, ,

Neobična tradicija u Finskoj: kutija umesto kreveta za bebu

Vlada države Finske svakoj mami besplatno dodeljuje specijalnu kutiju za bebu koja sadrži sve potrepštine za novorođenče, a koja često služi i kao bebin prvi krevetić.

Zanimljivi porodiljni paket trudnice u Finskoj dobijaju od 1938. godine, a od nastanka tradicije kutija mladim majkama olakšava prvi susret sa roditeljstvom. Ovakva vrsta pomoći osmišljena je kako bi sve bebe imale isti početak života, jednake uslove bar prvog dana, bez obzira odakle dolaze, gdje žive i ko su im roditelji. Trudnice u Finskoj danas imaju opciju da biraju između novčanog iznosa od 140 € i kutije, ali se 95%  njih odlučuje za kutuju.

Paket je na raspolaganju svim trudnicama, a sadrži vreću za spavanje, benkicu, proizvode za spavanje, pelene, čarape, rukavice, kapice, slikovnicu, igračkicu za rast zubića, posteljinu i mali madrac  na dnu kutije. Proizvodi su se mjenjali tokom godina, a prva kutija je pored madraca , uglavnom sadržala tkanine jer su majke tada same šivale odjeću djeci. Mnoge bebe su prvu noć života provele upravo u ovoj kutiji.

Na početku su se porodiljni paketi dodjeljivali samo obiteljima  sa niskim primanjima, ali se to nedugo zatim proširilo na sve trudnice. Jedini uslov je bila obavezna posjeta doktoru pre četvrtog mjeseca trudnoće, što je olakšalo i umnogome doprinjelo boljem zdravlju i mama i beba. U narednom periodu u Finskoj znatno se smanjila stopa smrtnosti novorođenčadi, za šta je, donekle, zaslužna upravo ova kutija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori