Beba i kućni ljubimac

Do prije nekoliko dana, vaš pas ili mačka bili su vaša jedina bucmasta srećica, a od kad ste na svijet donijeli svoje najdraže prioriteti se malo mijenjaju. Dolazak bebe iz bolnice u vaš dom, jedna je od najljepših uspomena, no za mnoge vlasnike kućnih ljubimaca, događaj može biti popraćen i laganom napetošću zbog neizvjesnosti kako će udomaćeni pas ili mačka reagirati na prinovu u obitelji. 

Naime, mnogi su kućni ljubimci godinama bivali podvrgnuti “kraljevskom” tretmanu i uživali svu pažnju vlasnika koja podrazumijeva puno igranja, maženja i tepanja. Ljubimci se na to naviknu i često pomno prate reakcije i ponašanje vlasnika kako bi svoje ponašanje na neki način prilagodili njima da dobiju ono što žele.

Stoga nije čudno da se ljubimci ponekad dure ili ponašaju uvrijeđeno, kada vam pažnju zaokuplja netko drugi.

Dobra vijest je da ljubimce, bebu i sebe tj. ukućane možete pripremiti na promjene koje beba u kući donosi. Nemojte odmah pretpostaviti da će sve biti ok, jer je vaš ljubimac prava maza.

Pripremite bebu

Možda se pitate kako to točno možete pripremiti bebu staru svega dva dana, ali proces je vrlo jednostavan. Kada je beba još u trbuhu, ona može čuti što se oko nje događa. Pa ako vaš ljubimac laje ili mijauče, vaša će beba čuti te zvukove. Kada stigne u svoj dom, beba će već na neki način biti upoznata s glasanjem ljubimca i neće se previše uzrujavati na te zvukove.

Ono što je važno je da u domu osigurate siguran prostor za bebu u kojem ljubimac neće imati pristup te ulaziti, spavati ili se igrati na bebinim potrepštinama, odnosno ostavljati prljavštinu i dlake koje bi mogle završiti u bebinim ustima. To se osobito odnosi na krevetić, mjesto za hranjenje i prematanje te ormare s odjećom, posteljinom i drugim tkaninama. Prije no što beba dođe, ljubimca naučite da se oko tih mjesta ne zadržava.

Pripremite sebe

Kao što smo već spomenuli, ljubimci su vrlo osjetljivi na ponašanje i raspoloženja vlasnika kojima će se nastojati prilagoditi. Ukoliko ćete vi biti prestravljeni, napeti i nervozni zbog susreta vaše bebe i kućnog ljubimca, isto će se ponašati i pas ili mačka.

Pokušajte se pripremiti za taj susret i biti prirodni i smireni. Mjesecima prije poroda, dozvolite kućnom ljubimcu da u nekoliko navrata upozna dječju sobu ili prostor u kojem ćete s bebom boraviti, s time da bi ga paralelno bilo dobro učiti da ne skače u ormar, na krevet ili u bebin krevetić, ukoliko mu tako nešto padne na pamet.

Ukoliko odlučite ljubimcu u potpunosti zabraniti ulazak u sobu gdje će beba prvih mjeseci najviše boraviti, postavite zapreku na vratima i naučite ljubimca da se u tu prostoriju ne ulazi, koristeći već provjerene tehnike zapovijedanja.

Isto tako, prije no što se beba rodi, odvedite ljubimca veterinaru na pregled, kako bi se uvjerili da je zdrav, cijepljen i očišćen od nametnika. Isto tako, ako osjećate da pas ima problema s disciplinom i poslušnošću, odvedite ga na nekoliko treninga u najbliži kinološki klub.

Pripremite i planirajte sve unaprijed kako ne bi bilo iznenađenja dok beba stigne u dom.

Pripremite ljubimca

Kada je životinja upoznata s novim mirisima, vjerojatnije je da neće na njih uopće reagirati. Zato je možete unaprijed pripremiti na baby mirise. Namažite se nekoliko puta prije poroda baby puderom ili losionom i dozvolite ljubimcu da vas onjuši i bude s novom mirišljavom gazdaricom neko vrijeme. Isto tako, kada dođete iz bolnice, dozvolite ljubimcu da onjuši jednu od dekica u koju je beba bila zamotana.

Isto tako, pokušajte svog ljubimca tijekom trudnoće upoznati s drugom djecom. Ukoliko imate prijatelje s malenom djecom, pozovite ih u svoj dom i pažljivo ih upoznajte. Prilikom šetnje psa, zadržite se u parku ili na igralištu gdje ima puno “malenih” ljudi koja trčkaraju i vrište, kako bi se pas navikao na zvukove, pokrete i mirise.

Kako bi se ljubimac naviknuo da ideju da u kući postoji beba, možete se poslužiti i lutkom. Nosite je nekoliko dana sa sobom po kući ili dajte da vas životinjica vidi u raznim situacijama u kojima prije nije – kako gurate kolica, nosite na rukama nešto umotano u dekicu, provodite nekoliko minuta zatvoreni u sobi i slično. Na taj će se način ljubimac naviknuti da je vaša pažnja usmjerena na nešto drugo i da tu za njega nema mjesta.

Ukoliko sve na vrijeme pripremite, dolazak bebe u dom trebao bi proći bez problema i doista za sve biti jedna od najljepših uspomena. S vremenom će se dijete i ljubimac sprijateljiti i možda postati nerazdvojni, ali u početku će im trebati mala pomoć.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori