I bebe vole proljeće

Iskoristite svaki lijep dan da svoje dijete izvedete na sviježi zrak , makar i na kratko

Bebama prija šetnja i nemojte im je uskraćivati. Iako je mnogim roditeljima klokan nosiljka idealno rešenje za šetnju sa bebom, ova kombinacija se ne preporučuje u prvim mjesecima života. U njoj dijete zauzima nepravilan položaj koji otežava pravilno produbljivanje čašice kukova. Znači, sve dok dijete ne počne da sjedi (oko šestog mjeseca) i dok se ne obavi ultrazvučni pregled kukova i konzultiraje da nema nikakvih deformacija, na klokanicu zaboravite.

Kada dođe vrijeme da počnete da je koristite povedite računa da dijete, kada je budno, nosite okrenuto od sebe, naslonjeno na vaša leđa, kako bi moglo da posmatra šta se oko njega dešava. Takođe, vodite računa da ne bude previše obučeno jer je nosiljka od spužvastog materijala koji pokriva cijelo njeno tijelo, pa je može previše zagrijat, što je, posebno u toplim mjesecima, opasno.

Prevozno sredstvo

Zavisno od modela kolica zavisi i koliko će vam šetnja biti uživanje a koliko napor. Prednost imaju lagana, tzv. kišobran, kolica jer kada naiđete na stepenice možete ih prenjeti zajedno sa bebom bez većeg napora. Ako pak imate svemirska super opremljena kolica, šetajte tamo gde nema mnogo prepreka. U svakom slučaju, kolica su odlično rješenje jer u njih možete staviti, pored svoje bebe, naravno, i sve ono što vam može biti potrebno: flašice sa vodom, mlijekom, maramice, rezervne pelene, nešto za presvlačenje…

Četrdeset dana

U našem narodu se još smatra da bebe pre navršenih četrdeset dana ne treba da izlaze van. Ali, svi zaboravljaju jedan važan podatak, a to je da je beba prilikom izlaska iz porodilišta praktično već bila napolju. Ukoliko je lijepo vrijeme, a takvo je upravo pred nama, nema razloga da čekate da prođe mjesec i pol dana da bi vaše dijete udahnulo svježi zrak. Bebe ipak nisu toliko osetljive i nježne, i ako ih pravilno pripremite za izlazak i adekvatno obučete, možete mirne duše da krenete u prvu šetnju.

Pretopljavanje

Nije rijetka pojava da roditelji pretopljavaju svoju decu, a posebno kada su bebe u pitanju. Nisu rijetke situacije da roditelji u kratkim rukavima šetaju pored djece u jaknama! Zato, kada je oblačenje u pitanju, trudite se da budete realni i ako je napolju sunčano i toplo nemojte bebi oblačiti odeću koja je predviđena za hladno vrijeme. Najbolje je da je obučete slojevito, kako biste shodno promjeni vremenskih prilika mogli da je lako i brzo obučete ili skinete. Veća je verovatnost da će se prehladiti ako je previše obučena jer će se oznojiti, a i raspoloženje joj tada nije na zavidnom nivou. Beba kojoj je vruće je nervozna, razdražljiva i plačljiva.

Zaštita od sunca

Nekada vrijeme zna  i da zavara, pa kada je vjetrovito i ne primjetimo da sunce ipak malo jače grije. A kada se vrate iz šetnje, mame primjete da su bebi crveni obrazi i ručice. Zato treba biti oprezan na suncu jer ono može da izazove i alergiju i neugodne opekotine. Nemojte kolica «parkirati» na suncu, već uvek potražite hlad. Bebu možete zaštititi i šeširićem, navući štitnik ili jednostavno prebaciti tanku pelenu preko kolica dok spava (nemojte ih potpuno zatvoriti jer je bebi potreban svjež zrak).