,

Mitovi o dojenju

Opuštene grudi, nedostatak mlijeka, bol pri dojenju… Mnoge mame brinu o ovim pitanjima zbog raznih mitova koji vladaju o prirodnom hranjenju  dojenčadi.

Mame, iz ljubavi i brige, čitavo okruženje obasipa savjetima i uputstvima. Često pritisak sredine počinje i prije dolaska bebe na svijet, pa buduća majka gradi stavove na osnovu onoga što je čula. To može biti izuzetno opterećujuće, naročito kada je riječ o osetljivom i važnom pitanju kao što je dojenje.

Neke bebe su alergične na majčino mlijeko
Istina je da dijete može biti alergično na protein iz majčinog mlijeka koji je u majčin organizam dospio putem nečega što je u njenom jelovniku, ali nikako ne samo mlijeko. Ovakav problem je moguće riješiti tako što ćete iz svoje ishrane ukloniti određenu vrstu namirnica. Alergija na majčino mlijeko je izuzetno rijetka i otkriva se već u prvim tjednima bebinog života.

Normalno je da dojenje boli
Iako je, na samom početku, osećaj pri dojenju neobičan i neugodan, nije normalno osjećati bol. Ukoliko ga pak osjećate, to može biti znak da beba ne sisa kako bi trebalo. Pokušajte da promjenite pozu, a ako se bol nastavi, obavezno se obratite  doktoru.

Dojenje će grudi učiniti opuštenijima
Zapravo, to čine hormoni koji se pojačano luče tokom trudnoće. Oni mjenjaju tkiva unutar dojki i time doprinose menjanju izgleda i čvrstine.

Doktori znaju sve o dojenju
Neki pedijatri su stručnjaci za dojenje, ali ima i onih koji o tom pitanju znaju veoma malo. Obavezno tražite drugo mišljenje ako osjećate da vas vaš doktor ne podržava i ne razumije koliko bi trebalo.

Nemoguće je zatrudnjeti dok dojite
Postoji manja šansa za začeće u prvih šest mjeseci dojenja, ali stručnjaci se slažu da mogućnost postoji. Moguće je zatrudnjeti ubrzo nakon porođaja – već nakon prve menstruacije! Dakle, ukoliko ne osjećate da ste spremni za još jedno dijete, koristite kontracepciju, ali nikako u vidu tableta, naročito ne onih koji u svom sastavu imaju hormone. Idealno rešenje je prezervativ.

Problemi s laktacijom izazvani su stresom, umorom i neadekvatnom ishranom
Nedovoljno izlučivanje  mlieka uglavnom je izazvano rijeđim dojenjem ili neadekvatnom pozicijom pri hranjenu bebe. Dojite svoju bebu više puta u toku dana, mjenjajte položaje. Ako se problem ne izgubi, obradite se pedijatru.

Često dojenje za rezultat ima manje količine mlijeka
Istina je sasvim suprotno – što češće dojite svoju bebu, to će tijelo stvoriti više mlijeka.

Mama treba da doji 4-6 puta dnevno
Tijelo majke proizvodi mlijeko prema bebinim potrebama. Kao što smo već objasnili, što više hranite svoje dijete, to će biti više ukusnog mlijeka za njega. Ipak, starije dijete bi trebalo dojiti manje od četiri puta dnevno, jer ono već dobija hranjive tvari putem čvrste hrane koju je počelo da konzumira.

Veći razmak između dojenja – više mlijeka
Ukoliko su grudi pune mlijeka, stvaranje novog teći će sporije. Ako su grudi pak prazne, novo mlijeko će se proizvesti daleko brže. Zato dojite svoju bebu svaki put kad pokaže znak gladi kako biste potaknuli brže stvaranje i uvek imali spremne grudi, pune mlijeka za svoje dijete.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori