Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog. Datum su prihvatili Ujedinjeni narodi 1999. godine, kada je službeno potvrđen kao ‘Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama’.

Datum se obilježava u znak sjećanja na sestre Mirabal – Patriu, Dédé, Minervu i Mariu Teresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo, 1960. godine. Dan se počeo obilježavati 1981. godine u Bogoti, nakon sastanka feministkinja iz Latinske Amerike i Kariba. Na sastanku se govorilo o nasilju u obitelji, seksualnom zlostavljanju, silovanju te nasilju nad ženama i političkim zatvorenicima pod tadašnjim diktatorskim režimom Južne Amerike.

Sestre Mirabal

Sestre su djelovale pod imenom Las Mariposas (Leptiri) kao političke aktivistkinje, dok su kasnije postale vidljiv simbol otpora diktatorskom režimu Trujilla. Upravo zbog svojih revolucionarnih aktivnosti, borbe za pravdu i demokraciju, uhićivane su nekoliko puta. Kada su 25. studenog 1961. godine išle u posjetu svojim muževima u zatvor, uhvatila ih je Trujillova policija. Nedugo nakon toga zadavili su ih, a njihova su tijela pronađena polomljenih kostiju.

O sestrama Mirabal napisane su knjige, opjevane su u pjesmama, a njihove su stvari izložene u Nacionalnom muzeju povijesti i zemljopisa. Na Međunarodni dan žena, 1997. godine u Santo Domingu, otkrivena je slika sestara Mirabal. Slika se nalazi na velikom obelisku koji je Trujillo dao podići u svoju čast, a nazvana je ‘Un canto a la Libertad’ (Pjesma o slobodi).  Godine 2001. snimljen je film prema noveli In the Time of the Butterflies, sa Selmom Hayek u ulozi Minerve i Edwardom Jamesom Olmosom kao Trujillom.

Nasilje nad ženama – danas

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima i obuhvaća narušavanje raznih društvenih, građanskih, političkih, ekonomskih i kulturnih prava žena. Svjetska statistika svjedoči kako su u više od 70% slučajeva ubojstava žena u svijetu, izvršioci bili upravo njihovi partneri.

Predstavnici policije i nevladinih organizacija ističu kako vrlo mali broj žena odluči prijaviti nasilnika. Istraživanja pokazuju kako žene trpe nasilje i po 10 do 15 godine prije nego što konačno odluče potražiti pomoć. Strašno je da većina nasilja i dalje ostaje neregistrirana. O ozbiljnosti ovog problema, govori i činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena!

Znate li da…?

…su u mnogim zemljama žene organizirale i otvorile skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji.

…od svih kriminalnih djela u Velikoj Britaniji, četvrtina je ona nad ženama.

…je u Kanadi svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, a u SAD-u svaka šesta.

…ženske udruge i organizavcije, poput B.A.B.E. (Budi aktivna, budi emancipirana),Autonomna ženska kuća Zagreb – Žene protiv nasilja nad ženama i Ženska soba – Centar za seksualna prava, pokušavaju pridonijeti boljoj zakonskoj zaštiti i jačanju društvene svijesti o problemu nasilja nad ženama i djecom u obitelji i društvu.

…se osim Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Hrvatskoj 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Dan se obilježava u sjećanju na žrtve nasilja nakon brakorazvodne sudske parnice. Na općinskom sudu u Zagrebu, 22. rujna 1999. održala se sudska parnica na kojoj je Mate Oraškić ubio svoju suprugu Gordanu, odvjetnicu te sutkinju. Oraškić je osuđen na 40 godina zatvora.

Ako ste žrtve nasilja, ne čekajte i potražite pomoć! Nitko ne bi trebao trpiti nasilje, pa tako ni Vi. Žene izborite se za sebe i stanite tomu na kraju dok još nije prekasno!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori