,

Kako izabrati krevetić za bebu?

U krevetiću će beba, u prvih nekoliko mjeseci, provoditi najviše vremena. Zbog toga, vodite računa o njegovog udobnosti.
Roditelji, pak vode računa i da, ovaj novi komad namještaja, bude lijep i da se „uklapa” sa ostalim stvarima u prostoru.

Čvrsta podloga

Podloga na kojoj beba spava treba da je ravna i tvrda. Sve do devetog mjeseca, jastuk je višak, jer nepovoljno utječe na kičmeni stup, odnosno na formiranje položaja kičmenih pršljenova. Idealno je da madrac u krevetiću bude nov, čvrst, a ako ste dobili korišten madrac, onda ga okrenite na stranu koja nije korištena, tj. koja nije ulegnuta.
Bebina posteljina treba da je od prirodnih materijala – pamuka, svile, vune i lana, koji omogućavaju da koža diše.

Bezbedno okruženje

Iz bezbjednosnih razloga, ne stavljajte u krevetić  suvišnu posteljinu, jastuke, deke , ili plišane igračke. Beba može da se „zapetlja” u posteljinu, da se prekrije preko glave, da stavi u usta slobodan kraj i sl. Potrebna je samo plahta , oko njega zaštitna  ogradica (tanki zaštitni jastuci), tanka pamučna deka . Zaštitne jastuke vežite sa vanjske  strane, tako da beba ne može da se igra trakama kojim se vežu. Ako su predugačke – skratite ih, jer one prosto mame bebu da ih vuče i stavi u usta.

Zdravlje prije svega

Čak i proizvođači mnogo više vode računa kada je proizvodnja krevetića u pitanju, i pored dizajna trude se da zadovolje i zdravstvene aspekte. Možda vam ovo neobično zvuči, ali nedavna istraživanja su pokazala zabrinjavajuće rezultate. Naime, aditivi koji se koriste za proizvode od plastike (kako bi povećali njenu elastičnost) – ftalati, našli su se i u proizvodima za djecu, prvenstveno igračkama, ali i namještaju, pa i krevetićima (kao što su npr. zaštitne i ukrasne lajsne koje se uglavnom prave od kant trake). Problem je u tome što se ftalati ne vežu za plastiku, tako da mogu da migriraju iz igračaka, ali i predmeta koje djeca stavljaju u usta (kada, na primjer, grizu ogradicu krevetića u periodu kada im rastu zubići). S obzirom da su ftlalati opasni za zdravlje, jasno je zašto su ova istraživanja zabrinula roditelje, ali i proizvođače  dječje opreme. Poslje svega navedenog, jasno je da kupovini ovog važnog komada namještaja treba posvetiti posebnu pažnju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori