,

Dojenački grčevi ili kolike – noćna mora svih roditelja

Grčevi su jedni od najjačih bolova koje će beba iskusiti.

Nerijetko novorođene bebe, najčešće do tri mjeseca starosti, prolaze kroz period kada se čini da su previše razdražljive i na prvi pogled plaču bez razloga. No, jedan od najčešćih uzroka upravo takvog raspoloženja, su grčevi u probavnom traktu bebe, odnosno kolike.

Znak da je upravo to posrijedi su određeni znakovi i simptomi koje će svaka majka moći prepoznati. Ukoliko beba plače nekoliko sati na dan i to nekoliko dana u tjednu, bez obzira na vaš trud da ju smirite, ukoliko se simptomi javljaju približno u isto vrijeme svakog dana, noći ili nakon jela, ukoliko primijetite da beba ima problema s vjetrovima i da je napuhnuta, ako ima tvrdi i veliki trbuh te koljena skvrčena prema prsima, stisnute šake ili s nogama i rukama bezrazložno i mahnito maše, te naposljetku malo spava i često se budi u plaču, vjerojatno upravo ima problema s grčevima.

Ako je za vjerovati stručnjacima, ti bolovi su jedni od najjačih koje će beba ikada iskusiti. Manifestira se kao akutna bol u abdomenu, s intenzivnim grčenjima, ali s obzirom da bebe ne mogu opisati što ih točno boli i gdje, roditeljima je ponekad vrlo teško odrediti koji je uzrok njihove boli i plača. Bolovi i grčevi trebali bi najkasnije nestati do četvrtog mjeseca starosti. Ako niste sigurni u vlastitu dijagnozu, i strah vas je da nije došlo do zapletaja crijeva ili zatvora, posavjetujte se s liječnikom.

Što uzrokuje grčeve?

Na žalost nema jednog općenitog mišljenja oko uzroka grčeva i bolova kod beba, jer upravo postoje određeni faktori koji, kada se jave u kombinaciji, mogu izazvati grčeve, bol i neugodu kod vaše bebe.
Novorođene bebe imaju još uvijek nerazvijen probavni sustav, koji nikada nije probavljao hranu, što znači da tek treba naučiti svoju zadaću. Primjerice, mišići koji pomažu hrani da se kreće kroz crijeva nemaju još pravi ritam, te hrana u crijevima ne putuje onako kako bi trebala. Ujedno, novorođenim bebama nedostaje probiotika, koji se isto tek razvijaju, a koji su ključni u normalnoj i zdravoj probavi.
Ukoliko dojite, hrana koju konzumirate isto tako može utjecati na kvalitetu mlijeka. Naime, određene kemikalije i alergeni koji se preko mlijeka prenašaju na bebu mogu uzrokovati grčeve. Također, određeno povrće i jela, koja i kod odraslih uzrokuje stvaranje plinova, mogu preko mlijeka uzrokovati nadimanje bebe.
Bebe prilikom jela ili plakanja gutaju zrak, koji pak uzrokuje nadimanje, što još dodatno može uzrokovati neugodu.
Neki stručnjaci smatraju da jedan od uzroka grčeva može biti previše stresan dan. Primjerice, mnogo posjetitelja, glasna muzika, TV, telefoni i općenito buka, mogu biti previše stresni za bebu, te to isto može izazvati probleme sa probavom.

Postoji li rješenje?

U prvim mjesecima života vaše bebe kada ona polako upoznaje svijet oko sebe, plač zbog grčeva može itekako narušiti tu idilu. No, koliko god se osjećali nemoćno, frustrirano, zabrinuto, iscrpljeno, krivo i nesposobno, nemojte se predavati. Ključno u tim trenucima je da pokušate ostati smireni koliko najviše možete i da bebi date svu ljubav. Vjerujte, ona će to osjetiti.

Osim toga, sigurno ćete željeti olakšati bebi njezine, pa tako i vaše muke. Postoji samo nekoliko stvari koje možete isprobati, no prije nego što date bebi bilo kakav pripravak, obavezno se posavjetujte s vašim pedijatrom.
Homeopatski pripravci mogu biti zaista izvrstan izbor za liječenje grčeva, jer su u potpunosti sigurni, bez alergenih svojstava i bez nuspojava. Radi se o pripravku koji djeluje u roku nekoliko minuta, tako da se daje samo onda kada zatreba, a ne preventivno. No, budite oprezni s pripravcima i prije nego date bebi bilo kakav pripravak pitajte stručnjaka za savjet. Ni u kojem slučaju nemojte davati bebi pripravke koji u sebi sadrže sodu bikarbonu, jer ozbiljno može narušiti ionako osjetljiv pH u želucu.

Na žalost, nema mnogo stvari s kojima biste bebi mogli pomoći da što brže prebrodi grčeve. Zbog toga budite pažljivi.
Pokušajte biti strpljivi i s određenim eksperimentima saznati što vašoj bebi odgovara, a što ne. Primjerice, nekim bebama prilikom grčeva pomaže da ih nosite u uspravnom položaju i lagano ljuljate, neke više vole ležeći položaj. Pokušajte ih poleći na leđa, na stranu ili trbuh, masirati stopala u kojima su živčani centri za probavu. Nekim bebama će primjerice odgovarati lagana masaža trbuščića. Na vama je da otkrijete što im pomaže.

Što se tiče vaše prehrane, ukoliko dojite, najbolje je izbjegavati zelje, mahunarke ili češnjak.
Ukoliko pak hranite bebu sa zamjenskim mlijekom, dajte joj manje porcije, više puta na dan, kako ne biste odjednom preopteretili trbuščić. Pazite kako bebi dajete mlijeko iz flašice kako ne bi gutala previše zraka. Neka bude uvijek nagnuta, da beba ne može povući zrak.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori