, , , ,

Simptomi prehlade kod beba i kako im pomoći

Većina djece se prehladi 6 do 10 puta godišnje…

Sjećate se kako ste se loše osjećali kada ste posljednji puta bili prehlađeni? Probajte si sada zamisliti kako se vaša beba osjeća kad po prvi puta iskusi prehladu?

Za pojavu prehlade su odgovorni virusi. Zaraženi ljudi šire viruse dok kišu ili kašlju u blizini zdravih ljudi. Virusi se uvlače u nos i grlo i tamo se razmnožavaju.

Bebe su osobito osjetljive jer im imunološki sustav još nije dovoljno razvijen. Jesenski i zimski mjeseci su osobito kritični jer hladan vanjski zrak i centralno grijanje isušuju nazalne membrane, zbog čega se virusima prehlade lakše zadržati tamo. Osim toga više vremena provode unutra, gdje se virusi lakše šire sa osobe na osobu.

Većina djece oboli od prehlade 6 do 10 puta godišnje. Ovaj je broj veći kod djece koja su u jaslicama ili u vrtiću.

Koji su simptomi?

Kad vam je beba prehlađena, imat će brojne simptome. Kihat će i curit će joj iz nosa. Možda će imati i upaljeno grlo, pa će otežano gutati. Mogu joj nateći žlijezde.

Beba vam neće imati apetita i bit će razdražljiva. Pojavit će joj se kašalj. Može imati povišenu temperaturu (do 38,5°C).

Kada zatražiti liječničku pomoć?

Ako vam je beba stara 3 mjeseca ili manje i ima simptome prehlade, trebali bi odmah kontaktirati pedijatra. Simptomi slični prehladi kod bebe od 3 mjeseca ili manje vas mogu zavarati i potencijalno se može raditi o ozbiljnijoj bolesti.

S druge strane, ako vam je beba starija od 3 mjeseca, trebali bi kontaktirati liječnika primjetite li:

· da otežano diše i nosnice joj se šire sa svakim udisajem,
· ako joj nokti ili usne poplave,
· sluz je gusta, tekuća i zelena,
· ako kašlje duže od tjedan dana,
· bole je uši,
· ima temperaturu preko 38,5°C,
· pospanija je ili mrzovoljnija nego obično.

Kako brinuti za bebu

Medicinski stručnjaci nam govore da nema lijeka za prehladu. Ipak, postoje načini kojim možete ublažiti simptome koje vaša beba osjeća.

Pobrinite se da se dovoljno odmara i da pije mnogo tekućine. Ako ima povišenu temperaturu, dajte djetetu acetaminofen ili ako je starije od 6 mjeseci, možete mu dati ibuprofen (ali nemojte ga davati djetetu koje je dehidriralo ili povraća).

Ako dijete kašlje i mlađe je od 3 godine, nemojte mu davati lijekove protiv kašlja, osim ako vam je tako rekao pedijatar. Kašljem se donji respiratorni trakt rješava sluzi.

Ako vam beba ima zaštopan nos, možete uz pomoć gumene sisaljke izvući sluz iz nosnica. Ako je sluz pregusta, možete upotrijebiti kapljice ili sprej za nos sa slanom vodom da razrijedite sluz prije izvlačenja sa sisaljkom. Možete staviti ovlaživač zraka u bebinu sobu, kako bi pomogli razvodniti nazalnu sekreciju.

Najbolji način da vaša beba izbjegne prehladu je da se ne nalazi u blizini zaraženih ljudi. Ali ako se ipak prehladi, najbolje što možete učiniti je čim više ublažiti simptome. Uskoro će nestati simptomi prehlade i ponovno će biti zdrava, naravno do slijedeće prehlade. Ali do tada ćete već biti spremniji.

,

Olakšajte svom djetetu odlazak u vrtić

Mnogi roditelji čine velike greške kada djecu po prvi put ostavljaju u vrtiću. Bježe bez pozdrava ili ih iz prikrajka gledaju.

Odlazak djece u vrtić jednako je stresan i za dijete i za roditelje. Suze su normalna pojava i kod jednih i kod drugih, a kriza zbog razdvajanja je neizbježna, otkrila nam je odgajateljica Lucija Kurjan. Iako je ta tzv. kriza uobičajena za prvi tjedan boravka u vrtiću kod neke djece, doznajemo, može nastupiti tek za godinu dana i jednako je stresna za dijete.

– Vrlo je važno da se roditelji odmah na početku uključe u sva aktivnosti svoje djece. Zbog toga djeca u jaslicama prolaze period prilagodbe koji traje pet dana, tijekom kojih su u vrtiću samo do 11 sati ujutro. Prva dva dana s njima su i roditelji koji sudjeluju u svim aktivnostima .

Djeca u čak 80 posto slučajeva plaču kad trebaju prvih dana ostati u vrtiću i to je najnormalnija rekacija. Kod ostalih 20 posto kriza može nastupiti tek nakon dva tjedna ili čak godinu dana, no do nje svakako mora doći. Bitno je da roditelj prihvati tu prilagodbu jer ako je on ne prihvati, neće ni dijete.
Dodala je da je vrlo važno da u tom petodnevnom periodu roditelji ne čine pojedine greške koje djeci samo otežavaju prilagodbu na novonastalu situaciju.

– Kako bi izbjegli suze i druge neugodne situacije roditelji često znaju pobjeći iz vrtića bez pozdrava s djetetom. To je velika pogreška jer dijete tada gubi povjerenje, osjeća se izdano i ostavljeno. Ma koliko bilo teško, roditelj se mora javiti svom djetetu, objasniti mu da on sada odlazi, a da se ono ostaje s prijateljima te da će se roditelj vratit po njega u određeno vrijeme .

‘Prijelazni objekt’ je vrlo važan

Još jedna od metoda privikavanja djeteta na vrtić svakako je i tzv. ‘prijelazni objekt’. Nevažno je je li riječ o nekakvoj dekici, plišanoj igrački i slično, no važno je da to bude nešto iz kuće uz čega je dijete vezano.

– Nakon što prođe period prilagodbe dijete od sljedećeg tjedna ostaje samo u vrtiću i zbog toga je jako važno da ima kraj sebe taj ‘prijelazni objekt’. Ono će s tim objektom spavati, bit će kraj njega dok jede i slično .

Ipak, dodala je, ne postoje trikovi kojima bi se spriječio dječji plač kada dođe do razdvajanja.

– Djeca u čak 80 posto slučajeva plaču kad trebaju prvih dana ostati u vrtiću i to je najnormalnija rekacija. Kod ostalih 20 posto kriza može nastupiti tek nakon dva tjedna ili čak godinu dana, no do nje svakako mora doći. Bitno je da roditelj prihvati tu prilagodbu jer ako je on ne prihvati, neće ni dijete .

Nemojte se skrivati od djeteta

Na pitanje koje su najveće greške koje čine roditelji, odgajateljica ih je nabrojala više. Prva i jedna od najgorih, otkriva nam teta, svakako je kada roditelji dovedu dijete u vrtić dva dana za redom, a onda ga zbog nekakvog neopravdanog razloga ne dovedu natrag dva tjedna.

– Time roditelji svome djetetu čine medvjeđu uslugu jer ono tada ponovno prolazi taj stresni period prilagodbe. Svakako je velika greška i kada roditelji kao odu iz vrtića, no zapravo se negdje sakriju i promatraju dijete. Ono ih tada vidi i počne plakati pa ponovno nastaju problemi .

S obzirom da ne postoje metode kojima biste vaše dijete odmah uvjerili da će mu u vrtiću biti zabavno, najbolje je da se vi sami pripremite na njihove suze i budete svjesni da će one prestati već za tjedan ili dva. Do tada se suzdržite da djecu promatrate iz prikrajka, nemojte od njih odlaziti bez pozdrava, jer bi tako vama bilo lakše, i nemojte im zaboraviti u vrtić ponijeti omiljenog medvjedića koji će mu biti veza s domom, odnosno poznatom sredinom.