, ,

Koliko je bebi potrebno sna?

San bebama omogućava da se pravilno razvijaju. Kada novorođenče stigne kući iz bolnice, normalno je da spava 16 do 20 sati dnevno, u periodima od po 30 minuta do 3 sata.

Bebe se često bude iz razloga što su gladne, ako im je mokra pelena, ili jednostavno traže blizinu majke. Mladi roditelji često nisu spremni za novi režim života na koji uveliko utiče raspored spa-vanja njihove bebe, i prije rođenja nisu sigurni šta da očekuju. U većini slučajeva bebe starosti do 6 nedjelja uglavnom spavaju većinu dana, i dobar dio noći. To je veoma važan period u životu beba jer im se u tom periodu razvija centralni nervni sistem, čija će im funkcija omogućiti da spavaju u sve dužim periodima, sve dok se spavanje za cijelu noć ne ustali. Prema tome, možemo reći da je spavanje izuzetno bitno za bebe kako bi se neurološki pravilno razvile. Po samom porodu, različite faze razvoja novorođenčeta nisu završene, a upravo za vrijeme sna razvija se mozak. Zdrava beba starosti od 6 mjeseci u prosjeku spava 12 sati noću i tri do četiri sata danju, sa prekidima za hranjenje i presvlačenje pelene. Najteže je uspostaviti ritam spavanja u prvih nekoliko mjeseci jer male bebe ne mogu uticati na to koliko i kada spavaju, one jednostavno spavaju.

Najbolje što roditelji novorođenčeta i malih beba mogu uraditi je da puste svoje bebe da spavaju kada god to one žele, te da brzo odgovore na njihove potrebe (čim se beba oglasi plačem). Nemoguće je “razmaziti” bebu od nekoliko mjeseci i uvesti bilo kakav režim spavanja, vašoj bebi u toj dobi jednostavno je potrebna pažnja i njega (kao uostalom bebama i djeci bilo koje dobi) i najbolje što roditelji mogu učiniti je pružiti im ono što traže i što im je potrebno. Mnogi roditelji su jako nervozni zbog nemogućnosti da uspostave ritam spavanja da bi se i oni sami malo odmorili i bili u stanju normalno funkcionirati, međutim najbolje za bebu u ranom dobu je da je se drži, nosi, mazi i voli bez obzira da li je dan ili noć. Roditelji koji osjećaju da im je potrebno više sna mogli bi pokušati drijemati u onim periodima kada i beba spava, te tako prikupiti energiju za budna razdoblja. Bliski članovi porodice i prijatelji također mogu pomoći mladim roditeljima da se na kratko odmore, i pričuvati bebu na nekoliko sati.

Mnogi roditelji nisu sigurni da li njihova beba spava dovoljno niti znaju koliko je sna bebi dovoljno da bi se pravilno razvijala i da bi bila sretna i zadovoljna. Pri tome treba znati da je svaka beba različita i da su potrebe iako iste (spavanje, hranjenje, presvlačenje, njega…) različito raspodijeljene kod različitih beba te se i različito manifestuju. Ipak neke medicinske od-rednice postoje o tome koliko je prosječnoj bebi potrebno sna.

U početku će se činiti da se beba budi baš kada se roditelji spremate zaspati. Na sreću, to razdoblje ne traje predugo. Kako beba raste, tako joj je potrebno sve manje sna. Neka djeca već u starosti od 6 ili 7 nedjelja spavaju cijelu noć (sa pauzama za hranjenje, ali dužim intervalima spavanja). Neke bebe ne prespavaju cijelu noć do starosti od 6 mjeseci ili čak i do godine dana. Prosječan progres potreba za spavanje bio bi sljedeći:

– od rođenja do 6 nedjelja – 16 do 20 sati dnevno
– 1 do 3 mjeseci – oko 16 sati dnevno (u prosjeku 8 noću i 8 danju)
– 3 do 6 mjeseci – oko 10 sati noću i 3 – 5 sati danju
– 6 do 9 mjeseci – oko 11 sati noću i 2 – 3,5 sata danju
– 9 do12 mjeseci – oko 11 sati noću i 2 – 3 sata danju
– 12 do 18 mjeseci – oko 11,5 sati noću i 1-2 sata danju

Ukoliko se čini da beba spava previše ili premalo, to bi moglo biti indikacija nekog problema. Ukoliko se takav ritam ne prekida jedno vrijeme potrebno se posavjetovati sa pedijatrom.

Izvor:roditeljstvo.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori