada se suzdržite da djecu promatrate iz prikrajka, nemojte od njih odlaziti bez pozdrava, jer bi tako vama bilo lakše, i nemojte im zaboraviti u vrtić ponijeti omiljenog medvjedića koji će mu biti veza s domom, odnosno poznatom sredinom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori