,

Kako nastaje fimoza kod dječaka?

Savjeti pedijatra pomoći će vam da riješite nedoumice i izbjegnete najčešće greške koje roditelji prave prilikom njege bebinih genitalija.

Mladi roditelji često strahuju kada je njega bebe u pitanju, a posebno kada se radi o genitalijama.

Dakle, šta je fimoza?

– Fimoza je suženje otvora vrha spolnog uda, odnosno nemogućnost presvlačenja kožice koja prekriva vrh penisa. Ona predstavlja zaštitni mehanizam organizma, kojim se spriječava utjecaj vanjskih štetnih faktora – kako kemijskih, tako i mehaničkih. Na taj način se čuva fina, ranjiva koža tijela penisa.

Koje su najčešće greške koje roditelji prave?

– Postoji primarna i sekundarna fimoza, odnosno nasljedna i stečena. Primarna predstavlja sužen otvor „sam po sebi“, a sekundarna nastaje nasilnim presvlačenjem, pri čemu dolazi do pucanja vlakana kože. Na tim mjestima se stvara ožiljno tkivo, a skupljanjem ožiljka se sužava otvor. Greška koju čine loše savjetovani roditelji jeste da u potpunosti prevuku kožicu penisa – a onda ne mogu da je vrate. To stanje se naziva parafimoza, i predstavlja urgentno stanje u pedijatriji, jer na taj način uzrokovan kožni „prsten“ smanjuje dotok krvi u tijelo penisa. Parafimoza može da izazove trajno oštećenje i prestanak vitalnosti penisa.

Zbog toga pedijatri savjetuju da se kožica koja prekriva vrh penisa ne dira, da se ne presvlači od rođenja do druge godine života. A, šta se onda preduzima?

– Ako pedijatar kod djeteta poslije navršene druge godine konstantira fimozu, onda će preporučiti roditeljima do kog stupnja kožica može da se presvlači preko glansa (glavića). Pri tome treba voditi računa da do kraja četvrte, odnosno početka pete godine kožica mora da se presvlači bez poteškoća.
Ukoliko dođe do fimoze, postoje određene kreme koje pomažu oslobađanje kože glavića penisa. Ako je problem veći, obavlja se kirurška intervencija pod nazivom cirkumcizija (obrezivanje), tokom koje se umjetno stvoren prsten odsječe, a tijelo penisa oslobodi viška kože. Postoje određene tendencije da se dječacima cirkumcizija radi odmah po rođenju.

Kako izgleda pravilna njega genitalija kod djevojčica?

– Prvi pogrešan savjet koji roditelji malih princeza dobiju, jeste da se genitalije ne tretiraju vodom, da se ne peru, pa sirasti maz i krema ostaju na njima. Tako nastaju  infekcije.
Međutim, ni u pranju ne treba pretjerivati. Bebe treba kupati svaki drugi-treći dan, jer se svakodnevnim kupanjem uništava prirodni zaštitni sloj na koži. Prilikom kupanja ne treba koristiti kemijska sredstva, nego samo vodu.