,

Najbolji savjet za mame – brzinski odrijemajte

Odmorite se i napunite baterije

Prohtjevi sa svih strana, beskrajni popis stvari koje morate obaviti, nedovoljno sati u danu. Bez obzira na to koliko vam djeca imaju godina, čini se da uvijek imate sve više obaveza i stvari za obaviti… Nije ni čudno da su mame diljem svijeta stalno umorne. No, umjesto kuhanja kave – isprobajte brzinsko 20-minutno drijemanje!

Mislite da je to neizvedivo? Ovo svakako je izazov i brzinsko drijemanje vjerojatno nećete uspjeti “odraditi” svaki dan, ali samo dvadeset minuta sna može vas nevjerojatno osvježiti i dati vam energije da sve što vam je preostalo na popisu obaveza – obavite puno brže i efikasnije.

Moć spavanja

Poslijepodnevno (nakon ručka) drijemanje je odličan način da napunite baterije i pretvorite negativnu energiju u pozitivnu. I što je najbolje – nisu vam potrebni sat ili dva, dovoljno je i samo dvadeset minuta. Zaista.

Nedostatak sna i nedostatak odmora – sve je veći problem. Zbog toga se sve više pažnje usmjerava na educiranje o važnosti sna od malih nogu – već je na stotine knjiga napisano o ciklusima spavanja beba i male djece (i kako da bolje spavaju), a sve više se pažnje posvećuje i istraživanjima potreba za snom kod adolescenata te o rizicima manjka sna kod odraslih.

Neki od problema koji pogađaju odrasle zbog manjka sna su: stres, razdražljivost – što rezultira čestim svađama s ukućanima, depresija, problemi s koncentracijom, otežano donošenje odluka, gubitak kratkoročnog pamćenja, smanjena sposobnost upravljanja motornim vozilom, oslabljen imunitet, povećava se opasnost od dijabetesa… A sve to možete spriječiti s brzinskim odmorom u popodnevnim satima, a tako pak možete biti bolji roditelj svojoj djeci.

Nađite prilike za spavanje

“Novopečenim” mamama često se kaže da spavaju kada i beba spava, i ovo (ako se uspijete naviknuti na taj ritam i imate nekog tko će vam pomoći s kućanskim obavezama) je u stvari odličan savjet. A ako pak imate puno obaveza – kratkotrajno drijemanje će isto odlično poslužiti da vam se tijelo regenerira i pripremi za sve napore u danu. Dakle kad spremite bebicu na počinak i vi odrijemajte dvadeset minuta, a nakon toga obavite sve ostalo što imate za obaviti. Nećete vjerovati koliko ćete se bolje osjećati…

Ako imate već malo veću djecu, morate bit malo snalažljiviji u hvatanju prilike za nekoliko minuta sna. Zamolite nekog od ukućana ili obitelji da ih pričuvaju samo na tih dvadesetak minuta ili pak ih od rane dobi uključite u nekakve sportske ili druge aktivnosti. Ako se odlučite odrijemati dok je dijete s vama u kući – prvo se pobrinite za sigurnost – da dijete ne bi napravilo neku nepodopštinu dok vi drijemate

Naravno, desit će se i mnogo situacija kada nikako nećete moću uhvatiti niti minutu za sebe… Ipak, nemojte dozvoliti da se to prečesto događa. Morat ćete se naprosto “prisiliti” uzeti to vrijeme za sebe i pronaći ga koliko god vam se to činilo nemoguće. Odmorna mama je sretna mama, a sretna mama je bolja majka svom djetetu…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori