Najpopularnija ženska imena u Hrvatskoj

Ukoliko još uvijek niste sigurni koje ćete ime dati svojoj bebi, pogledajte spisak i značenja najzastupljenijih imena za djevojčice na teritoriji Hrvatske…

Roditelji iz Hrvatske najčešće se odlučuju za krščanska imena – latinska i starogrčka, ali nerjetko mamine i tatine male princeze dobijaju i imena hebrejskog porjekla. Najčešća imena i njihova značenja su:

Lana – ime keltskog porjekla, nastalo od „Alanus“, što znači „lijep“ ili „skladan“.

Petra – grčko ime, potiče od reči „petros“, što znači „kamen“.

Ema – potječe od njemačkog “Emma”, što je skraćenica od “Emengard” i “Emenhild”. Osnovu ovih rječi čini starovisokonjemačko “irmin”, što znači “veliki”, “sveobuhvatan”.

Lucija – latinsko ime koje znači „ona koja svjetli“.

Sara – biblijsko ime koje je naše krajeve došlo preko engleskog “Sara(h)”, iz starohebrejskog sara – najviša, istaknuta, čuvena, poznata. Popularno je u zapadnoevropskim jezicima od najstarijih vremena do danas.

Ana – potječe iz starohebrejskog Hannah (milost, zahvalnost) – plemenita, milosrdna, blagodarna. Ime je majke Bogorodice Marije, pa je preko kalendara postalo popularno i sveprisutno širom  svijeta od najranijih vremena do danas. Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anica, Anka, Ankica, Anja i Eta.

Nika – ime nastalo od grčke riječi „nikolaos“, što znači „pobjeda naroda“.

Mia – skraćeni oblik imena Marija.

Laura i Lorena – potječe od latinskog „laurus“, odnosno riječi koja označava lovor ili vjenac.

Marija – biblijsko ime, koje je nosila Isusova majka. Ovo je veoma zastupljeno ime u kršćanskim zemljama već vjekovima, a ima veliki broj različitih verzija, često u kombinaciji s drugim imenom. Postoji tumačenje po kojem je nastalo od reči „mar(a)“, što znači „gospođa“ ili „uzvišena“, drugi vjeruju da je nastalo od staroegipatske reči „mry(t)”, što znači “ona koju Bog ljubi”, dok treći smatraju da je hebrejska riječ “Mirjam” nastala od hetitskog imena “Maria” i da znači “koja je kao koplje”.

Dora – mađarsko ime koje vodi porijeklo od grčkog imena Dorotea, čije je značenje “dar Božiji”.

Marta – izvorno sirijskog porijekla i znači “gospodarica” ili “gospođa”, a u naše krajeve je došlo preko grčkog.

Lara – ime latinskog porijekla koje predstavlja skraćenicu dvaju imena – Laura i Larisa (“zaštita”).

Klara – pototječe od latinske riječi koja je označavala svjetlu, sjajnu ili čuvenu osobu, a od ovog imena je izvedeno i Kjara.

Iva – oblik imena Ivana, koji je u naše krajeve došao preko grčkog i latinskog. Potječe od hebrejskog “Johanan” (“Jehohanan”), koje se sastoji od “Jahveh” (što znači “Bog”) i “hanan”(u značenju “milostiv”). Značenje ovog imena je, dakle, “Bog je milostiv”.

Lea i Leona – imena latinskog porjekla, nastala od riječi “leo”, što znači “lav”, zbog čega ona označavaju lavicu.

Karla – žensko ime njemačkog porijekla, poteklo od riječi “carus”, što znači “draga”.

Eva – hebrejskog porijekla, nastalo od riječi “Hawwa”, koja znači “živo biće”.

Tea – potječe od grčkog “thea”, što znači “boginja”, dok na talijanskom označava divlju ružu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori