, , ,

Buduća mama za volanom

Smatra se da su žene pouzdani i pažljivi vozači. Ali, postoji jedan period u životu kada svoj životni ritam i aktivnosti moraju da prilagode novom stanju 

Ako “ne možete” bez automobila, ne brinite. Jedino je važno da se pridržavate nekoliko pravila. Bez obzira da li ste vozač ili suvozač, vožnja automobilom bi trebalo da bude lagodna, nikako rizična. Na primjer, ako prije trudnoće niste stavljali pojas, vreme je da tu naviku promjenite. Više pažnje bi trebalo da se posveti i održavanju automobila, kako bi bio potpuno bezbjedan za vas. To prepustite vašem suprugu.

Prednosti vožnje automobilom

1. Ne čekate gradski prijevoz po hladnoći, kiši, snijegu, vjetru, ili jakom suncu.

2. Zaštićeni ste od infekcija, posebno u zimskim danima kada svi kišu i kašlju, a viruse u vašem stanju morate posebno da izbjegavate.

3. Garderobu i obuću možete da prilagođavate vašim potrebama.

4. U svakom trenutku možete da stanete, predahnete, a potom da nastavite – kada vam bude odgovaralo.

Položaj sjedišta vozača

Uobičajen položaj tela – sa uspravnom kičmom i savijenim nogama – vama može da bude neudoban. Pomjerite naslon sjedišta malo unazad, da bi ostalo više prostora između volana i vašeg trbuha (ne manje od 10 centimetara). Ali, vodite računa da i dalje imate dobar pregled puta. Ukoliko osjećate bolove u leđima, stavite na naslon pletenu navlaku od drvenih kuglica ili običan, mali jastuk.

Sigurnosni pojas

Mnoge buduće mame se ustručavaju da ga koriste jer se boje da može da naškodi njihovoj bebi (pojedine trudnice imaju osjećaj da ih pojas “guši”). Ali, treba misliti na neočekivane neugodnosti u toku vožnje. Na primjer, pojas je dobra zaštita od mogućeg iznenadnog udarca u volan, prilikom naglog kočenja.

Kako da vam u toku vožnje bude što udobnije uz sigurnosni pojas? Prvi dio pojasa stavite ispod grudi, a drugi ispod trbuha. Pojas treba podesiti tako da vas ne pritiska, ali ne treba ni da visi, već da prati vašu figuru.

Zanimljivo je da na Zapadu postoje specijalni sigurnosni pojasevi za buduće mame. Oni se razlikuju od običnih po tome što imaju više pozicija i elastičniji su. Nažalost, nemamo informaciju da mogu da se kupe i kod nas. No, možda može da vam ga nabavi i pošalje neki rođak ili prijatelj. U pojedinim europskim gradovima, ovakvi pojasevi mogu da se nađu pod nazivom “Maternity seat belt”. I, važno upozorenje – nisu jeftini!

Neophodna oprema

Ponekad se dešava da tokom vožnje dođe do kvara automobila. Zbog toga je važno da vaši ukućani znaju gde idete, ili koja je uobičajena ruta kojim vozite, ili koliko planirate da se negde zadržite…

Ne sjedajte za volan:

– ako vam je doktor to izričito zabranio

– ako osjećate mučninu (koja može da se javi zbog mirisa benzina i ispušnih plinova), vrtoglavicu, nervozu…

– ako su vremenske prilike nepovoljne (poledica, magla…).

– ako ste posumnjali u ispravnost vozila (loše gume, auto se “gasi”…) – ako niste sigurni da li imate dovoljno benzina

Za volanom samo do sedmog meseca
Važno je da buduća mama bude svjesna činjenice da je njen organizam izložen brojnim promjenama – od hormonskih do psiholoških, kao i da je u svakom momentu važna konzultacija sa doktorom koji vodi trudnoću. On će joj pomoći da realno, kritički sagleda svoje mogućnosti. Vožnja, posebno gradska, puna je nepredviđenih situacija. Zato oprez. Doktori savjetuju da poslje sedmog mjeseca trudnoće buduće mame vozi neko drugi. Zašto? Vaša beba je oživjela, pa je moguće da napravi neki nagli pokret – koji može da vas zaboli. To je nekad dovoljno da vas dekoncentrira. Uostalom, zašto ne biste uživali u pažnji vaših bližnjih i tome da vas oni voze.

Bez obzira koliko ste sigurni u svoje vozačke sposobnosti, nikako ne bi trebalo da sami vozite kada krenete u porodilište (iako se dešavaju i takve situacije), jer tada mnogo riskirate.