,

Ema i Luka najčešća su imena u ovoj godini

Nakon pet godina apsolutnog vladanja među ženskim imenima, Lana je skinuta s trona i njezino mjesto zauzela je Ema, dok je kod muških imena situacija ostala gotovo nepromijenjena, pa je Luka i dalje najpopularnije ime za dječake
Prema podacima iz matičnih ureda, većih hrvatskih gradova lako se može uočiti da poneka tradicionalna imena polako padaju u zaborav, a roditelji sve više naginju tome da djetetu izaberu dovoljno unikatno i posebno ime. Tako je sve manje djevojčica nazvanih hrvatskim imenima kao što su Ljubica, Nada, Marica, Dragica i Marija koja su, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, po zadnjem popisu stanovništva iz 2001. bila najčešća imena u Hrvatskoj.

Roditelji teško mogu odoljeti neobičnim imenima
Trendovi odabira imena
Roditelji teško mogu odoljeti neobičnim imenima mijenjaju se iz godine
u godinu, ali slično kao i prošle godine, roditelji su i ove bili skloniji kratkim i zvučnim imenima, a očekivano su veću maštovitost pokazali u izboru ženskih imena nego muških.

U ovoj godini djevojčice su najčešće dobivale moderna imena (Ema, Mia, Nika, Dora, Sara), a od tradicionalnih imena jedino su još uvijek popularna imena Ana, Lucija i Marta. Iznimno popularna imena iz pedesetih godina prošlog stoljeća kao što su Gordana, Jadranka i Vesna više se gotovo i ne koriste. Nekad je ime Lana bilo ispod stotog mjesta popularnosti, dok danas uvjerljivo vlada top listom imena te je tako od 2005. suvereno vladala ljestvicom najpopularnijih imena u Zagrebu, da bi ove godine to mjesto preuzela Ema.

Kod imena za dječake, stvari su ipak malo drukčije, pa su tako već godinama najpopularniji Luka, Ivan, Marko, Filip, Karlo i Petar. Očito je da je najveći broj imena za dječake i dalje tradicionalan, a za razliku od imena za djevojčice, kod odabira muških imena roditelji se rjeđe odlučuju za ona neobična. Još jedna karakteristika muških imena je da duža imena poput Krešimira, Zvonimira, Vedrana i Marijana polako padaju u zaborav, jednako kao i imena prema bakama i djedovima.

Roditelji se ipak češće odlučuju za originalno ime, prema nekom junaku iz filma, knjige, stripa ili čak sapunice. Tako ni ove godine maštovitost roditelja, u želji da baš njihovo dijete bude posebno, nije zakazala.

Ove godine nisu ih osobito inspirirala imena slavnih osoba, te su ovaj put izostala imena po slavnim glumcima, pjevačima i sportašima. Iznimku čini sve češće ime Ivano, dano najvjerojatnije po uzoru na Ivana Balića, Bono, možda inspirirano zagrebačkim koncertom grupe U2 i frontmenom grupe Bonom Voxom, te djevojčica Rijanna čije je ime možda nastalo prema američkoj pjevačici Rihanni.

Roditelji u Primorsko-goranskoj županiji su pokazali doista zavidnu maštovitost u izboru imena, pa su tako rođene malene Annazara, Đansel, Joanna Hope, Impreza, Lilamay i Michelle Chanel te dječaci imena Taj, Blendon, Bilal, Lennon, Mikelio te Seljadin.

Čini se da roditelji s područja Zagreba najviše od svih naginju iznimno kratkim ženskim imenima, pa su mnoge djevojčice nazvane Kiara, Nikol, Nea, Nia, Roza i Vila, a bilo je tu i imena poput Hava, Gea, Naya, Veren i Vega. Ništa manje nisu bili maštoviti ni kod muških imena kao što su Noah, Amar, Bono, Denny, Keano i Beo.

Djeca u Splitsko-dalmatinskoj županiji uglavnom dobivaju imena karakteristična za to područje (Duje, Roko, Toni, Ante), no ni ondje neki roditelji nisu mogli odoljeti pomalo egzotičnijim muškim imenima kao što su Adon, Danis, Dioniz, Vigo i Lav te ženskim kao što su Paškvalina, Riva, Rokolina i Milić.

U sve tri županije pojavljuju se imena muška imena Val, Lenny i Loris pa, tko zna, možda jedno od ta tri imena za koju godinu postane najpopularnije ime u Hrvatskoj.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori