, , ,

Kako da beba prespava cijelu noć?

 

Pomozite bebi da, nakon ukidanja noćnog podoja, razvije naviku spavanja.

Bebe same izbacuju noćni podoj. Neke već u drugom mjesecu, a neke kasnije. Roditelji treba da prepoznaju i prate bebin ritam. Ova mala, zahtjevna bića su različita, uostalom kao i mi, odrasli ljudi.

Kako da joj pomognete da nakon ukidanja noćnog podoja prespava cijelu noć?

♦ Pokušajte da planirate spavanje djeteta svaki dan. Stavljajte ga na spavanje svaki dan u isto vrijeme. Prije svakog počinka, napravite nešto što će vašem mališanu dati na znanje da se sprema za spavanje. To može da bude ljuljanje u naručju, čitanje priče, pjevušenje ili ležanje i nježno uspavljivanje. Tako će dijete znati da je vrijeme za odmor i samim tim će lakše i zaspati. Ritual ponovite prije svakog spavanja – kako noću, tako i pred dnevni odmor.

♦ Odjeća treba da bude udobna i lagana. Utopljavajte vaše dijete, ali nemojte pretjerivati. Savjetuje se slojevito oblačenje odjeće od prirodnih materijala.

♦ Bebama je potrebno da im bude toplo, ali ne da im bude prevruće. Ukoliko vama odgovara temperatura sobe, odgovaraće i vašem djetetu. Ako je moguće, dijete treba da spava uvek u istom prostoru. Tako se navikava na određeno okruženje za spavanje, pa samim tim lakše zaspi. To okruženje treba da bude mirno, tiho i opuštajuće, ali može da se čuje lagana muzika. Soba u kojoj se spava, mora da bude dobro provjetrena. Pomaže i šetnja prije spavanja.

♦ Ako idete na odmor, nemojte zaboraviti da ponesete predmete koje dijete povezuje sa spavanjem (dekicu, uspavanke, igračke…).