,

Savjeti za zdrave i lijepe dječje zubiće

Da li su svi slatkiši štetni za zube i koliko na razvoj zubića utiču sisanje palca ili dude?

Sa dobrim navikama za očuvanje zdravlja zuba treba početi od malih nogu. Naučite dijete šta sve može da bude štetno za zubiće i zašto je važna redovna i pravilna higijena.

Kako zaštititi dječje zubiće od štetnog utjecaja slatkiša, jer nije baš uvek moguće kontrolirati šta djeca jedu i braniti im baš sve što je slatko?
Do skoro je vladalo mišljenje da je najbolje braniti deci da jedu sve slatkiše, i da je to najbolji način da se sačuvaju zubići. Međutim, nova  istraživanja negiraju takvu teoriju, i po štetnosti svrstavaju slatkiše u različite kategorije. Tako, na primjer, najštetniji slatkiši za dječje zube su: karamel bomboni, gumeni bomboni, punjene čokolade, tvrde lizalice, i mnogi slični proizvodi.

Naravno, i drugi slatkiši, koji nisu navedeni, takođe imaju štetno dejstvo na zube – na koje djeluju svojim šećerima, ali ono može da se eliminira dobrim pranjem zubića odmah nakon uzimanja slatkiša.

Kod poslastica prve kategorije po štetnosti za zube, jedno pranje zuba neposredno poslije konzumiranja nije dovoljno, zato što se vrlo ljepljivi šećeri, pa i cijeli dijelovi slatkiša vrlo teško skidaju sa površine  zuba. Najbolja prevencija od bilo kakvih problema na dečjim zubićima je higijena i samo higijena, naravno – uz stalni roditeljski nadzor.

, ,

Za i protiv dude varalice

Trebaju li bebe uopće dudu i čemu im ona služi?

Bebe najbolje znaju koliko im znači duda varalica, ali i koliko je teško kada je se trebaju odreći. Prije ili kasnije dođe vrijeme za odvikavanje, kada se roditelji moraju poslužiti najrazličitijim trikovima kako bi odvajanje od omiljene dude prošlo sa što manje dječjih suza, ali i i stresa u cijeloj obitelji. Vječne su rasprave o tome trebaju li bebe uopće dudu, čemu im ona služi, zašto im se uopće ponudi duda varalica u najranijoj dobi, pa se na nju naviknu i postane im svakodnevna utjeha kad ih se ne može umiriti na drugi način.

Utjeha ili varka?

Oni koji se protive dudi, tvrde kako djetetu uopće nije potrebna i da ju nameću roditelji kao pomoć kod uspavljivanja ili kad dijete stalno plače. Ono što je sigurno, dudu ne bi trebalo davati bebi dok se još navikava na dojenje, jer su cuclanje dude i sisanje dvije različite radnje. Kod bebe to može stvarati zbrku te utjecati na uspješnost dojenja. Također se preporuča da se duda izbjegava kod djeteta koje ima česte upale uha.

Ako se beba već navikla na dudu, treba nastojati da ju što manje koristi, jer previše svakodnevnog korištenja nije dobro za zube. Duda naime može usporiti razvoj govora te uzrokovati probleme s rastom i položajem zubi. Zato bi bilo dobro s odvikavanjem od dude početi što ranije, već nakon navršenih šest mjeseci, kad beba prelazi na krutu hranu, a najkasnije do prvog rođendana. No, treba izbjegavati da je odvikavanje od dude istodobno kad i polazak u jaslice ili kakva druga važna promjena u djetetovu ritmu, jer će mu to biti dodatni stres.

Bilo bi dobro ograničiti korištenje dude samo na primjerice odlazak na spavanje, kada većina djece i traži dudu kako bi mogla zaspati. No i to kad pređe u naviku, može biti kasnije problem kod uspavljivanja, jer ako dijete više ne dojite, pa mu se još oduzme i duda, ono ostaje bez utjehe, koja mu je važna pred spavanje.

Što je alternativa?

Gdje su prednosti dude varalice, i mogu li se uopće takvima smatrati? Roditelji koji ni na koji način ne mogu umiriti dijete osim dudom varalicom, pitaju se što je alternativa dudi? Sigurno ne prstići. Prednosti dude varalice su da može pomoći djetetu da lakše zaspe, te mu pruža osjećaj sigurnosti. Ukoliko dijete ima dudu, ne može sisati palac, neka se djeca ne mogu odviknuti od te navike sve do polaska u školu, pa je bolje prstiće zamijeniti dudom varalicom, jer je odvikanje lakše.

Neke studije su pokazale da duda smanjuje rizik od SIDS-a (sindrom iznenadne dojenačke smrti). A kad je već duda ušla u vaš dom, pazite na njezino korištenje i održavanje. Prije prve uporabe obavezno ju sterilizirajte. Mijenjajte redovito dude jer se s vremenom oštećuju, i to silikonske više nego gumene. Ne stavljajte dudu u šećer, i ne vežite ju djetetu oko vrata zbog opasnosti od gušenja vrpcom. Pazite da dijete ne žvače dudu kako ne bi pukla.

 

Izvor:zena.hr

, , ,

Sisanje palca

Kada i kako se riješiti ove loše navike

Sisanje palca je navika koja se javlja kod velikog broja djece, a mnogi je roditelji mrze. Razumljivo, roditelji uporno traže metode kako pomoći djeci i kako ih spriječiti da drže palac u ustima. Za razliku od dude varalice koju možete baciti, palac predstavlja veći problem.

Sisanje palca je normalno kod dojenčadi. Prirodan nagon za sisanjem može kod nekih beba izazvati sisanje palca u prvim mjesecima života ili čak i prije rođenja. Bebe mogu sisati ruku, prst ili druge predmete poput dude varalice. Bebe imaju prirodnu potrebu za sisanjem, koja se obično smanjuje nakon navršenog šestog mjeseca života. No mnoge bebe nastavljaju sa sisanjem kako bi se umirile. Sisanje može postati navika kod beba i djece koje se pomoću toga umiruju kad su gladne, prestrašene, nemirne, umorne ili kad im je dosadno.
Većina djece se riješi ove navike između 3 i 5 godine života. Savjetuje se da djecu ne odvikavate na silu.

Strpljenje
Bebe koje počnu sisati palac s vremenom se, kad počnu puzati i hodati, mogu odviknuti od toga. Roditelji koji primjete da im dijete počinje sisati palac mogu djetetu umjesto palca ponuditi dudu varalicu (anatomski oblikovanu).

Zdravstvene posljedice sisanja palca
Sisanje palca može kod djece izazvati probleme sa zubima poput nepravilnog položaja zubiju, nepravilnog zagriza, zubi mogu biti gurnuti prema naprijed, a ponekad mogu nastati ozbiljniji problemi poput deformacije čeljusti. Također dijete može imati problema s izgovorom nekih glasova ili drugih govornih problema.
Ove bi se navike svakako trebalo riješiti prije nego počnu nicati trajni zubi.

Kad početi s odvikavanjem
Djeca koja sišu palac mogu zatrebati odvikavanje ako :

  • istovremeno povlače kosu, osobito ako su u dobi od 12 do 24 mjeseca,
  • ako nastave često sisati palac i nakon 4 ili 5 godina života,
  • sama zatraže pomoć za odvikavanje ili osjećaju sram zbog toga,
  • ako im se jave problemi sa zubima ili govorom.

U pravilu sami možete pomoći djetetu da se riješi te navike tako da postavite pravila i da im nečim drugim zaokupite pažnju. Možete npr. ograničiti vrijeme i mjesto kad vaše dijete smije sisati palac. Pohvale i nagrađivanje također pomaže u odvikavanju. A kako dijete sazrijeva može preuzimati aktivniju ulogu u odvikavanju.

Nagrada
Iako se ne preporuča podmićivanje, razmislite o nagrađivanju djeteta. Djeci u dobi od 4 godine i više roditelji mogu ponuditi nagradu ako izdrže cijeli dan ili tjedan bez sisanja palca

Budite iskreni
Roditelji bi trebali objasniti starijoj djeci zašto trebaju prestati sisati palac. Za početak, ruke su prljave. Drugo, sisanje palca može naštetiti zubima. I treće sisanje palca nije dobra navika.

Zavoj ili rukavice
Jedan od učinkovitih načina za pomoć djetetu pri odvikavanju od sisanja palca je to da dijete spava s rukavicama ili zavojem na palcu.

Izvor: zena.hr