, , ,

Božićna kupovina za bebe i dojenčad

Što pokloniti prinovi u obitelji ili kod prijatelja?

Uspomene na prvi Božić svog djeteta nešto je što svakom roditelju ostaje među najljepšim sjećanjima. Ako ste u situaciji kad netko u vašoj obitelji ili od prijatelja dobio prinovu, a Božić je pred vratima, može se dogoditi da se zapitate što uopće kupiti tom malenom prekrasnom smotuljku.

Klasične dječje igračke: djeca nikad ne mogu imati previše igračaka, samo pitajte nekog mališana. Kupite zvečkicu, glazbenu igračku, gumene šarene kolutiće ili nešto slično. Dobra ideja su CD-i s glazbom ili pričama za djecu. Ove igračke nikad ne izlaze iz mode.

Pelene i druge svakodnevne potrepštine: Priupitajte svakog novopečenog roditelja na što najviše novaca troši i gotovo će svaki reći da su to pelene. Ovog Božića možete se odlučiti na praktične poklone koji će olakšati život roditeljima. To mogu biti pelene, slinček,  pribor za jelo, kadica, kahlica, poklon paket dječjih ulja, losiona, pudera i kupke…

Edukacijske igračke: danas postoji širok asortiman igrački i pomagala koja od najranije dobi pomažu razvijanje potencijala djece – razni mobili, Dekica….
Štedna kasica: Štedna kasica može postati puno više od stvari u kojoj se čuva višak sitniša. Rukom oslikana i personalizirana kasica je poklon koji će roditelji bebe, a i samo dijete s vremenom veoma cijeniti. Kad dijete malo poraste kasica može biti način kako da ga/ju naučite kako štedjeti i čuvati novac.

Knjige: Knjige su uvijek dobra ideja. Za malenu djecu postoji velik izbor mekanih, gumenih knjiga, ali nikad nije prerano da darujete primjerak koji će biti dio buduće mališanove biblioteke.

Inovativni pokloni: Dobra opcija je i da razmislite o tome što roditelji vole – prati li tata nogomet – kupite njegovom sinčiću maleni dres omiljenog kluba, voli li majka balet – kupite baletni kostimić za malu princezu ili nešto slično…

, ,

Putovanje s mališanom

Uz dobru organizaciju i kvalitetnu auto sjedalicu putovanje sigurno neće biti zamorno

Krenuti ili ne na dugo putovanje s malim djetetom? Ta je dvojba uvijek prisutna, pogotovo sada kada dolaze sve ljepši dani i imamo više volje i želje otputovati nekuda. Ovaj je problem još veći ako je i majka umorna (od posla ili obaveza kod kuće) pa pripreme za putovanje, kao i samo putovanje, doživljava kao dodatni teret. Naime, treba se pobrinuti za gomilu djetetove odjeće, pelene, bočice, hranu, čajeve… No, ukoliko se tom “problemu” pristupi vedro, dobro će se raspoloženje prenijeti i na dijete i ono će dobro podnijeti putovanje čak i u prvim danima života.

Za sasvim malo dijete treba osigurati prenosivu ležaljku (koja se učvršćuje na stražnje sjedalo) u kojoj će ono moći udobno i bezbrižno prespavati veći dio putovanja. Od Ane Duff, članice udruge Roda i instruktorice u programu “Sigurno u autosjedalici” doznajemo da je zdravstveno i zakonski uvriježena praksa i na državnom i internacionalnom nivou da se bebe od prvog dana rođenja trebaju voziti u autosjedalici za dojenčad (takozvano “jaje”) koja se postavlja suprotno smjeru vožnje i u kojoj je dijete u poluležećem položaju tako da mu naslon sjedalice, u slučaju sudara, pruži potpunu podršku glavi i vratu i spriječi kobno istezanje vrata i kičme, te povrijede glave. Inače, ove vrste sjedalica (okrenute unazad) najefikasnije su od svih vrsta sjedalica u zaštiti djeteta – zaštićuju dijete od rizika ozljede ili smrti u sudaru i do preko 90%, za razliku od košara i jastuka koji ne pružaju nikakvu zaštitu, te autokrevetića koji pružaju vrlo ograničenu zaštitu.

Dijete se u autosjedalicu okrenutu prema naprijed u uspravnom položaju može preseliti tek kad je za to dostiglo minimalne uvjete, jedan od kojih je navršena godina dana života (drugi su težina od 10 kg i samostalno hodanje). Suvremene sjedalice napravljene su anatomski, udobne su i dovoljno prostrane da dijete u njima može udobno sjediti, igrati se, jesti, pa čak i spavati. Dijete tog uzrasta lakše će podnijeti putovanje ako unaprijed odredite gdje i kada ćete se zaustavljati, jer i njemu i vama treba malo odmora. Tada ćete ga presvući i nahraniti, pa čak i prošetati malo. Dajete li djetetu dječju hranu koja se priprema s vodom, ponesite toplu vodu u termosici.

Najveći problem na duljem putovanju s nešto većim djetetom je “bolest vožnje” i dosada. Mučninu možete izbjeći tako što ćete djetetu dati hranu bogatu ugljikohidratima: kruh i marmeladu, tost, suhe kekse, neslane krekere, štapiće i banane. Prije i tijekom putovanja izbjegavajte mlijeko – jer se ono dulje probavlja i jer može izazvati mučninu.

Kako ga zabaviti?

A kako riješiti dosadu? Dio problema se rješava udobnom sjedalicom u kojoj će dijete prespavati većinu puta. Zabranjeno mu je urediti “krevetić” na zadnjem sjedištu jer prilikom naglog kočenja može pasti između sjedišta i ozlijediti se.

A dok je budno, dijete mora na dohvat ruke imati neke igračke. No, pripazite kakve će to igračke biti. – Važno je da one nisu tvrde jer svi objekti u sudaru ili pri naglom kočenju postaju projektili koji udaraju u druge objekte u vozilu (uključujući i putnike) silama nekoliko desetaka puta više od njihove originalne težine (igračka od 200 grama pri sudaru od 50 km/h udarit će silom otprilike jednakom kao da je teška 10 kg), kaže Ana Duff.

Osjeća li mučninu, najbolje je da ne gleda kroz prozor u automobile u pokretu. I gledanje slikovnice ili slaganje slagalice može izazvati mučninu.

Ako imate dvoje ili više djece koji se svađaju po putu predlažemo da im na dva načina zaokupite pažnju:

1. Smislite igru – zabavite djecu nekom natjecateljskom igrom – primjerice, neka uočavaju i broje automobile određene boje. Pobjedniku možete čak i dati neku nagradu. Budu li tako zaokupljeni, putovanje će proteći mnogo sigurnije i brže.

2. Počnite pjevati – počnite pjevati neku pjesmicu koju vole i znaju. Pridružit će vam se i tako ćete ih zabaviti i opustiti. Sebe također.

I, na kraju, dvije osnovne stvari. Kad je u automobilu dijete, bilo koje dobi – zabranjeno je pušenje, čak i uz otvorene prozore. Nadalje, u kabini treba održavati ugodnu temperaturu – ni previsoku ni prenisku, a osobito treba paziti na propuh.