, ,

Noćni strahovi kod djece i kako sa njima

Noćni strahovi su uobičajen poremećaj spavanja kod djece. Prema nekim procjenama, oko 15% djece ima povremene noćne strahove. Iako se najčešće javljaju kod djece između druge i šeste godine, mogu se pojaviti gotovo u bilo kojoj godini.

Smatra ih se normalnim i bezopasnim, no za roditelje mogu biti jako uznemirujući i strašni, pogotovo kada se prvi puta pojave.

Simptomi
Djeca koja prolaze kroz noćne strahove obično se naglo usprave, imaju širom otvorene oči i pogled pun straha i panike, te vrište. Ta djeca se također znoje, brzo dišu i srce im ubrzano udara. Iako će se činiti kao da su budni, za vrijeme noćnog straha, djeca će izgledati zbunjeno, neće ih se moći utješiti i neće vas prepoznati.

Uobičajeni noćni strah traje od 5 do 30 minuta nakon čega dijete nastavi normalno spavati. Ako uspijete probuditi svoje dijete za vrijeme noćnog straha, najvjerojatnije će biti preplašeno i iznervirano, većinom zbog svoje reakcije na noćni strah, pogotovo ako ste vikali kako bi ga probudili. Umjesto da budite dijete iz noćnog straha, najbolje se pobrinuti da je na sigurnom, utješiti ga ako možete i pomoći mu vratiti se spavanju kada završi.

Dijagnoza
Dijagnoza noćnih strahova nastaje iz povijesti djetetovog ‘buđenja’ rano u noći i vrištanja. Noćne strahove se često zamjenjuje sa noćnim morama, ali za razliku od noćnih strahova, dijete koje ima noćne more lako je probuditi i utješiti.

Drugi problem za mnoge roditelje je to što te epizode izgledaju poput napadaja. Iako se pojedini moždani napadaji, poput epilepsije, mogu učiniti sličnima noćnim strahovima, obično su krati (30 sekundi do nekoliko minuta) i češće se javljaju kod starije djece i odraslih.

Liječenje
Liječenje noćnih strahova obično nije potrebno. Budući da se često javljaju kod djece koja su premorena, određivanje vremena kada se ide spavati i držanje tog plana može pomoći u prevenciji.

Za djecu koja često pate od noćnih strahova može pomoći probuditi ih prije vremena kada se noćni strah obično pojavljuje. Vjeruje se kako to poremeti ili promijeni ciklus spavanja i sprečava pojavu noćnih strahova (to isto vrijedi za mjesečarenje).

Vrlo rijetko, i vrlo kratko, se lijekovi za spavanje mogu koristiti kao prevencija.

Što morate znati

– noćni strahovi još se zovu ‘pavor nocturnus’

– Za razliku od noćnih mora, djeca sa noćnim strahovima se ničega ne sjećaju.

– Također, za razliku od noćnih mora, noćni strahovi se obično pojavljuju rano u noći, oko sat do četiri sata nakon odlaska u krevet.

– Ako vaše dijete pati od noćnih strahova, obavijestite babysittere i ostale skrbnike (poput teta u vrtiću) kako bi bili svijesni toga i znali što moraju napraviti ako se pojavi.

– Većina djece preraste noćne strahove

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori