, , , , ,

Rabljena baby oprema koju ne bi trebalo poklanjati

Nasljeđivanje odjeće i predmeta neophodnih za nošenje, njegu i brigu o djetetu je često među članovima obitelji i prijateljima, ali ima stvari koje ne bi trebalo prosljediti drugoj djeci.

Iako je jednostavnije i ekonomičnije rješiti problem potrebe za novom odjećom nasljeđivanjem, ovo nije uvijek idealno rješenje. Postoje predmeti koje je neophodno kupiti svakoj bebi, što iz higijenskih, što ih bezbjednosnih razloga.

Uflekane stvari

Iako većina ne bi poklonila nekome odjeću s flekama, nije naodmet napomenuti da je ovo jedno od prvih pravila poklanjanja korištene dječje odjeće.

Igračke za kadicu

Ove igračke nisu naročito skupe, te nije neophodno sačekati da ih beba nasljedi od drugog dijeteta. Koliko god ih puta oprala, osoba koja primi ovakav poklon nikada neće imati utisak da je potpuno higijenski da se njeno dijete igra ovim igračkama, a tu je uvijek i opasnost od plijesni.

Sjedalice za automobil za koja niste sigurni da su bezbjedna

Ovaj dio opreme spada u predmete koje bi trebalo kupiti ukoliko su roditelji u mogućnosti. Međutim, ako to nije slučaj, obavezno obratite pažnju na to da li je kompanija koja proizvodi auto-sjedalice u međuvremenu promjenila dostupnost ovog artikla, tj. da li je sjedalice povukla iz prodaje. Sve smo češće svjedoci priznanja najuglednijih kompanija da njihove sjedalice i kolica nisu bezbjedna koliko se vjeruje, zbog čega se čak milioni sjedalica širom svijeta vraća proizvođaču.

Dude varalice

Za kvalitetnu dudu koja će biti vjerni pratilac vaše bebe nije neophodno izdvojiti veću sumu novca, pa je, iz higijenskih razloga, preporučljivije da svako dijete dobije novu.

Pokvarene igračke

Uz to što mogu djelovati pomalo omalovažavajuće, polomljene, izgrebane  igračke neće pričiniti naročito zadovoljstvo onome ko ih nasljeđuje.

Odjeća koja vam se ne dopada

Najveći broj mama rado prihvata odjeću. Mališani je vrlo često prerastu, a ne stignu da obuku neki od tih predmeta nijednom. Međutim, nikada ne prihvaćajte  odjeću koja vam se ne sviđa i ne poklanjajte drugima nešto samo zato što ne zadovoljava vaše estetske kriterije.

, ,

Bebina prva igračka

Igre potiču djetetov razvoj

Rast novorođenčeta prati iz mjeseca u mjesec i njegov motorički i psihički razvoj. Znatiželja koju pokazuje prema predmetima oko sebe, pružanje ručica prema igračkama, gledanje otkuda dolazi zvuk, sve su to pokazatelji da se beba želi igrati, i da joj je potrebna dodatna pažnja, nove aktivnosti koje će ju zabaviti i potaknuti da razvija nove vještine koje su okosnica psihomotoričkog razvoja dojenčadi. Igračke i i igra motiviraju aktivnost djeteta koja mu pomaže u upoznavanju svijeta kojim je okruženo i kroz koji gradi odnose s bliskim osobama, ponajprije dakako s roditeljima.

Bebe vole zvukove

Do trećeg mjeseca beba je zaokupljena ponajprije maminim licem i glasom.No, ujedno počinje pokazivati zanimanje i za stvari u okruženju, za igračke obješene iznad krevetića, za vlastite ručice, nožice. Vrijeme je za prve igračke, koje ne moraju biti samo one kupljene u trgovini, jer će djetetu biti zanimljiv i niz stvari iz svakodnevne upotrebe kao što su plastični poklopci raznih veličina, vunene loptice. U prvoj godini života igračka bi trebala biti jednostavna, lagana, mekana, jasnih svijetlih boja. Treba paziti da je dosta velika da je dijete ne može progutati , te da je od materijala koji se lako pere i dezinficira. Poželjno je da proizvodi različite zvukove i da zvečka. Nabavite i igračku koja se može koristiti za igru u vodi kod kupanja. Bebe uživaju u umjerenim različitim zvucima i melodijama, pa će ih zabaviti igračka koja je predviđena za taj uzrast, a muzički je instrument.

Igračke u prvih šest mjeseci

U prvih šest mjeseci najbolje su male gumene lutke ili životinje, različiti krpeni visuljci koji proizvode zvukove i pokreću se u vidokrugu djeteta. Dok još ne mogu sjediti i hodati bebama su najzanimljivije igračke koje proizvode različite zvukove. Najviše ih privlače jarke boje, posebice crvena, te jaki kontrasti. Idealne su igračke koje se mogu objesiti iznad krevetića, to mogu biti zvečke ili mekani vlasuljci koji se okreću, budući da je bebama posebice zanimljivo sve što se kreće. Kada počne stavljati igračke u usta, pazite da su čiste i zato je važno da su igračke od materijala koji se može lako prati. Poželjne su i igračke koje svjetle, te gumene igračke koje može stiskati u kadici prilikom kupanja. Kad bebi počnu izbijati zubići, trebat će joj šareni prstenovi da ih može žvakati, tzv. grickalice za zube.

Mali istraživači

Sa šest mjeseci bebe su sve pokretljivije, zanima ih sve više njihovo okruženje, pa njihovom razvoju treba prilagoditi izbor igračaka u toj dobi. To mogu biti plišane igračke, mekane lutke, omiljeni medo s kojim će spavati, razne prostirke za igre, igračke koje se kreću. Nakon šest mjeseci do godine dana nabavite prikladne igračke raznih geometrijskih oblika za slaganje jedna u drugu, vodootporne slikovnice, gumene obruče, gumene igračke, muzičke kutije koje oponašaju glasove životinja. S osam mjeseci dijete se može igrati s dva predmeta istodobno te udarati jednim predmetom o drugi. U razdoblju do godine dana beba će pokazivati sve veću sklonost prema interakciji, bit će joj zanimljiva lopta koju može gurnuti, telefonska slušalica, plastične posude. Vrijeme je i za prve slikovnice s velikim slikama životinja i predmeta. U igri se mogu početi koristiti i prve kockice. Kako bude napredovala u hodanju, bebi će biti sve zanimljiviji nov pogled na svijet oko sebe. Djeci je u toj dobi jako zanimljiva igra skrivača. Uživaju se igrati vodom. Uoči prvog rođendana dijete voli eksperimentirati s bojama, pa ih koristite u igri, može crtati prstićima ili raditi otiske dlana.

Izvor:zena.hr