, , , , ,

Rabljena baby oprema koju ne bi trebalo poklanjati

Nasljeđivanje odjeće i predmeta neophodnih za nošenje, njegu i brigu o djetetu je često među članovima obitelji i prijateljima, ali ima stvari koje ne bi trebalo prosljediti drugoj djeci.

Iako je jednostavnije i ekonomičnije rješiti problem potrebe za novom odjećom nasljeđivanjem, ovo nije uvijek idealno rješenje. Postoje predmeti koje je neophodno kupiti svakoj bebi, što iz higijenskih, što ih bezbjednosnih razloga.

Uflekane stvari

Iako većina ne bi poklonila nekome odjeću s flekama, nije naodmet napomenuti da je ovo jedno od prvih pravila poklanjanja korištene dječje odjeće.

Igračke za kadicu

Ove igračke nisu naročito skupe, te nije neophodno sačekati da ih beba nasljedi od drugog dijeteta. Koliko god ih puta oprala, osoba koja primi ovakav poklon nikada neće imati utisak da je potpuno higijenski da se njeno dijete igra ovim igračkama, a tu je uvijek i opasnost od plijesni.

Sjedalice za automobil za koja niste sigurni da su bezbjedna

Ovaj dio opreme spada u predmete koje bi trebalo kupiti ukoliko su roditelji u mogućnosti. Međutim, ako to nije slučaj, obavezno obratite pažnju na to da li je kompanija koja proizvodi auto-sjedalice u međuvremenu promjenila dostupnost ovog artikla, tj. da li je sjedalice povukla iz prodaje. Sve smo češće svjedoci priznanja najuglednijih kompanija da njihove sjedalice i kolica nisu bezbjedna koliko se vjeruje, zbog čega se čak milioni sjedalica širom svijeta vraća proizvođaču.

Dude varalice

Za kvalitetnu dudu koja će biti vjerni pratilac vaše bebe nije neophodno izdvojiti veću sumu novca, pa je, iz higijenskih razloga, preporučljivije da svako dijete dobije novu.

Pokvarene igračke

Uz to što mogu djelovati pomalo omalovažavajuće, polomljene, izgrebane  igračke neće pričiniti naročito zadovoljstvo onome ko ih nasljeđuje.

Odjeća koja vam se ne dopada

Najveći broj mama rado prihvata odjeću. Mališani je vrlo često prerastu, a ne stignu da obuku neki od tih predmeta nijednom. Međutim, nikada ne prihvaćajte  odjeću koja vam se ne sviđa i ne poklanjajte drugima nešto samo zato što ne zadovoljava vaše estetske kriterije.

, , , ,

Zimske šetnje i putovanja sa bebom

Ima roditelja koji do travnja  ne iznose bebu van – da se ne bi prehladila. Međutim, to nije dobro iz više razloga. Prvo, beba će lakše da se prehladi u zatvorenom prostoru u koji ulaze odrasli i starija djeca – donoseći razne uzročnike infekcija. Drugo, nije zdravo udisati ustajali zrak. Treće, i najvažnije – dijete treba da se navikava na uslove sredine u kojoj će da provede čitav život. To znači da beba smije i treba da se i zimi izvodi u šetnju, ali tek pošto se obezbjede određeni uslovi.

Kada smijem da bebu izvedem u zimsku šetnju?
Do navršenih šest tjedana života, beba smije da se iznosi napolje samo ako je temperatura preko 15 stupnjeva i ako je lijep, stabilan dan, bez vjetra. Posle šeste tjedna, kada se razvije  moždani centar za termoregulaciju, može da se iznosi i na temperaturu oko nula stupnjeva, pod uslovom da se adekvatno obuče i da nema vjetra. Prvom izlasku treba da prethodi kratak boravak pored otvorenog prozora ili na terasi. Zimi bebu treba šetati u najtoplijem dijelu dana, od 12 do 13h. Napolje se izlazi prvo na deset minuta, pa se taj period svakog (lijepog) dana postepeno povećava za po deset minuta, ali ne više od dva sata dnevno. Pritom treba gledati aktualne vremenske uslove, a ne kalendar. Ipak, zimi se sa bebom se ne treba daleko  udaljavati od kuće.

Kako da znam da li je bebi hladno?
Posmatrajte joj boju kože i opipajte šake i stopala. Ako je blijeda i ima hladne i modre „krajeve“ ekstremiteta – treba je utopliti, a u slučaju da je mokra, obavezno je presvući. Topli napitak će biti od koristi (mamino mlijeko ili čaj). Ne treba čekati da dijete zapadne u stanje pothlađenosti, jer to može da bude opasno po život.

Zašto bebi, čim izađe na hladan zrak, počne da curi nosić?
Ne radi se o prehladi, već o normalnoj reakciji na hladan zrak (kao, uostalom, i kod odraslih), koja je prolaznog karaktera. Čim se vratite kući, sve će biti u redu. Međutim, mala beba često balavi, pa joj lice treba svaki čas brisati – da se vlažna koža ne bi oštetila pod utjecajem hladnoće. Iz istog razloga se ne preporučuje duda varalica. Najbolje bi bilo da pre izlaska namažete bebino lice nekom masnijom zaštitnom bebi kremom.

Kako da obučem bebu za zimsku šetnju?
Treba uvijek uzeti u obzir da beba u kolicima leži, pa ju je potrebno bolje obući nego stariju djecu, koja se kreću. Pelene za jednokratnu upotrebu su se pokazale kao bolje za izlaske, jer je u njima dijete uvijek suho, a poznato je da se vlažni dijelovi tijela brže rashlađuju. Najbolje je bebu staviti u postavljenu šuškavac vreću ili skafander.  Na glavi je obavezna kapa koja pokriva uši, a ako je temperatura blizu nule – i kapuljača. Na ručice joj stavite tople rukavice. Šal treba da grije samo vrat, ali se ne stavlja preko usta, jer se on potparuje od izdahnutog vlažnog vazduha i drži vlagu uz lice, tako da dolazi do kontraefekta.

Da li mogu da idem sa bebom na zimovanje?
Načelno, dijete starije od dva mjeseca smije da se vodi na zimovanje, pod uslovom da ide u komforan smještaj, gdje postoji mogućnost održavanja optimalne temperature zraka u svim prostorijama u kojima boravi. U prednosti su oni koji imaju vlastiti smještaj, u koji mogu da odu kada hoće. Nema ništa zdravije nego prošetati bebu po čistom zraku, na visini ne većoj od 1500 metara – kada je lijep, sunčan dan . Zimovanje sa bebom nije bez rizika. Ako nemate dovoljno iskustva, hrabrosti i pedijatra u mjestu u koje putujete, pametnije je da putovanje sa bebom odložite , a dotle da koristite svaki lijep dan za šetnje u vašem mjestu boravka.

Koje prijevozno sredstvo je zimi najbezbjednije za bebu?
Poželjno je da se koristi samo jedno prijevozno sredstvo (nikako autobus), koje je dovoljno zagrijano, ali nijedno nije bez rizika, zbog nepredviđenih situacija koje može da donese loše vrijeme. Zato nije pametno planirati puno unaprijed točan datum putovanja, bez mogućnosti da se pomjeri za nekoliko dana, dok se vremenska situacija ne stabilizira. Za put treba spremiti dovoljnu količinu vlažnih maramica, pelena i ostale presvlake, obavezno i deku ili postavljenu vreću. Za bebe koje ne sisaju, treba omogućiti pripremu obroka u toku putovanja.

Da li bebu mogu da vozim na sanjkama?
Bebu koja čvrsto, samostalno sjedi, možete da stavite u sanjke sa naslonom. Pod nju treba da stavite debelu prostirku, a preko nogu dekicu. Sankanje nizbrdo upražnjavajte samo na kratkim, blagim nizbrdicama, gdje nema gužve, tako što vi sjedite iza bebe koju dobro držite i upravljate sanjkama.

, , ,

Skijanje i snowboard za najmlađe

Kako izgledaju prvi koraci na skijama i snowboardu, kada treba početi, koju opremu koristiti…? Upoznajte se sa uzbudljivim zimskim sportovima za djecu.

Prvi koraci na skijama

skijanje_i_snoubord_za_najmladje_265557933Najmlađa djeca sa prvim satovima skijanja počinju sa tri godine. U tom uzrastu, djeca samo probaju da skijaju, da zavole spuštanje niz snježne padine, načine prve skijaške korake i spuštanje niz stazu. Kada napune pet godina, mali skijaši brže napreduju. U tom uzrastu, na stazi mogu da provedu nekoliko sati. Djeca od sedam i više godina obuku skijanja prate bez problema. To je, ujedno, i pravo vrijeme za početak. Inače, i za ovaj sport važi molba da djete povjerite stručnim  instruktorima.

Škole skijanja imaju poseban sistem rada, program je prilagođen psihičkom i fizičkom razvoju djeteta (na osnovu dugogodišnjeg pedagoškog i sportskog iskustva). Djete može da prati obuku individualno, u školi skijanja – danas se formiraju grupe do osam polaznika (odlična varijanta, zato što se djeca međusobno takmiče i potiču), ili u kampovima – koje u ski centrima organizuju ski klubovi (financijski najpovoljnija varijanta). Djete u početku uči da skija jedan sat dnevno, a vreme na snijegu se postepeno povećava, u zavisnosti od uzrasta.

U obuci kod djece mlađe od pet godina veoma su korisni remenovi koji se vezuju mališanima oko struka i nogu, a pomoću kojih instruktor kontrolira pokrete mališana. (Djete je na skijama ispred odraslog, koji ga prati i remenjem kontrolira njegove pokrete.)
Prvo se uči vožnja ravno, zatim čučnjevi na skijama, hodanje, stavljanje skija i skidanje. Djeca se teško navikavaju na dužinu skija, zato se kreće od malih padina. Nikako se ne uči na stazama na kojima je gužva! Do sedme godine se ne koriste štapovi. Što su djeca mlađa, to više uče gledanjem i ponavljanjem pokreta koje im instruktor pokazuje, verbalna objašnjenja su korisna kod starije djece.

Dužina boravka na snijegu

filesMnogi na zimovanju provedu sedam ili četrnaest dana – što je malo da se skijanje u potpunosti savlada. Zato djete treba da se pripremi za stazu, da ne bi “gubilo vrijeme”, ali i da izbjegne upalu mišića prvih dana. Pijredlog je da mjesec dana pre odlaska na skijanje vježba u kući – četiri puta tjedno, po petnaest minuta: poželjno je razgibavanje, čučnjevi, skakutanje, ali i sve one “zaboravljene” vježbe sa tjelesnog. Može i da šeta, da trči…

U školama skijanja, djeca se dele na grupe od A do F. Grupu A čine početnici, B je naprednija grupa – u kojoj se najduže boravi, C grupu čine oni mališani koji su naučili paralelno da skijaju… i tako redom, do grupe F – u kojoj su natjecatelji. Od jedne do druge zime, djeca obično zaborave većinu naučenog. Zato, dragi roditelji, budite strpljivi. Potrebna su im dva dana da nastave tamo gde su stala, što je potpuno normalno.

Instruktori često zbog roditeljskog nestrpljenja imaju problema, jer se djeca uglavnom vraćaju u grupu B. Ali, to nije kazna, već sasvim normalan proces. Navijanje uz stazu, vrištanje kada djete padne, grdnje… nije rijetkost za mnoge mame i tate. Kada djete padne, to boli svakog roditelja. Ali, “stegnite srce” i udaljite se od staze. Od skijanja uglavnom odustaju djeca roditelja koji pažljivo prate svaki njihov korak na stazi – ona ne slušaju instruktora, jer netremice gledaju u roditelje.

Paralelni sportovi

Šta je sa talentiranom djecom? Svi instruktori u školama skijanja prate napredovanje mališana. Kada primjete nadareno djete – povezuju roditelje sa ski klubovima. Skijaši nisu “vezani” školskim raspustom, ali kao idealno vreme za skijanje se preporučuje veljača – pošto je dan duži, tako da se na stazi boravi sat, dva duže .

Obavezna oprema

Od opreme je obavezno ski odjelo – najbolje iz jednog djela, nepromočivo (zbog mogućih padova i hladnoće), potom nepromočive rukavice, šal, kaciga (instruktori je preporučuju umesto kape), naočale – da štite od hladnoće i bljeska snježne bjeline koja, ma kako divna, može da ošteti vid, ski cipele – koje mogu da budu samo pola broja veće od obuće koju djete nosi (naravno, moraju da budu udobne, uz nogu).

I, na kraju, skije i vezovi.  Ne preporučuju se plastične skije sa metalnim zarezima sa donje strane – one su dobre za penjanje, ali ne i za spuštanje. Marka skija nije važna, skoro svi prodavači u dućanima sportske opreme znaju šta je dobro, a po povoljnoj cijeni za prve skijaške korake. Skije treba da imaju metalni dio sa donje strane i da budu visine između brade i nosića. Obično se koriste dve sezone, za razliku od cipela, koje izdrže samo jednu.

Polovna oprema

Polovna oprema? Da, samo treba voditi računa da cipele nisu previše korištene. Isto je i sa iznajmljivanjem, ovde ili u ski centru. Skijaši vole razmjenu zimske opreme, a djeca natjecatelji opremu nabavljaju preko svog kluba, po povoljnijim cijenama.

Snowboard za djecu

Mnogi misle da  snowboard liči na skijanje, ali se ljubitelji ovog sporta baš i ne slažu sa tim. Ukoliko se djetetu dopada, moralo bi da ima najmanje sedam godina da bi se bavilo njime (još bolje – osam godina). Jer, ovo je «asimetričan» sport, što znači da nije za mlađu djecu, kojoj u mozgu još nije definisana prioritetna strana tjela . Takođe, u snowboardu su najviše angažirani mišići potkoljenice, koji se kasnije razvijaju. Zato, pored toga što se djete ne snalazi dobro, može da dođe do ozbiljnih povreda.

Ipak, i mlađi i stariji brže nauče da voze snowboard nego da skijaju. U svakom slučaju, to je divan, zabavan sport, za manje uređene terene. Čak i najmlađi mnogo nauče već za dva, tri dana. To je odličan sport za roditelje koji nikada nisu skijali!
Od opreme, u snowboardu se koristi jedna specijalna skija i posebni vezovi, a čizme su u odnosu na skijaške cipele znatno mekše. Odjeća je ista, dakle topla i nepromočiva.

Ništa bez licence

Najvažnije za oba sporta, i skijanje i snowboard je – škola, koju vode instruktori sa licencom. Pazite, ako vas neko vuče za rukav, nudi satove po nižim cijenama… obavezno mu tražite licencu! Nemojte sami da učite djecu. Nikako ih ne puštajte na skijama na staze za sankanje, i obrnuto. Ne stavljajte ih na svoje skije, ne gurajte ih, ne vucite. Ne navijajte pored staze, ne vičite na njih… a ako se plaše, poštujte njihov strah. Ne vodite mališane na skijanje po magli, ne koristite lift za visine sa kojih niste sigurni da će dijete smjeti da se spusti. Ne jurite, ne učite dijete da se na brzinu prilagodi drugima. Nažalost, najviše povreda, čak preloma – nastaje zbog sudaranja na stazi.

, , ,

Kako da beba prespava cijelu noć?

 

Pomozite bebi da, nakon ukidanja noćnog podoja, razvije naviku spavanja.

Bebe same izbacuju noćni podoj. Neke već u drugom mjesecu, a neke kasnije. Roditelji treba da prepoznaju i prate bebin ritam. Ova mala, zahtjevna bića su različita, uostalom kao i mi, odrasli ljudi.

Kako da joj pomognete da nakon ukidanja noćnog podoja prespava cijelu noć?

♦ Pokušajte da planirate spavanje djeteta svaki dan. Stavljajte ga na spavanje svaki dan u isto vrijeme. Prije svakog počinka, napravite nešto što će vašem mališanu dati na znanje da se sprema za spavanje. To može da bude ljuljanje u naručju, čitanje priče, pjevušenje ili ležanje i nježno uspavljivanje. Tako će dijete znati da je vrijeme za odmor i samim tim će lakše i zaspati. Ritual ponovite prije svakog spavanja – kako noću, tako i pred dnevni odmor.

♦ Odjeća treba da bude udobna i lagana. Utopljavajte vaše dijete, ali nemojte pretjerivati. Savjetuje se slojevito oblačenje odjeće od prirodnih materijala.

♦ Bebama je potrebno da im bude toplo, ali ne da im bude prevruće. Ukoliko vama odgovara temperatura sobe, odgovaraće i vašem djetetu. Ako je moguće, dijete treba da spava uvek u istom prostoru. Tako se navikava na određeno okruženje za spavanje, pa samim tim lakše zaspi. To okruženje treba da bude mirno, tiho i opuštajuće, ali može da se čuje lagana muzika. Soba u kojoj se spava, mora da bude dobro provjetrena. Pomaže i šetnja prije spavanja.

♦ Ako idete na odmor, nemojte zaboraviti da ponesete predmete koje dijete povezuje sa spavanjem (dekicu, uspavanke, igračke…).

, ,

Kako prepoznati sunčanicu?

Sunčanica je burna reakcija čitavog organizma na prekomjerno izlaganje suncu. Do nje može doći brzo, naročito ako je dijete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica koja se događa nekoliko sati poslije boravka na vrućini – neposredno prije spavanja ili tijekom prvog sna.
Prepoznajte prve reakcije

Dijete odjednom počne osjećati slabost, vrtoglavicu i mučninu, počinje povraćati i osjeća se pospano i izmoždeno. Veći klinci mogu biti i uznemireni, a glavobolja je gotovo neizbježna. Dijete oblijeva znoj, ruke i noge su prvo tople, a ako se ne skloni sa sunca, postaju hladne i drhtave. Temperatura može biti normalna, ali je obično povišena. Što je dijete manje i simptomi su izraženiji, a opasnost od komplikacija veća. U slučajevima stvarno pretjerivanja sa sunčanjem, može doći i do gubitka svijesti, što se češće događa kod starije djece.

Zakašnjele reakcije

Simptomi sporije nastupaju, manje su izraženi, ali duže traju. Djeca su vruća, crvena u licu, iako nisu na suncu. Izgledaju kao da ih “hvata gripa”, pa se mame i tate često zbune misleći da je u pitanju neka infekcija. Klinci su izuzetno razdražljivi – plaču, naizgled bez razloga, a veća djeca obično imaju mučninu (ponekad i povraćaju), promenljivog su raspoloženja i imaju nesanicu. Tjelesna temperatura je u pravilu povišena.
Što mogu učiniti roditelji u slučaju sunčanice?

Sklonite dijete sa sunca: Ako se radi o ranoj i burnoj sunčanici, dijete prvo treba skloniti sa sunca, po mogućnosti otići u klimatiziranu, zamračenu i dobro provjetrenu sobu ili apartman.

Otuširajte dijete mlakom vodom: Zatim ga ostavite da se suši bez brisanja.

Hidrirajte dijete. Rashlađen bezalkoholni napitak (čaj, sok ili obična voda) je prijeko potreban djetetu koje ima sunčanicu. Tekućiinu ne treba davati odjednom u velikoj količini, već nekoliko puta po manje, naročito ako je dijete povratilo. Čim počne piti vodu treba ga razgolitii i rashladiti.

Dajte djetetu lijek: Ako je temperatura i dalje visoka, a niste prirodnim putem (mlakim oblozima) uspjeli spustiti temperaturu, djetetu treba dati neki od lijekova za spuštanje temperature (antipiretik). Najbolje je staviti čepić (paracetamol) u guzu, jer brže djeluje od tableta a izbjegava se i mogućnost povraćanja. Naravno da nije pogrešno dati ni lijek u sirupu (ibuprofen ili paracetamol).

Pustite dijete da se odmori: Dijete se sljedećih nekoliko sati treba odmarati, po mogućnosti i spavati. Neki roditelji se boje pustiti dijete da spava kada ima sunčanicu, no taj strah je neopravdan, jer mu je odmor zaista potreban, a san je najbolji odmor. Naravno, tijekom sna treba kontrolirati temperaturu, pa u slučaju novih skokova ponoviti terapiju lijekom protiv visoke temperature. Lijek se može ponoviti već nakon četiri sata od prethodne doze. Ukoliko je prošlo manje vremena a temperatura nije pala ili raste, ponovite tuširanje mlakom vodom.

Izvor:cuvarkuca.hr

, , ,

Igre na snijegu

Za vrijeme hladnih i snježnih zimskih dana, mnogi roditelji pronalaze najinventivnije načine kako bi zabavili svoju djecu u kući. Međutim, najbolja zabava je zapravo na dohvat ruke.

Igre na snijegu su idealan način da se zabave djeca, ali i odrasli. Nakon igre u snijegu, djeca će imati bolji apetit i bolje će spavati, a provest će vrijeme na svježem zraku. Evo i nekoliko ideja za igre na snijegu:

Skakaća utrka sa preponama

Napravite od snijega prepreke visine do koljena djeteta i utabajte stazu za trčanje na kojoj ćete praviti prepreke. Najbolje je da ih napravite u krugu, odnosno da „trkaća staza“ ima kružni tok. I to je to! Utrka može početi. Učestvovati mogu svi od najmlađeg člana obitelji, do baka i djedova. Pad preko meke prepreke neće biti opasan ni za koga, a dogodovštine prilikom uzbudljive utrke djeca će prepričavati danima.

Povlačenje konopca

Ova jednostavna igra, na snijegu postaje urnebesna. Formirajte ekipe (ako vas je troje, tata može biti jedna „ekipa“). Djeca će uživati, a igra se može prekinuti i nastaviti bilo kada. Naravno, ne zaboravite debele rukavice.

Pronađi zastavu

Za ovu igru potrebno je nekoliko igrača. Svaki igrač treba dobiti štap (slamka, kuhača…) na koju je zavezana bijela zastava (komad odjeće, stare pelene ili nešto slično). Svaki takmičar treba postaviti svoju zastavu u snijeg (u okviru nekog zadatog prostora), tako da se u snijegu kamuflira što je bolje moguće, a opet da bude iznad površine. Cilj je da ostali takmičari traže zastave svojih suigrača. Pobjednika je onaj čiju zastavicu posljednju pronađu!

Gađanje

Napravite malo uzvišenje od snijega koje zapravo treba predstavljati stalak za metu. Dalje, poredajte prazne konzerve i limenke i to u nekoliko redova dok ne postavite samo jednu na vrh (u obliku piramide). Izmjerite razdaljinu u skladu sa godinama djece, u takmičenje može početi. Neka svako dijete dobije po pet grudvi snijega kojima će gađati limenke. Pobjednik je onaj koji obori najviše limenki.

Šešir i snješko

Pravljenje snješka je zabavno, ali nakon što ih napravite nekoliko, djeci prestaje biti interesantno. Iskoristite starog snješka za novu igru. Uzmite stari šešir (ili nešto što liči na šešir) i napravite natjecanje u bacanju šešira na snješkovu glavu. Kako bi igra bila interesantnija, označite obaveznu udaljenost od snješka.

Tko će veću

Ovo jednostavno natjecanje može biti jako zanimljivo. Podijelite se u timove, a svaki tim ima zadatak napraviti što veću grudvu snijega. Igra će postati izuzetno zanimljiva kada grudva postane preteška za igrače.

Snježni nogomet


Sve što vam treba su dvije ekipe od tri ili više osoba za igru, uz sprej bocu napunjenu sa mješavinom vode i boje za hranu za označavanje polja za igru. Nogomet na snijegu prava je uživancija puna smijeha i nepredviđenih obrta. Djeca tako na najbolji način troše energiju u hladnim zimskim danima, a usput se druže sa vršnjacima, prijateljima i porodicom.

Napravite iglu

Napravite brdašce snijega (što više, to bolje) i dobro ga utabajte, da bude čvrsto. Onda izdubite ulaz u iglo i iz unutrašnjosti brdašca izbacite što više snijega (pri tome pazite sa “zidovi” ostanu dovoljno debeli da se kućica ne bi urušila). Djeca će biti oduševljena novim skrovištem. Zajedno, možete izgraditi i ostale “objekte”, ogradu, prilaz itd…

Koju god igru izaberete, nećete pogriješiti. U hladnim zimskim danima, djeci je potrebno da su na svježem zraku, a ako u blizini postoji planina ili izletište, mogućnostima nikada kraja.

Izvor: roditeljstvo.com

, , , ,

Kako obući bebu zimi?

Novopečenim roditeljima zima i hladno vrijeme mogu biti izvor popriličnih briga.
Mnogi se roditelji brinu kako osigurati da njihovoj bebi bude ugodno i toplo. No, hladno vrijeme ne bi vas trebalo spriječiti da s djetetom barem jednom dnevno izađete na svjež zrak. Pobrinite se da pri tome djetetu bude toplo.

Jednako kao i za vrijeme toplog vremena, za djetetovo oblačenje smjernica vam može biti vaš vlastiti osjećaj ugode (osim ako ste jedna od onih osoba kojoj je uvijek hladno ili vruće, tada se pri izboru odjeće za bebin izlazak oslonite na procjenu supruga ili neke druge bliske osobe). Međutim, ako je beba mlađa od 6 mjeseci onda će joj biti potrebno više zaštite, jer je omjer njihove tjelesne površine u odnosu na težinu veći te ne mogu drhtati da bi stvorila toplinu.

 

 

Dnevna odjeća

Za vrijeme hladnog vremena puno je djelotvornije odjenuti nekoliko slojeva odjeće, koji će i manje sputavati od dva teška i debela odjevna predmeta. Dodatno će bebi biti daleko toplije ako je jedan od tih slojeva vuneni. Praktična su i topla zimska odjelca punjena perjem ili imitacijom perja. Bebi svakako stavite kapu, čak i ako je vani samo prohladno, jer kapa će mu uvelike pomoći zadržati tjelesnu toplinu (čak 25% topline tijelo gubi preko glave). Kada je temperatura vani ispod nule, kapa bi trebala pokrivati i bebine uši.

Ruke trebaju biti zaštićene rukavicama, stopala čarapicama i čizmicama, a vrat šalom. Ako vani puše jak vjetar ili je izrazito hladno, šal možete omotati oko lica ili lice zaštititi platnenom maskom, ali pri tome pazite da bebi ne pokrijete nos i tako otežate disanje. Ako pada snijeg ili kiša, na kolica stavite zaštitni pokrov koji će zaštititi dijete od padalina, ali i dobro zadržavati toplinu. No, čak i dobro utopljeno dijete ne bi trebalo predugo boraviti na otvorenom kada je vrijeme hladno.

Promjenjivo vrijeme

Za manje iskusne roditelje jedna od najviše zbunjujućih stvari definitivno je promjenjivo vrijeme, karakteristično za proljeće i jesen, ali sve češća pojava i u ostala dva godišnja doba.
Kako obući dijete ako je jutro sunčano i pitomo, a prognoza najavljuje grmljavinu i pad temperature? Za takve je prilike najbolji odgovor – slojevito odijevanje. Pri tome su najpraktičnijei laganiji slojevi odjeće koj se mogu lako navlačiti i svlačiti kada se vrijeme počne neočekivano mijenjati iz toplog u hladno ili obrnuto. Također je dobro sa sobom uvijek imati vesticu ili pokrivač ako temperatura naglo padne. Preporučamo vam da beba u gotovo svim vremenskim prilikama nosi šeširić – lagan i s obodom za toplije vrijeme, a topliju kapicu u hladnim danima.

 Za miran san

Tijekom hladnih dana temperaturu u dječjoj sobi najbolje je održavati između 20 i 22˚C, a za hladnih noći između 15 i 18˚C (ako vam je teško procijeniti temperaturu u sobi, montirajte sobni termometar na mjesto blizu onoga gdje beba u sobi najviše boravi, npr. iznad krevetića, pazeći da bude izvan njenog dosega). Ako temperatura u zatvorenom prostoru bude viša od navedenih vrijednosti, tada suh i pregrijan zrak može oštetiti sluznicu nosa i učiniti je osjetljivom na mikroorganizme koji uzrokuju prehladu. Također, pregrijan zrak će isušiti i bebinu kožu te uzrokovati svrbež.

Prije nego bebu stavite na spavanje, dječji krevetić možete ugrijati termoforom ili grijačem (pazite da plahta ne bude prevruća). Mogli biste staviti i flanelske plahte koje su čak i za hladnih zimskih noći ugodne na dodir. Dijete pokrijte slojevito kako bi mu bilo ugodno i toplo. Ako dijete redovito odbacuje pokrivače, stavite ga u vreću za spavanje – ovo je posebno praktično za bebe i djecu mlađu od godinu dana. Bebe višak topline iz tijela izbacuju preko glave, pa se o tome treba li vaša beba po noći nositi kapicu ili ne posavjetuje s pedijatrom.

Imajte na umu da je dječja soba hladnija noću nego danju te da se metabolizam usporava za vrijeme spavanja, pa budite spremni upotrijebiti i dodatne pokrivače. No, svakako probajte izbjeći čestu pogrešku pretjerano toplog oblačenja djeteta za krevet. Ako se dijete tijekom noći budi u znoju, uklonite jedan ili dva sloja pokrivača.

Je li beba pravilno obučena?

Dodirom bebinih ruku, bedara ili stražnje strane vrata lako ćete ustanoviti da li mu je ugodno. Ako su ti dijelovi tijela hladni i/ili je dijete nemirno, vjerojatno mu je hladno, pa je odjenite ili pokrijte pokrivačem. Ako je koža topla i oznojena, ili je kosica vlažna, ili beba ubrzano diše ili je nemirna – vjerojatno je pretoplo odjevena, pa skinite par slojeva odjeće. Ako su rukice i nogice hladne na dodir, a tijelo je ugodno toplo i suho, no beba i dalje plače, možda je treba nahraniti ili je žedna ili umorna.

Iako ćete mnogo puta čuti zabrinuti komentar poput “Bebu treba utopliti, ručice su joj potpuno hladne!”, nemojte odmah skakati s dekom ili još jednom jaknom. Naime, toplinu bebe nije moguće ustanoviti samo po njenim ručicama ili nožicama, jer su one većinom hladnije od ostatka tijela, budući da beba još nema potpuno razvijen cirkulacijski sustav. Jednako tako, ako je beba nekoliko puta kihnula, to ne mora značiti da joj je hladno. Možda joj smeta sunce ili je imala potrebu pročistiti nos. Isto vrijedi i za štucanje, koje je vrlo česta pojava kod beba i u većini slučajeva nema veze s osjećajem hladnoće.

Iznimke koje potvrđuju pravilo

Jednako kao što postoje osobe kojima je i ljeti hladno, ima i onih kojima je i u hladnim zimskim danima vruće. Ako ste vi jedna od tih osoba, onda vam osobni termostat neće biti pouzdana odrednica za oblačenje djeteta. U tom slučaju se za pomoć u oblačenju bebe obratite nekome čiji je osjećaj za ugodu primjereniji (supruga, majku ili neku drugu dostupnu osobu od povjerenja). Također, ako vam se čini da je vaše dijete toplije ili hladnije od vas, prihvatite to i oblačite ga u skladu s tom činjenicom.

Izvor: E-beba.com