,

Kuhanje sa djecom – zabavna i korisna aktivnost

Fenomenalan način da provedete vreme sa svojim klincima, u aktivnostima u kojima ćete svi da uživate, jeste da zajednički kuhate. Vrijeme koje provedete u ovoj igri, biće ne samo zabavno, već i korisno

Za razliku od nas, odraslih, koji smo često ljeni i ne volimo da učimo nove stvari, kod djece se javlja pravo oduševljenje svaki put kada treba da savladaju neku novu vještinu. Skoro sva djeca vole da eksperimentiraju , a šta može da bude bolje  za istraživanje od kuhinje? Ona je mjesto u kome se dešavaju čarolije, pa neka vaši mališani u njoj budu glavni čarobnjaci.

Postavite pravila
Naravno, za mame i tate koji sve vole da drže pod kontrolom, ovakva zabava sa djecom može da bude naporna i da im predstavlja pravi stres. Zato je važno da se dobro pripremite i organizirate na pravi način. Prije svega, potrebno je da djeci date do znanja da u kuhinji “igra” ne može da bude sasvim spontana, i da postoje određena pravila koja će morati da poštuju, a kojih ćete ujedno i vi da se pridržavate. Prije svega, mora da se zna da ste vi glavni kuhar, i da vi svojim malim pomagačima određujete šta će da rade. Također, moraju da prihvate da ćete sve vrijeme nadgledati ono što rade, kako se slučajno ne bi povrijedili ili, na primjer, prosuli hranu koju zajednički pripremate.

Bez nervoze!
Kada odlučite da kuhate sa djetetom, odvojite dovoljno vremena. Najbolje je da to bude tokom vikenda, kada imate više vremena i niste ograničeni nekim važnim obavezama. Iako je “fora” u tome da vam klinci pomažu, svakako računajte na to da će vrijeme koje ćete provesti u kuhinji biti dosta duže od onog koje je uobičajeno. Ali, budite opušteni, cilj nije da što brže nešto napravite, već da provedete vreme sa djetetom na kreativan način.

Nabavka
Nakon što ste odredili pravila ponašanja u kuhinji i odlučili šta ćete to ukusno da spremite, pripremite sve potrebne sastojke. Za početak, prošetajte sa djetetom do tržnice ili dućana, kako biste nabavili sve neophodne namirnice. Dozvolite mališanu da sam odabere – na primer ,  jabuke za štrudlu.

Dječji zadaci
Zaduženje koje će dijete imati, treba da bude primjereno njegovom uzrastu. Važno je da bude uključeno u proces pripreme, a ne samo da gleda šta vi radite. Isto tako, vodite računa da zadaci koje mu dodjelite ne budu previše teški, pa da se obeshrabri i odustane još na samom početku. Djeca od dvije godine mogu da vam pomažu u pranju povrća i voća, da mijese tijesto, razdvajaju listove salate… Trogodišnjaci su još vještiji u mješenju testa, a uživaće i u tome da sipaju tekućinu u određenu smjesu, kao i da dodavaju začine. Djeca od četiri i pet godina su već dosta vještija, pa mogu da mute jaja, mješaju pire, prave različite oblike od tijesta, odmjeravaju sastojke, pune paprike i slično. Predškolci i školarci mogu da vam pomognu u još „finijim“ poslovima – kao što je guljenje i sjeckanje povrća i voća, mućenje raznih smjesa mikserom, slaganje torti, ukrašavanje…

Neka svi uživaju!
Neće sva djeca uživati u svakoj vrsti kulinarskih aktivnosti. Zato ih pustite da sama odaberu šta žele da rade u kuhinji (naravno, ukoliko je to primereno njihovom uzrastu). Nemojte da se ljutite na njih ako nešto rade pogrešno, još manje da vičete, jer ćete ih tako samo obeshrabriti da se i dalje oprobavaju u kuhanju. Budite stpljivi i pristupite cijeloj stvari kao edukativnoj zabavi. I, naravo, za sve što djeca naprave – pohvalite ih, jer ćete tako doprineti njihovom samopouzdanju!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori