, ,

Kako prepoznati sunčanicu?

Sunčanica je burna reakcija čitavog organizma na prekomjerno izlaganje suncu. Do nje može doći brzo, naročito ako je dijete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica koja se događa nekoliko sati poslije boravka na vrućini – neposredno prije spavanja ili tijekom prvog sna.
Prepoznajte prve reakcije

Dijete odjednom počne osjećati slabost, vrtoglavicu i mučninu, počinje povraćati i osjeća se pospano i izmoždeno. Veći klinci mogu biti i uznemireni, a glavobolja je gotovo neizbježna. Dijete oblijeva znoj, ruke i noge su prvo tople, a ako se ne skloni sa sunca, postaju hladne i drhtave. Temperatura može biti normalna, ali je obično povišena. Što je dijete manje i simptomi su izraženiji, a opasnost od komplikacija veća. U slučajevima stvarno pretjerivanja sa sunčanjem, može doći i do gubitka svijesti, što se češće događa kod starije djece.

Zakašnjele reakcije

Simptomi sporije nastupaju, manje su izraženi, ali duže traju. Djeca su vruća, crvena u licu, iako nisu na suncu. Izgledaju kao da ih “hvata gripa”, pa se mame i tate često zbune misleći da je u pitanju neka infekcija. Klinci su izuzetno razdražljivi – plaču, naizgled bez razloga, a veća djeca obično imaju mučninu (ponekad i povraćaju), promenljivog su raspoloženja i imaju nesanicu. Tjelesna temperatura je u pravilu povišena.
Što mogu učiniti roditelji u slučaju sunčanice?

Sklonite dijete sa sunca: Ako se radi o ranoj i burnoj sunčanici, dijete prvo treba skloniti sa sunca, po mogućnosti otići u klimatiziranu, zamračenu i dobro provjetrenu sobu ili apartman.

Otuširajte dijete mlakom vodom: Zatim ga ostavite da se suši bez brisanja.

Hidrirajte dijete. Rashlađen bezalkoholni napitak (čaj, sok ili obična voda) je prijeko potreban djetetu koje ima sunčanicu. Tekućiinu ne treba davati odjednom u velikoj količini, već nekoliko puta po manje, naročito ako je dijete povratilo. Čim počne piti vodu treba ga razgolitii i rashladiti.

Dajte djetetu lijek: Ako je temperatura i dalje visoka, a niste prirodnim putem (mlakim oblozima) uspjeli spustiti temperaturu, djetetu treba dati neki od lijekova za spuštanje temperature (antipiretik). Najbolje je staviti čepić (paracetamol) u guzu, jer brže djeluje od tableta a izbjegava se i mogućnost povraćanja. Naravno da nije pogrešno dati ni lijek u sirupu (ibuprofen ili paracetamol).

Pustite dijete da se odmori: Dijete se sljedećih nekoliko sati treba odmarati, po mogućnosti i spavati. Neki roditelji se boje pustiti dijete da spava kada ima sunčanicu, no taj strah je neopravdan, jer mu je odmor zaista potreban, a san je najbolji odmor. Naravno, tijekom sna treba kontrolirati temperaturu, pa u slučaju novih skokova ponoviti terapiju lijekom protiv visoke temperature. Lijek se može ponoviti već nakon četiri sata od prethodne doze. Ukoliko je prošlo manje vremena a temperatura nije pala ili raste, ponovite tuširanje mlakom vodom.

Izvor:cuvarkuca.hr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori