,

Nova beba u obitelji – kako pripremiti starije dijete na prinovu

Dolazak nove bebe stvara puno uzbuđenja u obitelji i šire. Ukoliko imate drugu djecu, oni se u početku mogu osjetiti pomalo zapostavljeno u odnosu na novog brata ili sestru. Novorođenče zahtijeva puno pažnje, međutim ovo je izuzetno osjetljiv period i za stariju djecu koji će također trebati dodatnu pažnju roditelja.

Pokušajte pripremiti starije dijete na dolazak bebe i prije nego se rodi. Razgovarajte s njim o dolasku nove bebe. Čak i oni najmlađi trebaju malu pripremu i objašnjenje šta se zapravo događa i šta će se dogoditi.
Koristite dječije slikovnice i enciklopedije kako biste lakše ilustrirali djetetu proces trudnoće, poroda i brige za novorođenče.
Pripremite sebe za novu bebu. Bez obzira koliko djece da imate, uvijek je korisno pročitati poneku knjigu ili savjet, ili jednostavno o tome razgovarati sa članovima porodice i prijateljima, kao i sa stručnim osobljem.
Razgovarajte o porodu. Napravite plan o tome kome ćete ostaviti starije dijete kada porod počne. To je izuzetno važno, jer se sve može odvijati u sred noći, a vi zasigurno ne želite buditi dijete nepripremljeno za tako iznenadnu situaciju. Recite djetetu da će biti neko vrijeme (dan, dva) kod prijateljice, bake, tetke, rođaka…i da se to može desiti iznenada. Ne zaboravite mu reći koliko ga volite i koliko se radujete vašem povratku iz rodilišta.
Prije nego se beba rodi kupite poklon za starije dijete. Ne zaboravite kupiti i jedan za novu bebu koji će vaše veliko dijete pokloniti novom brati ili sestri. Najbolje bi bilo da takvu kupovinu obavite zajedno sa djetetom.
Osigurajte se opremom. Obzirom da će vam trebati i više nego dvije ruke kada beba stigne, pripremite se i kupite sling maramu ili sličnu nosiljku.
Uključite partnera u sve pripreme, kada beba dođe on će biti taj koji će preuzeti i neke od vaših uloga u životu starijeg djeteta.

Način na koji ćete pomoći starijoj djeci da se prilagode novoj situaciji uveliko ovisi o njihovom dobu. Ukoliko imate dijete staro od 2 do 5 godina, vjerovatno će u početku biti zbunjeno i neće baš razumjeti šta se događa. Moguće je da neće moći shvatiti da je nova beba zapravo član obitelji i pitat će se do kada će beba ostati kod vas. Naravno, ljubomora je sasvim normalna i očekivana, pa on je tek donedavno bio vaša jedina i najdraža beba.

Bez obzira koliko ste pripremali starije dijete na novu situaciju, izazovi su neizbježni. Zasigurno će mnogi članovi obitelji i prijatelji doći da vide novu bebu. I donijet će poklone. Ponekad mogu nehotice zaboraviti da i vaša velika beba treba poklon, pa je mudro imati jedan lijepo zapakovan u rezervi. Ukoliko se desi neugodna situacija u kojoj je samo nova beba dobila poklon, vi možete starijem djetetu dati poklon iz „rezerve“. To može biti neka sitnica, igračka ili knjiga, ali bez obzira o čemu se radi, vaš će se mališan osjećati ravnopravno, a vi ćete mu tako pomoći da spozna kako je ljubomora na malog brata/sestru nepotrebna. Dozvolite „velikom“ djetetu da otpakuje poklone za bebu, to će ga radovati.

Kakav god bio raspored nove bebe, potrudite se provesti što više vremena sa starijim djetetom. Ako dojite, dozvolite mu da sjedi pored vas; možete za to vrijeme razgledati slikovnicu, slagati kockice ili jednostavno zajedno gledati crtić.

Dozvolite starijem djetetu da se bavi mlađim bratom/sestrom. Ako je dovoljno veliko, stavite mu na kratko bebu u krilo, zamolite ga da pokrije bebu, ili da vam doda pelenu. Nemojte kritizirati starije dijete ako malo grublje pristupi bebi, umjesto toga pohvalite ga kada je nježan i brižan. Tako će naučiti da voli i pazi novog člana porodice. Ohrabrite dijete da vam pomogne oko brige za bebu, ali ne insistirajte ako ne pokaže interesovanje.

Iako u početku nećete moći biti fizički prisutni u svim aktivnostima vašeg velikog mališana kao što ste to do sada bili, vodite računa da s njim razgovarate o svemu što mu se dešava: o prijateljima, vrtiću, školi, sportu, bilo čemu što je sastavni dio njegovog života. Tako ćete mu pokazati kako ste itekako prisutni, iako ponekad ne možete stići na sve.

Dozvolite starijem djetetu da se malo bučnije igra, nemojte ga stalno utišavati. Također, treba mu dozvoliti i da pozove prijatelje sa kojima se igrao i družio i prije dolaska bebe. Bebe su izuzetno fleksibilne i mogu se navići na sve nove situacije. Bilo bi mudro ne navići bebu na potpunu tišinu za vrijeme spavanja. U početku možete upaliti radio ili TV dok beba spava, ili tiho razgovarati, te obavljati svakodnevne poslove pri tome ne pokušavajući biti potpuno nečujni. Tako ćete sebi olakšati i stvoriti uslove za starije dijete u kojima se može igrati, a da ga pri tome stalno ne opominjete kako će probuditi bebu.

Ako imate tinejdžera, njihova glavna briga će vjerovatno biti kako da zadrži svoj ritam i navike sada kada je obitelj dobila novog člana. Pokušajte u određenoj mjeri zadržati svakodnevni ritam i aktivnosti vašeg tinejdžera. Ako ste pratili vaše starije dijete na sportske i druge aktivnosti, nema razloga da ponekad ne povedete bebu sa sobom. Male bebe jako su prilagodljive i mnogo je bezbolnije navići bebu na vožnju do sportske sale, nego promijeniti raspored starijeg djeteta. Za roditelje, to je nešto malo zahtjevniji zadatak, ali za djecu je od velike važnosti da znaju kako dolaskom bebe nisu na „gubitku“.

Svakako, proširenje obitelji je razdoblje prilagodbe za sve članove. Možda ćete se osjećati „razapeti“ između nove bebe i starije djece, i to je normalno i prirodno. Dajte vremena i sebi. Ne možete ugoditi svima, i to je sasvim normalno. Ako kvalitetno provedete vrijeme sa svojom starijom djecom i oni će lakše prihvatiti i sigurno neizmjerno zavoljeti novog brata/sestru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori