, , , , ,

Rabljena baby oprema koju ne bi trebalo poklanjati

Nasljeđivanje odjeće i predmeta neophodnih za nošenje, njegu i brigu o djetetu je često među članovima obitelji i prijateljima, ali ima stvari koje ne bi trebalo prosljediti drugoj djeci.

Iako je jednostavnije i ekonomičnije rješiti problem potrebe za novom odjećom nasljeđivanjem, ovo nije uvijek idealno rješenje. Postoje predmeti koje je neophodno kupiti svakoj bebi, što iz higijenskih, što ih bezbjednosnih razloga.

Uflekane stvari

Iako većina ne bi poklonila nekome odjeću s flekama, nije naodmet napomenuti da je ovo jedno od prvih pravila poklanjanja korištene dječje odjeće.

Igračke za kadicu

Ove igračke nisu naročito skupe, te nije neophodno sačekati da ih beba nasljedi od drugog dijeteta. Koliko god ih puta oprala, osoba koja primi ovakav poklon nikada neće imati utisak da je potpuno higijenski da se njeno dijete igra ovim igračkama, a tu je uvijek i opasnost od plijesni.

Sjedalice za automobil za koja niste sigurni da su bezbjedna

Ovaj dio opreme spada u predmete koje bi trebalo kupiti ukoliko su roditelji u mogućnosti. Međutim, ako to nije slučaj, obavezno obratite pažnju na to da li je kompanija koja proizvodi auto-sjedalice u međuvremenu promjenila dostupnost ovog artikla, tj. da li je sjedalice povukla iz prodaje. Sve smo češće svjedoci priznanja najuglednijih kompanija da njihove sjedalice i kolica nisu bezbjedna koliko se vjeruje, zbog čega se čak milioni sjedalica širom svijeta vraća proizvođaču.

Dude varalice

Za kvalitetnu dudu koja će biti vjerni pratilac vaše bebe nije neophodno izdvojiti veću sumu novca, pa je, iz higijenskih razloga, preporučljivije da svako dijete dobije novu.

Pokvarene igračke

Uz to što mogu djelovati pomalo omalovažavajuće, polomljene, izgrebane  igračke neće pričiniti naročito zadovoljstvo onome ko ih nasljeđuje.

Odjeća koja vam se ne dopada

Najveći broj mama rado prihvata odjeću. Mališani je vrlo često prerastu, a ne stignu da obuku neki od tih predmeta nijednom. Međutim, nikada ne prihvaćajte  odjeću koja vam se ne sviđa i ne poklanjajte drugima nešto samo zato što ne zadovoljava vaše estetske kriterije.

, , ,

5 roditeljskih trikova koji štede vrijeme i novac

Kroz igru i zabavu, lako i s širokim osmjehom možete, vjerovali ili ne, prebroditi teškoće koje se javljaju u komunikaciji s mališanima!
Kako postići cilj (okupati bebu, kupiti cipelice, dati lijek…) bez previše muka i suza?

Majčinstvo i očinstvo donose velike radosti i zadovoljstva. Uživate posmatrajući prve korake svog djeteta, njegov osmjeh i zabavan i nevin način na koji uči o svijetu oko nas. Ipak, život s malim djetetom često umije da bude kompliciran – a tada ćete morati da odgodite sve obaveze i planove i brišete suze svom mališanu.

 1. Kupovina cipelica može biti uživanje
  Kupovina s uplakanim mališanom koji se dosađuje ne može biti zabavna. Zato slijedeći put ostavite svog klinca ili klincezu kod kuće. Umočite njegovo stopalo u posudu boje i potom ga pritisnite u bijeli papir kako biste napravili otisak. Nakon toga, moći ćete precizno da izmjerite koliko je stopalo vašeg djeteta dugačko i precizno odrediti broj koji ono nosi. Posjetite sami dućane dječje obuće i donesite kući nove cipelice. To će vas poštedjeti višesatnog probanja različitih modela i glasnog: „Maaaama, ’idemo kuuući!“
 2. Bezbjedno kupanje

  Ako je vaš mališan od onih koji, kao mačka, bježi od vode i svako njegovo ležanje u kadi podrazumjeva migoljenje i plač, zbog čega provedete trostruko više vremena pokušavajući da ga okupate, razmislite o kupovini prostrane korpe za veš. Stavite svoje djete u korpicu, a nju u kadu. Na ovaj način, smanjićete mogućnost da beba sklizne i povrijedi se.

 3. Svježe voće

  Ako vam je dosta voća koje se brzo kvari i truli i vike o tome kako se smeđe voće ne jede (jer to, kako kažu djeca, nisu prave jabuke), počnite da koristite gumice. Isjecite jabuke na kriške, a potom ih spojite i vežite gumicama. Tako ćete zadržati svježinu omiljene voćkice svog mališana.

 4. Kako da lijek ode dole?

  Punu žlicu nečeg slatkoga, koju mame često korsite da zavaraju svoju djecu kada žele da ona popiju lijek, možete zameniti dudom. Isecite vrh dude i napunite je lijekom. Mališan će pobjeći od strašnežlice pune lijeka ili sirupa, ali neće odustati ako mu date nešto što mu je drago i poznato.

 5. Uništitelj čudovišta i babaroga

  Ukoliko se vaš mališan plaši da spava sam u svojoj sobi jer vjeruje da će, čim sklopi oči, iz ormara, iza zavjese ili ispod kreveta iskočiti strašno i dlakavo čudovište, postoji jednostavan način da odagnate taj strah. Iskoristite neku praznu bocu (koja na vrhu ima prskalicu – tako će biti zabavnije koristiti je), napunite je vodom ili sokom neke lijepe boje (recimo, zelene kako bi tekućina djelovala toksično) i na njoj napišite „Uništitelj čudovišta i babaroga“. Objasnite djetetu da će ove strašne pošasti pobjeći s onih mjesta po kojima je ono prsnulo. Pomozite mu da „Uništiteljem“ isprska sve delove prostorije iz kojih ono veruje da čudovišta vrebaju.

, , ,

Plivanje za bebe

Znanstveno je dokazano da se bebe rađaju sa urođenim refleksima za plivanje i ronjenje, a mi vam otkrivamo čega treba da se pridržavate ukoliko svoju bebu vodite na bazen.

Tokom zime, na otvorenom je veoma sužen izbor zajedničkih aktivnosti sa bebom. Zbog hladnoće i vjetra, roditelji često odustaju i od šetnje, opredjeljujući se za neke druge aktivnosti. Jedna od njih je plivanje za bebe.

Refleks za ronjenje

beba_baby_bazenBeba se rađa sa njim. Kada je pustite da zaroni, ona će da zadrži dah i da otvori oči. Vremenom taj refleks slabi, pa stariju djecu morate da naučite kako da zadrže dah ako žele da zarone (mada se taj refleks nikada u potpunosti ne izgubi).
Uprkos urođenim refleksima, bebu ni na sekundu ne smijete da ostavite samu u vodi, jer uvek postoji opasnost da se naguta vode
Švedski znanstvenici su proveli istraživanje u okviru kog je učestvovala 21. beba, starosti između četiri i dvanaest mjeseci. Nijedna od njih nije progutala vodu niti se zagrcnula kada su je zaronili u vodu. Interesantno je i da nijedna beba nije bila uplašena od sljedećeg “zarona”. Naprotiv, izgledalo je kao da ih to čini radosnim. Međutim, moramo da napomenemo da nikako ne smijete sami da isprobavate refleks ronjenja kod vaše bebe, jer bi to moglo da bude opasno!

Refleks za plivanje

Beba se rađa i sa ovim refleksom. Naime, ako bebu uzrasta do šest mjeseci potrbuške stavite u vodu, ona će refleksno da maše ručicama i nožicama, a ti pokreti mogu da liče na prave plivačke. Međutim, veoma je važno znati i napomenuti urođeni refleksi ne mogu da spriječe utapanje ukoliko bi se beba sama našla u vodi. To znači da ni na sekundu ne smijete da je ostavite samu!

Vrijeme za bazen

Pojedini roditelji nose bebe na bazen sa navršenih mjesec-dva.Isključivo topla voda
Neophodno je da se vodi računa o temperaturi vode u bazenu – poželjno je da iznosi između 28 i 30 stupnjeva. Ukoliko beba počne makar malo da drhti, odmah je iznesite iz vode!Međutim, u tom
periodu se bebin imunitet tek razvija, i još uvek je veoma slab. Zato stručnjaci ne preporučuju da bebe ispod šest mjeseci posjećuju bazen. Uvek postoji mogućnost da dijete proguta malo vode, a nikad ne može sa sigurnošću da se tvrdi da u bazenu nema bakterija koje mogu da mu naškode. Ako proguta “zagađenu” vodu, može da dobije dijareju (proljev), koja je “nezgodna” kod sasvim malih beba.

Sigurnost na prvom mjestu

Ono što je najvažnije, svakako jeste bezbjednost. Morate da vodite računa da bebu ni na sekundu ne ostavljate samu u vodi, tj. bazenu. Takođe, vodite računa da ne plivate držeći bebu – jer to može da bude veoma opasno, već se sve vreme stopalima oslanjajte na dno bazena. Iako mnoge bebe uživaju da budu u vodi i da “plivaju”, nemojte očekivati da će vaše dijete zaista da propliva do svog prvog rođendana. Obuku plivanja za bebe prije svega treba da shvatite kao zajedničku zabavu, u kojoj uživate i vi i vaša beba.

, ,

Kako prepoznati sunčanicu?

Sunčanica je burna reakcija čitavog organizma na prekomjerno izlaganje suncu. Do nje može doći brzo, naročito ako je dijete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica koja se događa nekoliko sati poslije boravka na vrućini – neposredno prije spavanja ili tijekom prvog sna.
Prepoznajte prve reakcije

Dijete odjednom počne osjećati slabost, vrtoglavicu i mučninu, počinje povraćati i osjeća se pospano i izmoždeno. Veći klinci mogu biti i uznemireni, a glavobolja je gotovo neizbježna. Dijete oblijeva znoj, ruke i noge su prvo tople, a ako se ne skloni sa sunca, postaju hladne i drhtave. Temperatura može biti normalna, ali je obično povišena. Što je dijete manje i simptomi su izraženiji, a opasnost od komplikacija veća. U slučajevima stvarno pretjerivanja sa sunčanjem, može doći i do gubitka svijesti, što se češće događa kod starije djece.

Zakašnjele reakcije

Simptomi sporije nastupaju, manje su izraženi, ali duže traju. Djeca su vruća, crvena u licu, iako nisu na suncu. Izgledaju kao da ih “hvata gripa”, pa se mame i tate često zbune misleći da je u pitanju neka infekcija. Klinci su izuzetno razdražljivi – plaču, naizgled bez razloga, a veća djeca obično imaju mučninu (ponekad i povraćaju), promenljivog su raspoloženja i imaju nesanicu. Tjelesna temperatura je u pravilu povišena.
Što mogu učiniti roditelji u slučaju sunčanice?

Sklonite dijete sa sunca: Ako se radi o ranoj i burnoj sunčanici, dijete prvo treba skloniti sa sunca, po mogućnosti otići u klimatiziranu, zamračenu i dobro provjetrenu sobu ili apartman.

Otuširajte dijete mlakom vodom: Zatim ga ostavite da se suši bez brisanja.

Hidrirajte dijete. Rashlađen bezalkoholni napitak (čaj, sok ili obična voda) je prijeko potreban djetetu koje ima sunčanicu. Tekućiinu ne treba davati odjednom u velikoj količini, već nekoliko puta po manje, naročito ako je dijete povratilo. Čim počne piti vodu treba ga razgolitii i rashladiti.

Dajte djetetu lijek: Ako je temperatura i dalje visoka, a niste prirodnim putem (mlakim oblozima) uspjeli spustiti temperaturu, djetetu treba dati neki od lijekova za spuštanje temperature (antipiretik). Najbolje je staviti čepić (paracetamol) u guzu, jer brže djeluje od tableta a izbjegava se i mogućnost povraćanja. Naravno da nije pogrešno dati ni lijek u sirupu (ibuprofen ili paracetamol).

Pustite dijete da se odmori: Dijete se sljedećih nekoliko sati treba odmarati, po mogućnosti i spavati. Neki roditelji se boje pustiti dijete da spava kada ima sunčanicu, no taj strah je neopravdan, jer mu je odmor zaista potreban, a san je najbolji odmor. Naravno, tijekom sna treba kontrolirati temperaturu, pa u slučaju novih skokova ponoviti terapiju lijekom protiv visoke temperature. Lijek se može ponoviti već nakon četiri sata od prethodne doze. Ukoliko je prošlo manje vremena a temperatura nije pala ili raste, ponovite tuširanje mlakom vodom.

Izvor:cuvarkuca.hr

, , , , ,

Povratak iz rodilišta – zašto je prvi mjesec najteži?

Što zapravo očekuje mamu u prvim bebinim danima?

Nakon povratka iz rodilišta očekuje vas prilagođavanje ritmu bebina hranjenja i spavanja. Počinjete upoznavati svoje dijete i to je zasigurno neponovljivo i predivno iskustvo za svaku mamu. No, ujedno su to dani kada ćete biti iscrpljeni i fizički i psihički, još se niste oporavili od poroda, dojenje također zahtijeva energiju i snagu, a tijelo vam se ne uspijeva odmoriti zbog premalo sna. Zato je prvih mjesec dana najteže, i da biste sve to prevladali i odmorili se koliko vam treba, prihvatite pomoć ukućana i prepustite im sve poslove koje inače obavljate.

Što zapravo očekuje mamu u prvim bebinim danima? Na koje probleme u svakodnevnoj njezi novorođenčeta može naići? Kako se nositi s grčevima, te kako otkriti uzrok bebina plača? Puno je još pitanja na koja odgovore traži svaka mama, posvećujući svojoj bebi svaki raspoloživi trenutak. Donosimo nekoliko savjeta koji će zasigurno koristiti pri povratku iz rodilišta.

Njega pupka

Posebnu pažnju treba posvetiti njezi pupka, te dok ne zaraste pupčana ranica. Njegu treba provoditi jedanput dnevno, pomoću sterilne komprese i antiseptika. Smatra se da ukoliko se pupak njeguje alkoholom da kasnije otpada. Njegovanje antisepticima smanjuje opasnost od infekcije pupka. Najvažnije je pupak držati suhim i čistim. Povijanje pupk a povojima ili zavojima produljuje njegovo otpadanje. Zato je važno držati ga suho i na zraku. Iz tog razloga rub pelene treba presavinuti tako da ne dodiruje pupak nego da se nalazi ispod njega.

Pupak otpada između 7 i 14 dana, obično 10-tog dana, nakon čega ostaje ranica koja zaraste nakon par dana i prestaje vlažiti. Tu možete očekivati pomoć patronažne sestre kojoj svakako najavite dolazak iz rodilišta kako bi vs u prvim danima mogla posjetiti i dati korisne savjete o njezi bebe.

Nadimanje i dojenački grčevi

Ako gotovo svakog dana, obično u isto vrijeme dijete vrištavo plače, privija noge uz trbuh i traži položaj u kojem će mu biti lakše, najvjerojatnije ima grčeve. Gotovo sva dojenčad povremeno pati od nadimanja, a u nekim slučajevima javljaju se grčeviti bolovi u trbuhu, koji se zovu dojenački grčevi ili kolike. Srećom, to je samo kratko razdoblju u bebinu životu, iako za mame iznimno stresno zbog nastojanja da pomogne djetetu i ublaži mu bolne grčeve.

Najčešće se javljaju iznenada, dijete se počne grčiti, uz bolno plakanje koje potraje i do tri sata dnevno. Obično se grčevi javljaju u poslijepodnevnim satima ili nakon hranjenja, svaki dan ili samo nekoliko dana u tjednu. U pravilu grčevi prestaju spontano u dobi od 3 do 4 mjeseca života. Nema pravog odgovora na pitanje zašto se javljaju grčevi. Jedno od objašnjenja je nerazvijen probavni sustav djeteta, jer se kod dojenčadi crijevna flora još razvija. Kao razlog smatra se i gutanje zraka pri hranjenju.

Njega dječje kože

Dječju kožu treba znati njegovati i liječiti poštujući njezine posebnosti. Naime, tjelesna je površina novorođenčeta u odnosu na tjelesnu masu velika.Površinski sloj kože je puno nježniji, a potkožno masno tkivo je tanje. Aktivnosti žlijezda lojnica i znojnica nisu još u potpunosti razvijene, sadržaj lipida je manji, a vode ima nešto više. Zbog svega toga kod djeteta je mehanizam termoregulacije puno osjetljiviji, koža se lakše isušuje, puno je podložnija negativnim učincima sunca, ozljedama i infekcijama.

Higijena djeteta mora biti obavezno redovita i temeljita. Neadekvatna higijena, neodgovarajućim sredstvima za pranje i njegu, mijenja pH kože, suši je, te dovodi do crvenila i boli na mjestu oštećenja. Razvit će se „pelenski osip“, karakteriziran crvenilom kože, perutanjem, vlažnim osipom, u težim slučajevima i ranicama na mjestima područja pelena.

Razlog promjena na koži djeteta može biti i atopijski dermatitis. Promjene na koži najčešće se nalaze na koži lica i vlasišta, stražnjem dijelu vrata i pregibima zglobova, a u ozbiljnijim slučajevima je generaliziran – zahvaća cijelo tijelo. Manifestira se pojavom crvenila, mjehurića koji pucaju i vlaže, potom stvaranjem krastica uz jak svrbež i eventualnim sekundarnim bakterijskim infekcijama zahvaćenog područja.

Topla kupka za opuštanje

Koža novorođenčeta iznimno je osjetljiva i zato se posebna pozornost mora posvetiti pravilnom kupanje bebe. Temperatura mora iznositi 37 stupnjeva C u zagrijanoj prostoriji. Vodu za kupanje treba izmjeriti dječjim termometrom. U kadici ne smije biti duboka voda, dovoljno je desetak centimetara. U vodu ne treba dodavati pjenu ili šampon. Koži treba omogućiti da sačuva svoju prirodnu masnoću, te često odmašćivanje kupkama u pjenicama dovodi do suhoće i perutanja kože.Oči se trebaju očistiti smotuljkom vate ili sterilnom kompresom namočenom u vodu u posebnoj posudici tako da se nečistoća odstrani od vanjskog kuta prema nosu.

Prva šetnja

Zimske bebe mogu u šetnju od 3.tjedna života tijekom toplijeg razdoblja, od 11 do 16 sati, a ljeti u hladnijem dijelu dana, do 11 sati i nakon 17 sati. Dijete brzo gubi tjelesnu toplinu, zato ga zimi treba obući u podstavljeno i nepromočivo jednodjelno odijelce, a ispod njega mu treba obući odijelce, benkicu, čarapice. Obavezno mora imati kapu. Ljeti treba paziti da se ne pretjera s odjećom na bebi. Obavezan je šeširić na glavi te suncobran kako bi se zaštitilo od sunca, jer je dječja koža osjetljiva.

Kukovi i široko povijanje

U rodilištu se obavezno pregledaju kukovi djeteta, pa ako su labavi ili previše čvrsti mami će se preporučiti da dijete široko povija do prve kontrole kod liječnika. U slučaju iščašenih kukova, trebat će liječnje i pregled kod ortopeda. Bebe se obično do tri mjeseca života šalju preventivno na UZV kukova u bolnicu.

Izvor:zena.hr

, , ,

Zaštita od sunca

Znamo koliko je važno dijete pravilno zaštititi od sunca. Najnovija istraživanja pokazuju da pretjerano izlaganje suncu u dječjoj dobi, u kasnijem životu povećava rizik od pojave karcinoma kože. Dječje oči, kao i naše uostalom, jako su osjetljive, te podložne nadraživanju sunčevih zraka.

Kako biste zaštitili svoje dijete sada, a izbjegli probleme u starijem dobu, na vama je da razmislite kako ćete to što učinkovitije napraviti.

 

Evo nekoliko savjeta kako ih zaštititi dok provode lijepe ljetne dane u igri vani:

 • izbjegavajte izlaganje suncu od 10 do 15 sati. Ovo je razdoblje u kojemu su sunčeve zrake najjače, te nanose najviše štete nježnoj koži naše djece;

 • obucite bebama tanke pamučne majice i ne zaboravite šeširić što širega oboda;

 • neka djeca budu u hladu. Prirodni hlad je najbolji, ali, ako ga nema, ni suncobrani nisu loši. Međutim, ne dajte se zavarati, jer sunčeve zrake prolaze i odbijaju se i kroz krošnje drveća, a i kroz čvrstu tkaninu suncobrana;

 • namažite dijete zaštitnom kremom. Izaberite odgovarajuću zaštitu za svoje dijete i namažite ga čak i kad ste u hladu. Posebnu pažnju obratite na osjetljive dijelove kao što su nos, obrazi, uši i jako osjetljiva, nježna dječja guza;

 • nanesite balzam za usne, sa zaštitnim faktorom od najmanje 15. I usne vrlo lako izgore na suncu, a ovo će ih zaštititi.

  Zaštitite oči

  Dječje oči su jako osjetljive, a štetne ultraljubičaste (UV) zrake mogu ih dodatno nadražiti. Zbog prevelikog izlaganja suncu, bjeloočnica se može zacrvenjeti i nateći. Često u ljetnim mjesecima roditelji mijenjaju ovu pojavu sa konjunktivitisom, budući da su pokazatelji slični. Razlika je u tome što će se na očima nadraženim suncem crvenilo umanjiti, odnosno povući, čim dijete maknete sa sunca ili oči zaštitite sunčanim naočalama.

  Oftalmolozi vjeruju da sunčane naočale koje nemaju UV zaštitu mogu naštetiti očima više nego ako se opće ne koriste. To je stoga što sunčane naočale namijenjene igri samo zatamnjuju, odnosno ublažavaju jačinu svjetlosti, što provocira širenje zjenica, dopuštajući štetnim UV zrakama još dublji prodor u oko. Da biste ispravno zaštitili oči od sunca i UV zraka, trebate obratiti pozornost postoji li na naočalama natpis “100% UV nepropusnost”. Očekujte da će ovakve naočale ipak biti nešto skuplje od onih namijenjenih igri. Ako dijete, međutim, ne voli nositi naočale ili niste u mogućnosti kupiti ih, potrudite se nabaviti šeširić sa što širim obodom, jer i na ovaj način možete djelotvorno zaštititi dječje oči.

  Odaberite odgovarajuću zaštitnu kremu

  Potrudite se odabrati odgovarajuću zaštitnu kremu za svoje dijete. Evo nekoliko savjeta kako odabirati i upotrebljavati zaštitne kreme:

 • izaberite losion, mlijeko ili gel sa zaštitnim faktorom (SPF) između 15 i 30. Izbjegavajte proizvode koji u sebi sadrže previše alkohola, budući da alkohol može oštetiti nježnu dječju kožu;

 • prije nanošenja zaštitne kreme i izlaganja suncu napravite probu, kako biste saznali odgovara li koži vašeg djeteta baš ta krema. Učinite to na malom dijelu kože i barem 24 sata, (čak i 48), prije nanošenja kreme na površinu cijeloga tijela;

 • ako koža ne reagira loše, nanesite kremu pazeći da pokrijete svaki dio tijela, a pogotovo one njegove najosjetljivije dijelove. Ne štedite na kremama, jer je u ovom slučaju više = bolje;

 • nanesite zaštitnu kremu najmanje 30, a po mogućnosti i 60 minuta prije izlaganja suncu, jer na taj način ostaje dovoljno vremena za početak djelovanja zaštite;

 • izaberite vodootporne zaštitne kreme, nanoseći ih svakih nekoliko sati, kako bi se vaša djeca mogla sigurno igrati i uživati u vodi.

Tanka dječja koža upija zaštitne kreme, pa ih kod beba mlađih od 6 mjeseci nije preporučljivo previše koristiti. Iako ne postoje istraživanja sa dokazanom štetnosti za tako malu djecu, ipak ne postoje niti ona koja jamče stopostotnu sigurnost. Bez obzira na to, ovako male bebe niti ne treba previše izlagati suncu – preporučljivo je da uvijek budu u hladu. Ako odlučite upotrebljavati zaštitne kreme i za bebe do 6 mjeseci starosti, pripazite da pri tome ne pretjerujete.

Sunčeve zrake ne samo da padaju na vodenu površinu, već se od nju i odbijaju. Zbog toga posebnu pažnju obratite na dijete koje je u vodi ili u čamcu.

I još jedna napomena: i sunce sakriveno iza oblaka može jako opeći kožu, stoga ni za poluoblačnog vremena ne dopustite djeci golišavo trčkaranje uz obalu bez zaštitne kreme.

U slučaju da dijete ipak zadobije opekline od sunca i općenito se ne osjeća dobro, obratite se što prije liječniku.

,

Kako kupati bebe

Iskoristite kupanje da se zbližite sa svojim djetetom

Planiranje i odvajanje posebnog vremena za zbližavanje sa svojim djetetom je vrlo važan dio odgoja. Svakodnevno kupanje može biti borba ili poseban, opušten i zabavan dio dana za vas oboje. Od prvog kupanja vašeg novorođenčeta imate priliku naučiti dijete da uživa u kupanju. Pravilno kupanje djeteta od početka naučiti će dijete da vjeruje svojim njegovateljima i veselit će se vremenu koje odvajate za njegovu osobnu njegu.

Ne preporuča se kupati novorođenče sve dok mu ne otpadne ostatak pupčane vrpce. Do tada ga perite spužvom, a nakon toga svaki drugi dan. Prečesto pranje novorođenčeta može kod bebe izazvati sušenje kože. Nakon što je beba malo narasla trebali bi je kupati jedanput dnevno. Prvo bebino kupanje kod kuće može biti u posebnoj kadici za bebe na stoliću u blizini površine za previjanje. Pripremite svježe pelene, mekanu krpu ili spužvu za pranje, mekani ručnik, blagi sapun za bebe, maramice, losione i druge preparate koje vam je preporučio liječnik za njegu bebine kože. Imajte u ruci malu mekanu spužvu koju ćete koristit za šamponiranje bebe. Nježno pranje bebine kose sa mekanom spužvom će pomoći u sprječavanju dermatitisa beba. Dermatitis se obično pojavljuje na tjemenu i na pregibima na tijelu kod novorođenčeta i u pravilu se smiri prije nego beba navrši dva mjeseca. Koristite mekanu spužvicu i za češljanje kose, sve dok beba ne bude spremna za pravu četku.

Novorođenčad u pravilu ne voli kupanje jer mu je neugodno kad mu skinete odjeću i stavite ga u vodu. Obavezno kupajte bebu u toploj prostoriji jer se lako prehladi. Ako bebi još nije otpao ostatak pupčane vrpce, operite je samo sa spužvom. Prije nego je skinete, smočite krpu ili spužvu za pranje i nježno umijte bebino lice, a posebno obratite pažnju na dio oko očiju, ušiju i pregiba ispod brade. Tada nježno položite bebinu glavu u jednu ruku i sa blagim šamponom operite sa spužvicom bebinu kosu. Skinite bebinu majicu i operite joj šake, ruke, trbuh i leđa. Uklonite pelenu i operite prepone, noge i stopala. Umotajte bebu u veliki mekani ručnik i nježno osušite. Nanesite proizvode za njegu bebine kože i brzo je obucite kako bi joj bilo toplo.

Nakon što je bebi otpao ostatak pupčane vrpce i rana je zacijelila, možete je kupati u kadici. Stavite bebu u kadicu napunjenu sa nekoliko centimetara tople vode i to tako da prvo uronite nožice, a zatim polako i cijelo tijelo. Vrat i glavu bebe obavezno podupirite dlanom sa stražnje strane. Na taj način beba će se priviknuti na vodu, a vi ćete moći dobro isprati sapun sa kože.
Prije nego stavite bebu u kadu, provjerite da voda nije pretopla ili prehladna. Većinom bebe vole da temperatura vode bude malo toplija od sobne temperature. Sigurno držite bebu za vrijeme kupanja i operite je brzo, da joj ne bi bilo hladno i da se ne preplaši. Uznemirenu bebu umirite blagim glasom. Ako je bebi ugodno za vrijeme kupanja, s vremenom će mu se radovati.

Kad dijete prohoda, spremno je za kupanje u velikoj kadi, naravno uz vašu pomoć. Kupanje je za dijete proces učenja i igra, a ne samo pranje i održavanje higijene. Dozvolite djetetu da vam pomogne prikupiti i organizirati sve što će trebati za kupanje: čisti mekani ručnik, spužvu ili krpu za pranje, blagi šampon i sapun, dobru, mekanu četku za kupanje, dvije-tri igračke za kupanje, te sol ili pjenu za kupanje da se naprave mjehurići. Nemojte koristiti baby ulje za vrlo malu djecu. Njihova koža obično ne treba hidratantne preparate, a od ulja će kada biti skliska. Ako se dijete posklizne u kadi moglo bi se ozlijediti i razviti strah od kade.

Neka vam dijete “pomogne” napuniti kadu i staviti malo pjenušave kupke. Pripazite na temperaturu vode koju vaše dijete voli. Nekoj djeci više odgovara hladnija voda nego odrasilma. Isto tako pripazite na prevruću vodu da se dijete ne popari. Kad puštate vodu, prvo pustite hladnu vodu, pa zatim postepeno dodavajte toplu vodu dok ne postignete željenu temperaturu, a kada zatvarate vodu, prvo zatvorite toplu, pa onda tek hladnu. Nemojte dozvoliti maloj djeci da si sama pripremaju svoju kupku. Ne dozvolite djetetu da pije vodu u kojoj se kupa. Djeca se vole popiškiti u vodu u kojoj se kupaju, pa nije dobra ideja da tu vodu piju. Nikada ne ostavljajte malo dijete samo u kadi punoj vode – čak ni na minutu. Ako vam zazvoni telefon ili netko pozvoni na vrata, omotajte dijete u ručnik i ponesite ga sa sobom. Mala djeca se mogu popariti vrućom vodom ili čak utopiti vrlo brzo ako su bez nadzora.

Ako se vaše dijete boji vode, kupajte ga za početak u samo 4-5 cm vode. Dozvolite mu da stavi svoje igračke u kadu i opere ih šamponom, sapunom i sa spužvicom. Igrajte se sa mjehurićima i izmislite igru sa sapunanjem kože. Prije nego mislite, igra skrivača sa mokrom krpom će rezultirati sa umivanjem. Pripazite da djetetu ne uđe sapunica u oči i dobro isperite sav sapun s kože. Pomozite mu da se ispere, osuši i pospremite njegove posebne igračke do slijedećeg kupanja. Tada omotajte dijete u veliki mekani ručnik i uživajte. Uz malo pažnje, kupanje djeteta može biti vrhunac dana. Pravilno kupanje može poboljšati vaš odnos sa djetetom, te mu pomoći da uživa u ritualima njege tijela i održavanja higijene.