Najpopularnija ženska imena u Hrvatskoj

Ukoliko još uvijek niste sigurni koje ćete ime dati svojoj bebi, pogledajte spisak i značenja najzastupljenijih imena za djevojčice na teritoriji Hrvatske…

Roditelji iz Hrvatske najčešće se odlučuju za krščanska imena – latinska i starogrčka, ali nerjetko mamine i tatine male princeze dobijaju i imena hebrejskog porjekla. Najčešća imena i njihova značenja su:

Lana – ime keltskog porjekla, nastalo od „Alanus“, što znači „lijep“ ili „skladan“.

Petra – grčko ime, potiče od reči „petros“, što znači „kamen“.

Ema – potječe od njemačkog “Emma”, što je skraćenica od “Emengard” i “Emenhild”. Osnovu ovih rječi čini starovisokonjemačko “irmin”, što znači “veliki”, “sveobuhvatan”.

Lucija – latinsko ime koje znači „ona koja svjetli“.

Sara – biblijsko ime koje je naše krajeve došlo preko engleskog “Sara(h)”, iz starohebrejskog sara – najviša, istaknuta, čuvena, poznata. Popularno je u zapadnoevropskim jezicima od najstarijih vremena do danas.

Ana – potječe iz starohebrejskog Hannah (milost, zahvalnost) – plemenita, milosrdna, blagodarna. Ime je majke Bogorodice Marije, pa je preko kalendara postalo popularno i sveprisutno širom  svijeta od najranijih vremena do danas. Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anica, Anka, Ankica, Anja i Eta.

Nika – ime nastalo od grčke riječi „nikolaos“, što znači „pobjeda naroda“.

Mia – skraćeni oblik imena Marija.

Laura i Lorena – potječe od latinskog „laurus“, odnosno riječi koja označava lovor ili vjenac.

Marija – biblijsko ime, koje je nosila Isusova majka. Ovo je veoma zastupljeno ime u kršćanskim zemljama već vjekovima, a ima veliki broj različitih verzija, često u kombinaciji s drugim imenom. Postoji tumačenje po kojem je nastalo od reči „mar(a)“, što znači „gospođa“ ili „uzvišena“, drugi vjeruju da je nastalo od staroegipatske reči „mry(t)”, što znači “ona koju Bog ljubi”, dok treći smatraju da je hebrejska riječ “Mirjam” nastala od hetitskog imena “Maria” i da znači “koja je kao koplje”.

Dora – mađarsko ime koje vodi porijeklo od grčkog imena Dorotea, čije je značenje “dar Božiji”.

Marta – izvorno sirijskog porijekla i znači “gospodarica” ili “gospođa”, a u naše krajeve je došlo preko grčkog.

Lara – ime latinskog porijekla koje predstavlja skraćenicu dvaju imena – Laura i Larisa (“zaštita”).

Klara – pototječe od latinske riječi koja je označavala svjetlu, sjajnu ili čuvenu osobu, a od ovog imena je izvedeno i Kjara.

Iva – oblik imena Ivana, koji je u naše krajeve došao preko grčkog i latinskog. Potječe od hebrejskog “Johanan” (“Jehohanan”), koje se sastoji od “Jahveh” (što znači “Bog”) i “hanan”(u značenju “milostiv”). Značenje ovog imena je, dakle, “Bog je milostiv”.

Lea i Leona – imena latinskog porjekla, nastala od riječi “leo”, što znači “lav”, zbog čega ona označavaju lavicu.

Karla – žensko ime njemačkog porijekla, poteklo od riječi “carus”, što znači “draga”.

Eva – hebrejskog porijekla, nastalo od riječi “Hawwa”, koja znači “živo biće”.

Tea – potječe od grčkog “thea”, što znači “boginja”, dok na talijanskom označava divlju ružu.

, , , , ,

Rabljena baby oprema koju ne bi trebalo poklanjati

Nasljeđivanje odjeće i predmeta neophodnih za nošenje, njegu i brigu o djetetu je često među članovima obitelji i prijateljima, ali ima stvari koje ne bi trebalo prosljediti drugoj djeci.

Iako je jednostavnije i ekonomičnije rješiti problem potrebe za novom odjećom nasljeđivanjem, ovo nije uvijek idealno rješenje. Postoje predmeti koje je neophodno kupiti svakoj bebi, što iz higijenskih, što ih bezbjednosnih razloga.

Uflekane stvari

Iako većina ne bi poklonila nekome odjeću s flekama, nije naodmet napomenuti da je ovo jedno od prvih pravila poklanjanja korištene dječje odjeće.

Igračke za kadicu

Ove igračke nisu naročito skupe, te nije neophodno sačekati da ih beba nasljedi od drugog dijeteta. Koliko god ih puta oprala, osoba koja primi ovakav poklon nikada neće imati utisak da je potpuno higijenski da se njeno dijete igra ovim igračkama, a tu je uvijek i opasnost od plijesni.

Sjedalice za automobil za koja niste sigurni da su bezbjedna

Ovaj dio opreme spada u predmete koje bi trebalo kupiti ukoliko su roditelji u mogućnosti. Međutim, ako to nije slučaj, obavezno obratite pažnju na to da li je kompanija koja proizvodi auto-sjedalice u međuvremenu promjenila dostupnost ovog artikla, tj. da li je sjedalice povukla iz prodaje. Sve smo češće svjedoci priznanja najuglednijih kompanija da njihove sjedalice i kolica nisu bezbjedna koliko se vjeruje, zbog čega se čak milioni sjedalica širom svijeta vraća proizvođaču.

Dude varalice

Za kvalitetnu dudu koja će biti vjerni pratilac vaše bebe nije neophodno izdvojiti veću sumu novca, pa je, iz higijenskih razloga, preporučljivije da svako dijete dobije novu.

Pokvarene igračke

Uz to što mogu djelovati pomalo omalovažavajuće, polomljene, izgrebane  igračke neće pričiniti naročito zadovoljstvo onome ko ih nasljeđuje.

Odjeća koja vam se ne dopada

Najveći broj mama rado prihvata odjeću. Mališani je vrlo često prerastu, a ne stignu da obuku neki od tih predmeta nijednom. Međutim, nikada ne prihvaćajte  odjeću koja vam se ne sviđa i ne poklanjajte drugima nešto samo zato što ne zadovoljava vaše estetske kriterije.

, ,

Neobična tradicija u Finskoj: kutija umesto kreveta za bebu

Vlada države Finske svakoj mami besplatno dodeljuje specijalnu kutiju za bebu koja sadrži sve potrepštine za novorođenče, a koja često služi i kao bebin prvi krevetić.

Zanimljivi porodiljni paket trudnice u Finskoj dobijaju od 1938. godine, a od nastanka tradicije kutija mladim majkama olakšava prvi susret sa roditeljstvom. Ovakva vrsta pomoći osmišljena je kako bi sve bebe imale isti početak života, jednake uslove bar prvog dana, bez obzira odakle dolaze, gdje žive i ko su im roditelji. Trudnice u Finskoj danas imaju opciju da biraju između novčanog iznosa od 140 € i kutije, ali se 95%  njih odlučuje za kutuju.

Paket je na raspolaganju svim trudnicama, a sadrži vreću za spavanje, benkicu, proizvode za spavanje, pelene, čarape, rukavice, kapice, slikovnicu, igračkicu za rast zubića, posteljinu i mali madrac  na dnu kutije. Proizvodi su se mjenjali tokom godina, a prva kutija je pored madraca , uglavnom sadržala tkanine jer su majke tada same šivale odjeću djeci. Mnoge bebe su prvu noć života provele upravo u ovoj kutiji.

Na početku su se porodiljni paketi dodjeljivali samo obiteljima  sa niskim primanjima, ali se to nedugo zatim proširilo na sve trudnice. Jedini uslov je bila obavezna posjeta doktoru pre četvrtog mjeseca trudnoće, što je olakšalo i umnogome doprinjelo boljem zdravlju i mama i beba. U narednom periodu u Finskoj znatno se smanjila stopa smrtnosti novorođenčadi, za šta je, donekle, zaslužna upravo ova kutija.

,

Mitovi o dojenju

Opuštene grudi, nedostatak mlijeka, bol pri dojenju… Mnoge mame brinu o ovim pitanjima zbog raznih mitova koji vladaju o prirodnom hranjenju  dojenčadi.

Mame, iz ljubavi i brige, čitavo okruženje obasipa savjetima i uputstvima. Često pritisak sredine počinje i prije dolaska bebe na svijet, pa buduća majka gradi stavove na osnovu onoga što je čula. To može biti izuzetno opterećujuće, naročito kada je riječ o osetljivom i važnom pitanju kao što je dojenje.

Neke bebe su alergične na majčino mlijeko
Istina je da dijete može biti alergično na protein iz majčinog mlijeka koji je u majčin organizam dospio putem nečega što je u njenom jelovniku, ali nikako ne samo mlijeko. Ovakav problem je moguće riješiti tako što ćete iz svoje ishrane ukloniti određenu vrstu namirnica. Alergija na majčino mlijeko je izuzetno rijetka i otkriva se već u prvim tjednima bebinog života.

Normalno je da dojenje boli
Iako je, na samom početku, osećaj pri dojenju neobičan i neugodan, nije normalno osjećati bol. Ukoliko ga pak osjećate, to može biti znak da beba ne sisa kako bi trebalo. Pokušajte da promjenite pozu, a ako se bol nastavi, obavezno se obratite  doktoru.

Dojenje će grudi učiniti opuštenijima
Zapravo, to čine hormoni koji se pojačano luče tokom trudnoće. Oni mjenjaju tkiva unutar dojki i time doprinose menjanju izgleda i čvrstine.

Doktori znaju sve o dojenju
Neki pedijatri su stručnjaci za dojenje, ali ima i onih koji o tom pitanju znaju veoma malo. Obavezno tražite drugo mišljenje ako osjećate da vas vaš doktor ne podržava i ne razumije koliko bi trebalo.

Nemoguće je zatrudnjeti dok dojite
Postoji manja šansa za začeće u prvih šest mjeseci dojenja, ali stručnjaci se slažu da mogućnost postoji. Moguće je zatrudnjeti ubrzo nakon porođaja – već nakon prve menstruacije! Dakle, ukoliko ne osjećate da ste spremni za još jedno dijete, koristite kontracepciju, ali nikako u vidu tableta, naročito ne onih koji u svom sastavu imaju hormone. Idealno rešenje je prezervativ.

Problemi s laktacijom izazvani su stresom, umorom i neadekvatnom ishranom
Nedovoljno izlučivanje  mlieka uglavnom je izazvano rijeđim dojenjem ili neadekvatnom pozicijom pri hranjenu bebe. Dojite svoju bebu više puta u toku dana, mjenjajte položaje. Ako se problem ne izgubi, obradite se pedijatru.

Često dojenje za rezultat ima manje količine mlijeka
Istina je sasvim suprotno – što češće dojite svoju bebu, to će tijelo stvoriti više mlijeka.

Mama treba da doji 4-6 puta dnevno
Tijelo majke proizvodi mlijeko prema bebinim potrebama. Kao što smo već objasnili, što više hranite svoje dijete, to će biti više ukusnog mlijeka za njega. Ipak, starije dijete bi trebalo dojiti manje od četiri puta dnevno, jer ono već dobija hranjive tvari putem čvrste hrane koju je počelo da konzumira.

Veći razmak između dojenja – više mlijeka
Ukoliko su grudi pune mlijeka, stvaranje novog teći će sporije. Ako su grudi pak prazne, novo mlijeko će se proizvesti daleko brže. Zato dojite svoju bebu svaki put kad pokaže znak gladi kako biste potaknuli brže stvaranje i uvek imali spremne grudi, pune mlijeka za svoje dijete.

, , , ,

Zimske šetnje i putovanja sa bebom

Ima roditelja koji do travnja  ne iznose bebu van – da se ne bi prehladila. Međutim, to nije dobro iz više razloga. Prvo, beba će lakše da se prehladi u zatvorenom prostoru u koji ulaze odrasli i starija djeca – donoseći razne uzročnike infekcija. Drugo, nije zdravo udisati ustajali zrak. Treće, i najvažnije – dijete treba da se navikava na uslove sredine u kojoj će da provede čitav život. To znači da beba smije i treba da se i zimi izvodi u šetnju, ali tek pošto se obezbjede određeni uslovi.

Kada smijem da bebu izvedem u zimsku šetnju?
Do navršenih šest tjedana života, beba smije da se iznosi napolje samo ako je temperatura preko 15 stupnjeva i ako je lijep, stabilan dan, bez vjetra. Posle šeste tjedna, kada se razvije  moždani centar za termoregulaciju, može da se iznosi i na temperaturu oko nula stupnjeva, pod uslovom da se adekvatno obuče i da nema vjetra. Prvom izlasku treba da prethodi kratak boravak pored otvorenog prozora ili na terasi. Zimi bebu treba šetati u najtoplijem dijelu dana, od 12 do 13h. Napolje se izlazi prvo na deset minuta, pa se taj period svakog (lijepog) dana postepeno povećava za po deset minuta, ali ne više od dva sata dnevno. Pritom treba gledati aktualne vremenske uslove, a ne kalendar. Ipak, zimi se sa bebom se ne treba daleko  udaljavati od kuće.

Kako da znam da li je bebi hladno?
Posmatrajte joj boju kože i opipajte šake i stopala. Ako je blijeda i ima hladne i modre „krajeve“ ekstremiteta – treba je utopliti, a u slučaju da je mokra, obavezno je presvući. Topli napitak će biti od koristi (mamino mlijeko ili čaj). Ne treba čekati da dijete zapadne u stanje pothlađenosti, jer to može da bude opasno po život.

Zašto bebi, čim izađe na hladan zrak, počne da curi nosić?
Ne radi se o prehladi, već o normalnoj reakciji na hladan zrak (kao, uostalom, i kod odraslih), koja je prolaznog karaktera. Čim se vratite kući, sve će biti u redu. Međutim, mala beba često balavi, pa joj lice treba svaki čas brisati – da se vlažna koža ne bi oštetila pod utjecajem hladnoće. Iz istog razloga se ne preporučuje duda varalica. Najbolje bi bilo da pre izlaska namažete bebino lice nekom masnijom zaštitnom bebi kremom.

Kako da obučem bebu za zimsku šetnju?
Treba uvijek uzeti u obzir da beba u kolicima leži, pa ju je potrebno bolje obući nego stariju djecu, koja se kreću. Pelene za jednokratnu upotrebu su se pokazale kao bolje za izlaske, jer je u njima dijete uvijek suho, a poznato je da se vlažni dijelovi tijela brže rashlađuju. Najbolje je bebu staviti u postavljenu šuškavac vreću ili skafander.  Na glavi je obavezna kapa koja pokriva uši, a ako je temperatura blizu nule – i kapuljača. Na ručice joj stavite tople rukavice. Šal treba da grije samo vrat, ali se ne stavlja preko usta, jer se on potparuje od izdahnutog vlažnog vazduha i drži vlagu uz lice, tako da dolazi do kontraefekta.

Da li mogu da idem sa bebom na zimovanje?
Načelno, dijete starije od dva mjeseca smije da se vodi na zimovanje, pod uslovom da ide u komforan smještaj, gdje postoji mogućnost održavanja optimalne temperature zraka u svim prostorijama u kojima boravi. U prednosti su oni koji imaju vlastiti smještaj, u koji mogu da odu kada hoće. Nema ništa zdravije nego prošetati bebu po čistom zraku, na visini ne većoj od 1500 metara – kada je lijep, sunčan dan . Zimovanje sa bebom nije bez rizika. Ako nemate dovoljno iskustva, hrabrosti i pedijatra u mjestu u koje putujete, pametnije je da putovanje sa bebom odložite , a dotle da koristite svaki lijep dan za šetnje u vašem mjestu boravka.

Koje prijevozno sredstvo je zimi najbezbjednije za bebu?
Poželjno je da se koristi samo jedno prijevozno sredstvo (nikako autobus), koje je dovoljno zagrijano, ali nijedno nije bez rizika, zbog nepredviđenih situacija koje može da donese loše vrijeme. Zato nije pametno planirati puno unaprijed točan datum putovanja, bez mogućnosti da se pomjeri za nekoliko dana, dok se vremenska situacija ne stabilizira. Za put treba spremiti dovoljnu količinu vlažnih maramica, pelena i ostale presvlake, obavezno i deku ili postavljenu vreću. Za bebe koje ne sisaju, treba omogućiti pripremu obroka u toku putovanja.

Da li bebu mogu da vozim na sanjkama?
Bebu koja čvrsto, samostalno sjedi, možete da stavite u sanjke sa naslonom. Pod nju treba da stavite debelu prostirku, a preko nogu dekicu. Sankanje nizbrdo upražnjavajte samo na kratkim, blagim nizbrdicama, gdje nema gužve, tako što vi sjedite iza bebe koju dobro držite i upravljate sanjkama.

,

Jogurt u ishrani djece

Ukusan i hranjiv, jogurt predstavlja odličan izbor za vaše dijete – bez obzira da li ćete ga poslužiti kao okrepljujući doručak, zdravu užinu, ili laku večeru prije spavanja
Jogurt predstavlja pravu “prehrambenu elektranu”, koja može da se pohvali sa puno kalcija i fosfora, dva elementa koja su izuzetno važna za rast kostiju i razvoj cijelog organizma. S pravom se može reći da je ova nutritivno vrijedna namirnica dobro izbalansiran izvor proteina, masti  i minerala. U prosjeku, čaša  jogurta sadrži oko 30 % preporučene dnevne vrijednosti kalcija, i oko 20 % dnevno potrebnih proteina. Bjelančevine u jogurtu su visoke biološke vrijednosti – zastupljene su sve esencijalne aminokiseline.

Mnoge vrste jogurta sadrže žive aktivne kulture – korisne bakterije koje poboljšavaju apsorbcija drugih nutrijenata, odnosno njihovu bioraspoloživost, posebno kalcija i vitamina B grupe. Nekim vrstama je dodan i vitamin D, koji je važan za apsorpciju i adekvatno iskorištavanje kalcija. Važno je naglasiti da jogurt sa niskim postotkom  mlječne masti nije prikladan za djecu mlađu od dvije godine!

Čuvar imuniteta

Probiotičke bakterije u jogurtu jačaju imunološki sistem, odnosno odbrambene sposobnosti organizma. Istraživanja su pokazala i da stimuliraju bijela krvna zrnca – borce protiv infekcije. Poboljšavaju imuni odgovor u slučaju alergija, što je veoma važno kada su u pitanju djeca, jer smanjuju pojave atopijskog ekcema. Takođe, mogu da sprieče rast štetnih bakterija.

Da trbuščić bude zdrav!

Ovaj kiselomlječni napitak povoljno utječe na zdravlje cjelokupnog probavnog sistema. Prije svega, pospješuje probavu. Bjelančevine u jogurtu su već djelimično razgrađene, zahvaljujući djelovanju mlječnih fermenata, zbog čega su lako probavljive. Pošto jogurt ne sadrži mlječni šećer (laktozu), čak i djeca kod kojih postoji nepodnošljivost (intolerancija) laktoze mogu lako da ga probave. Takođe, olakšava pražnjenje crijeva, posebno kod dojenčadi koja se hrani adaptiranim mlijekom, jer omekšava stolicu.

Pomaže ozdravljenje nakon crijevnih infekcija

Mnogi pedijatri preporučuju konzumiranje jogurta ukoliko djeca pate od raznih probavnih tegoba. On je prava „hrana za ozdravljenje“ digestivnog trakta. Studije su dokazale da se mališani brže oporavljaju od dijareje  ako piju jogurt! Značajno je i to što probiotske bakterije u jogurtu predstavljaju dobru prevenciju protiv crijevnih infekcija. Mogu da spriječe dejstvo neugodnih patogena (kao što rota-virusi ili bakterije, uključujući stafilokok i salmonelu), posebno kod dojenčadi. Također, ublažavaju simptome upalnih procesa.

Smanjuje nuspojave antibiotika

S obzirom na sve veći porast upotrebe antibiotika širokog spektra, koji uništavaju zdravu crijevnu mikrofloru, od velikog je značaja to što jogurt smanjuje njihov negativan utjecaj na prijateljske bakterije u crijevima. Jer, antibiotici ne samo da ubijaju štetne, već i zdrave bakterije. Stoga stručnjaci preporučuju „dnevnu dozu“ jogurta dok se uzimaju lijekovi, kao i dva tjedna nakon toga. Također, dobre bakterije u jogurtu uspješno reguliraju crievnu floru u slučaju proljeva koji se ponekad javlja zbog upotrebe antibiotika.

Ideje za serviranje

Evo nekoliko načina kako da vaša deca uživaju u jogurtu:

 • Ukusan umak, takozvani dip – odlično će da posluži kao dodatak jelu od povrća, ili kao zanimljiv preljev za salatu.
 • Idealan način da se započne jutro i obezbjedi energija jeste mješavina jogurta, integralnih žitarica i omiljenog dječjeg voća.
 • Dobićete ukusnu užinu kombiniranjem  jogurta i voća, a ukoliko želite da se zabavite sa mališanima – napravite voćne ražnjiće (nanižite komadiće voća na drveni štapić).
 •  Napravite jednostavnu, a ukusnu poslasticu. U ukrasnom kalupu za kolače zamrznite jogurt kao sladoled, uz dodatak voća.
, ,

Kako se beba adaptira na život van maminog trbuha

Prvi bebin plač je događaj kome se raduju i porodilja i medicinsko osoblje koje je učestvovalo u porođaju. On predstavlja početak procesa adaptacije na vanmaterične uslove života

U toku ovog procesa se uspostavljaju nove funkcije, koje do tada nisu postojale (disanje, regulacija temperature), a i mjenjaju neke koje su postojale, ali moraju da se temeljno prilagode novim okolnostima (krvotok, izlučivanje). Za to je potrebno određeno vrijeme. Ono za disanje iznosi – nekoliko minuta, za krvotok – oko 24 sata, za funkciju jetre – nekoliko dana, za bubrege – nekoliko tjedana, a za pojedine metaboličke i imunološke funkcije – nekoliko mjeseci.

Šta se događa u plućima pri prvom plaču?
Da bi pluća prodisala, u kratkom vremenu mora da bude odstranjena tekućina koja do časa rođenja ispunjava dišne puteve, da se plućni mjehurići trajno ispune zrakom, da se protok krvi kroz pluća poveća šest do deset puta, a dišni centar u mozgu preuzme svoju funkciju „od prvog do poslednjeg daha života“.
Bebe rođene na vrijeme, koje imaju zrela pluća i nisu pretrpjele nikakav stres koji bi loše uticao na dišni centar, dišu bez napora. Kod prijevremeno rođene,  plućna funkcija se teže uspostavlja – zbog čega im je ponekad neophodna stručna pomoć u jedinici intenzivne njege.

Šta se dešava sa krvotokom?
Prvim udisajima i podvezivanjem pupčane vrpce, krvotok se iz temelja mjenja. To rezultira prekidanjem protoka krvi kroz takozvane fetalne komunikacije – kojima je krv zaobilazila pluća, i uspostavljanjem normalnog protoka. On omogućava samostalan život, nezavisan od majčine cirkulacije.

Koja temperatura okoline bebi najviše odgovara?
Novorođeno dete je homeoterm, kao i odrasli, što znači da ima konstantnu tjelesnu temperaturu bez obzira na okolinu. Ali, raspon temperature sredine unutar kog može da održava svoju tjelesnu temperaturu konstantnom, mnogo je uži. Novorođenče se na hladnoći lako rashlađuje, a u pretoploj sredini lako pregrijava. Terminskom novorođenčetu najviše odgovara temperatura od 31-34 stupnjeva kada je golo, i oko 24 stupnjeva kada je uobičajeno obučeno i pokriveno pamučnim pokrivačem.

Za koje vrijeme novorođena beba treba da promokri?
Beba mokri i prije rođenja, a poslje rođenja bi morala da mokri bar jednom do kraja prvog dana života. Međutim, bubrežna funkcija novorođenčeta zadovoljava potrebe samo u bazalnim uslovima (kada je mala potrošnja energije), a nije dovoljna da savlada eventualna opterećenja kao što su smanjen ili povećan unos tekućine ili neodgovarajuća ishrana, o čemu treba voditi računa.

Koliko vremena bebi treba da “nauči da sisa?”
Novorođenče, pa i nedonošče, ima urođen refleks sisanja. Ali, i pored toga, popriličan broj beba ima problema sa izvlačenjem mlijeka iz majčinih dojki. Za prilagođavanje složenih mehaničkih funkcija koje obavlja sistem organa za varenje, obično je dovoljno sedam dana od rođenja. Nakon tog perioda – zdrava, terminska beba bi trebalo da sisa bez problema i polako dobija u tjelesnoj masi. Digestivni sistem donesenog novorođenčeta je u potpunosti sposoban da provari majčino mlijeko. Svaka druga vrsta hrane za njega predstavlja opterećenje i izvor mogućih komplikacija.

Zašto neke novorođene bebe požute?
Novorođenče ima gušću krv od odraslih, jer ima veći broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) – koji su mu prije rođenja bili potrebni u uslovima smanjene koncentracije kisika u odnosu na njegovu količinu u zraku. Kako pri udisanju atmosferskog zraka ta količina eritrocita predstavlja višak – on se razgrađuje u jetri. Tom prilikom, crveni piment hemoglobin se pretvara u žuti – bilirubin. Najčešće, novorođenačka žutica nastaje zbog nezrelosti jetre koja treba da razgradi veliku količinu bilirubina i njegovog nakupljanja u krvi. Takozvana fiziološka žutica je normalna pojava, a dešava se kod oko trećine terminskih i polovine prijevremeno rođenih beba. Obično nije jaka i prolazi spontano ili uz odgovarajuću terapiju bez ikakvih posljedica.

Da li novorođenče posjeduje imunitet?
Dijete se rađa sa pasivno prenjetim antitijelima majke, koja ga štite od izvjesnog broja infekcija koje je majka preležala, ali svega dva do tri mjeseca, a zatim nestaju. Za formiranje vlastitog imuniteta je potrebno najmanje šest mjeseci, a praznina u periodu od trećeg do šestog meseca se popunjava antitijelima koje sadrži majčino mlijeko. S obzirom da ono sadrži i druge elemente odbrane koji kod bebe još nisu sazreli, predstavlja najbolju zaštitu od infekcija.

Da li novorođena beba vidi i čuje?
Nervni sistem se najsporije prilagođava. Sa dva mjeseca se gube pojedini primitivni refleksi i započinje proces uspravljanja, koji se završava samostalnim prohodavanjem. Inače, nervni sistem se razvija i nakon završetka djetinjstva, kada su svi ostali sistemi već odavno u potpunosti razvijeni. Ustanovljeno je da zdrava beba čuje i prije rođenja. Zato najprije reagira na majčin glas, koji joj je od ranije poznat. Novorođenče je sposobno i da vidi, ali prvih dana po rođenju rijetko otvara oči, a i tada nije u stanju da fiksira pogled, jer nema iskustva. Treptanjem reaguje na jaku svetlost.

Kako da pomognete bebi da što bezbolnije prebrodi probleme prilagođavanja?
Sljedite prirodu! Ona se postarala da ublaži probleme koji nastaju tokom složenog procesa adaptacije na vanmaterične uslove života, pružajući djetetu kroz majčino mlijeko sve što mu nedostaje. Zato je od izuzetnog značaja da vašu novorođenu bebu što ranije stavite na grudi, da od rođenja sisa kad god poželi (danju i noću), i da je u prvih šest mjeseci života hranite isključivo svojim mlijekom, pri čemu treba da dodajete samo vitamin D. Dojenje, uz postepeno uvođenje nemlječne hrane, treba da nastavite bar do godinu dana. Ono je, uz normalnu trudnoću i porođaj, najvažniji uslov za dobru prilagođenost uslovima sredine u kojoj dijete živi.

, ,

Prvi zimski praznici sa bebom

Novogodišnji i božićni praznici su pravo vrijeme za stvaranje dragocjenih obiteljskih uspomena. Evo šta ne bi trebalo da propustite…

Vaša beba se neće sjećati svoje prve jelke i poklona, ali se bez obzira na to potrudite da joj obezbjedite lijepe trenutke. Započnite obiteljsku tradiciju, uživajte u svakom danu i detalju i sačuvajte komadić praznične atmosfere kroz fotografije, video snimke i specijalne darove.

Napravite spisak poklona

Ukoliko očekujte novogodišnje poklone za bebu od prijatelja i rođaka, pošaljite im spisak stvari koje bi obradovale vašeg mališana. Na taj način ćete dragim ljudima pomoći u izboru, a pokloni koji dobijete biće baš oni koje ste željeli.

Napravite plan druženja

Verovatno ćete se viđati sa dosta ljudi tokom praznika, ali ne zaboravite da sva druženja uklopite sa uobičajenim ritmom spavanja vaše bebe.

Okružite se sa obitelji

Čak iako niste u prilici da za praznike budete sa rodbinom, neka u vašem okruženju ipak zauzmu značajno mesto. Izložite po kući fotografije dragih ljudi i šire obitelji.

Posvetite jedan dan samo bebi

Najljepši poklon koji možete pružiti djetetu je vrijeme. Potrudite se da bar jedan dan tokom praznika u potpunosti posvetite djetetu. Izađite u park, igraonicu ili na ručak. Mališana će oduševiti posebna pažnja.

Fotografija sa Deda Mrazom

Budite spremni na to da će beba možda i uplašiti bradatog čike u crvenom odelu, ali su fotografije sa Deda Mrazom neizostavna novogodišnja uspomena.

Specijalan poklon

Poklonite bebi dragocjen poklon koji će cijeniti i kada odraste, a koji može dalje pokloniti svom djetetu. To može biti vrijedan nakit, čaša sa ugraviranim datumom ili neka dragocjena igračka.

 

, , ,

5 roditeljskih trikova koji štede vrijeme i novac

Kroz igru i zabavu, lako i s širokim osmjehom možete, vjerovali ili ne, prebroditi teškoće koje se javljaju u komunikaciji s mališanima!
Kako postići cilj (okupati bebu, kupiti cipelice, dati lijek…) bez previše muka i suza?

Majčinstvo i očinstvo donose velike radosti i zadovoljstva. Uživate posmatrajući prve korake svog djeteta, njegov osmjeh i zabavan i nevin način na koji uči o svijetu oko nas. Ipak, život s malim djetetom često umije da bude kompliciran – a tada ćete morati da odgodite sve obaveze i planove i brišete suze svom mališanu.

 1. Kupovina cipelica može biti uživanje
  Kupovina s uplakanim mališanom koji se dosađuje ne može biti zabavna. Zato slijedeći put ostavite svog klinca ili klincezu kod kuće. Umočite njegovo stopalo u posudu boje i potom ga pritisnite u bijeli papir kako biste napravili otisak. Nakon toga, moći ćete precizno da izmjerite koliko je stopalo vašeg djeteta dugačko i precizno odrediti broj koji ono nosi. Posjetite sami dućane dječje obuće i donesite kući nove cipelice. To će vas poštedjeti višesatnog probanja različitih modela i glasnog: „Maaaama, ’idemo kuuući!“
 2. Bezbjedno kupanje

  Ako je vaš mališan od onih koji, kao mačka, bježi od vode i svako njegovo ležanje u kadi podrazumjeva migoljenje i plač, zbog čega provedete trostruko više vremena pokušavajući da ga okupate, razmislite o kupovini prostrane korpe za veš. Stavite svoje djete u korpicu, a nju u kadu. Na ovaj način, smanjićete mogućnost da beba sklizne i povrijedi se.

 3. Svježe voće

  Ako vam je dosta voća koje se brzo kvari i truli i vike o tome kako se smeđe voće ne jede (jer to, kako kažu djeca, nisu prave jabuke), počnite da koristite gumice. Isjecite jabuke na kriške, a potom ih spojite i vežite gumicama. Tako ćete zadržati svježinu omiljene voćkice svog mališana.

 4. Kako da lijek ode dole?

  Punu žlicu nečeg slatkoga, koju mame često korsite da zavaraju svoju djecu kada žele da ona popiju lijek, možete zameniti dudom. Isecite vrh dude i napunite je lijekom. Mališan će pobjeći od strašnežlice pune lijeka ili sirupa, ali neće odustati ako mu date nešto što mu je drago i poznato.

 5. Uništitelj čudovišta i babaroga

  Ukoliko se vaš mališan plaši da spava sam u svojoj sobi jer vjeruje da će, čim sklopi oči, iz ormara, iza zavjese ili ispod kreveta iskočiti strašno i dlakavo čudovište, postoji jednostavan način da odagnate taj strah. Iskoristite neku praznu bocu (koja na vrhu ima prskalicu – tako će biti zabavnije koristiti je), napunite je vodom ili sokom neke lijepe boje (recimo, zelene kako bi tekućina djelovala toksično) i na njoj napišite „Uništitelj čudovišta i babaroga“. Objasnite djetetu da će ove strašne pošasti pobjeći s onih mjesta po kojima je ono prsnulo. Pomozite mu da „Uništiteljem“ isprska sve delove prostorije iz kojih ono veruje da čudovišta vrebaju.

,

Kako izabrati krevetić za bebu?

U krevetiću će beba, u prvih nekoliko mjeseci, provoditi najviše vremena. Zbog toga, vodite računa o njegovog udobnosti.
Roditelji, pak vode računa i da, ovaj novi komad namještaja, bude lijep i da se „uklapa” sa ostalim stvarima u prostoru.

Čvrsta podloga

Podloga na kojoj beba spava treba da je ravna i tvrda. Sve do devetog mjeseca, jastuk je višak, jer nepovoljno utječe na kičmeni stup, odnosno na formiranje položaja kičmenih pršljenova. Idealno je da madrac u krevetiću bude nov, čvrst, a ako ste dobili korišten madrac, onda ga okrenite na stranu koja nije korištena, tj. koja nije ulegnuta.
Bebina posteljina treba da je od prirodnih materijala – pamuka, svile, vune i lana, koji omogućavaju da koža diše.

Bezbedno okruženje

Iz bezbjednosnih razloga, ne stavljajte u krevetić  suvišnu posteljinu, jastuke, deke , ili plišane igračke. Beba može da se „zapetlja” u posteljinu, da se prekrije preko glave, da stavi u usta slobodan kraj i sl. Potrebna je samo plahta , oko njega zaštitna  ogradica (tanki zaštitni jastuci), tanka pamučna deka . Zaštitne jastuke vežite sa vanjske  strane, tako da beba ne može da se igra trakama kojim se vežu. Ako su predugačke – skratite ih, jer one prosto mame bebu da ih vuče i stavi u usta.

Zdravlje prije svega

Čak i proizvođači mnogo više vode računa kada je proizvodnja krevetića u pitanju, i pored dizajna trude se da zadovolje i zdravstvene aspekte. Možda vam ovo neobično zvuči, ali nedavna istraživanja su pokazala zabrinjavajuće rezultate. Naime, aditivi koji se koriste za proizvode od plastike (kako bi povećali njenu elastičnost) – ftalati, našli su se i u proizvodima za djecu, prvenstveno igračkama, ali i namještaju, pa i krevetićima (kao što su npr. zaštitne i ukrasne lajsne koje se uglavnom prave od kant trake). Problem je u tome što se ftalati ne vežu za plastiku, tako da mogu da migriraju iz igračaka, ali i predmeta koje djeca stavljaju u usta (kada, na primjer, grizu ogradicu krevetića u periodu kada im rastu zubići). S obzirom da su ftlalati opasni za zdravlje, jasno je zašto su ova istraživanja zabrinula roditelje, ali i proizvođače  dječje opreme. Poslje svega navedenog, jasno je da kupovini ovog važnog komada namještaja treba posvetiti posebnu pažnju.

I bebe vole proljeće

Iskoristite svaki lijep dan da svoje dijete izvedete na sviježi zrak , makar i na kratko

Bebama prija šetnja i nemojte im je uskraćivati. Iako je mnogim roditeljima klokan nosiljka idealno rešenje za šetnju sa bebom, ova kombinacija se ne preporučuje u prvim mjesecima života. U njoj dijete zauzima nepravilan položaj koji otežava pravilno produbljivanje čašice kukova. Znači, sve dok dijete ne počne da sjedi (oko šestog mjeseca) i dok se ne obavi ultrazvučni pregled kukova i konzultiraje da nema nikakvih deformacija, na klokanicu zaboravite.

Kada dođe vrijeme da počnete da je koristite povedite računa da dijete, kada je budno, nosite okrenuto od sebe, naslonjeno na vaša leđa, kako bi moglo da posmatra šta se oko njega dešava. Takođe, vodite računa da ne bude previše obučeno jer je nosiljka od spužvastog materijala koji pokriva cijelo njeno tijelo, pa je može previše zagrijat, što je, posebno u toplim mjesecima, opasno.

Prevozno sredstvo

Zavisno od modela kolica zavisi i koliko će vam šetnja biti uživanje a koliko napor. Prednost imaju lagana, tzv. kišobran, kolica jer kada naiđete na stepenice možete ih prenjeti zajedno sa bebom bez većeg napora. Ako pak imate svemirska super opremljena kolica, šetajte tamo gde nema mnogo prepreka. U svakom slučaju, kolica su odlično rješenje jer u njih možete staviti, pored svoje bebe, naravno, i sve ono što vam može biti potrebno: flašice sa vodom, mlijekom, maramice, rezervne pelene, nešto za presvlačenje…

Četrdeset dana

U našem narodu se još smatra da bebe pre navršenih četrdeset dana ne treba da izlaze van. Ali, svi zaboravljaju jedan važan podatak, a to je da je beba prilikom izlaska iz porodilišta praktično već bila napolju. Ukoliko je lijepo vrijeme, a takvo je upravo pred nama, nema razloga da čekate da prođe mjesec i pol dana da bi vaše dijete udahnulo svježi zrak. Bebe ipak nisu toliko osetljive i nježne, i ako ih pravilno pripremite za izlazak i adekvatno obučete, možete mirne duše da krenete u prvu šetnju.

Pretopljavanje

Nije rijetka pojava da roditelji pretopljavaju svoju decu, a posebno kada su bebe u pitanju. Nisu rijetke situacije da roditelji u kratkim rukavima šetaju pored djece u jaknama! Zato, kada je oblačenje u pitanju, trudite se da budete realni i ako je napolju sunčano i toplo nemojte bebi oblačiti odeću koja je predviđena za hladno vrijeme. Najbolje je da je obučete slojevito, kako biste shodno promjeni vremenskih prilika mogli da je lako i brzo obučete ili skinete. Veća je verovatnost da će se prehladiti ako je previše obučena jer će se oznojiti, a i raspoloženje joj tada nije na zavidnom nivou. Beba kojoj je vruće je nervozna, razdražljiva i plačljiva.

Zaštita od sunca

Nekada vrijeme zna  i da zavara, pa kada je vjetrovito i ne primjetimo da sunce ipak malo jače grije. A kada se vrate iz šetnje, mame primjete da su bebi crveni obrazi i ručice. Zato treba biti oprezan na suncu jer ono može da izazove i alergiju i neugodne opekotine. Nemojte kolica «parkirati» na suncu, već uvek potražite hlad. Bebu možete zaštititi i šeširićem, navući štitnik ili jednostavno prebaciti tanku pelenu preko kolica dok spava (nemojte ih potpuno zatvoriti jer je bebi potreban svjež zrak).

,

Noćne more i noćni terori kod djece

Djeca između dvije i četiri godine života su posebno sklona pojavama noćnih mora, jer to je vrijeme kada se počne razvijati osjećaj straha, ali i mašta

Kada se vaše dijete u noći probudi u strahu plačući i ima problema s ponovnim spavanjem, to je vjerojatno znak da je imalo noćnu moru. Te „epizode“ noćnih mora najčešće se događaju u drugom dijelu noći, za vrijeme REM faze, a postoji mogućnost da će se dijete sjećati ono što je sanjalo i sljedeći dan i da će ga sadržaj sna mučiti.
Noćne more nikako ne smiju pobrkati s noćnim terorima, a koji se javljaju u prvoj trećini noći. Djeca koja imaju noćne terore spavaju i dalje, no ne sanjaju, jako su uzrujani i vrlo ih je teško utješiti. Nakon toga ponovno zaspu i ne sjećaju se ničeg ujutro. No, o tome ćemo govoriti još kasnije u tekstu. Vratimo se na noćne more.

Zašto se događaju noćne more?

Većina djece različite dobi ima s vremena na vrijeme noćne more, no djeca između dvije i četiri godine života su posebno sklona pojavama noćnih mora, jer to je vrijeme kada se počne razvijati osjećaj straha, ali i mašta, te se povećava mogućnost opisa noćne more, tako da roditelj može točno saznati što je njihovo dijete sanjalo.

Noćne more mogu se javiti od „strašne“ priče koju su čuli ili filma ili emisije koju su gledali na televiziji (makar se vama ne čini strašna), do prevelikog uzbuđenja prije spavanja ili nekog stresa koje se djetetu dogodio preko dana. Primjerice, dijete može imati noćne more od odvikavanja pelena i treninga na kahlicu, promjene vrtića, tete u vrtiću ili osobe koja ga čuva preko dana kada ste vi na poslu. Gotovo bilo kakva događanja mogu biti okidač za pojavu noćnih mora i to ne znači da ste loš roditelj. One su sastavni dio života kako djece tako i odraslih i normalno je da se pojave s vremena na vrijeme.

Kako pomoći djetetu

Kada dijete počne plakati ili vas dozivati idite do njega te ga tješite dodirom i riječima tako dugo dok se ne smiri. Ako uzmete dijete k sebi u krevet, imajte na umu da ćete možda razviti naviku da vam dijete usred noći dolazi u krevet. Dopustite im da, ako žele, ispričaju što su sanjali, no nemojte raditi pritisak ako ne žele. Tješite ih zagrljajem ili verbalno, no fraza „to je samo san“ možda neće pomoći kod djece od dvije, tri, četiri godine, jer oni tek tada počinju shvaćati koje su razlike između sna i jave. Naravno, nije na odmet podsjetiti ih da je to zaista san, jer doći će dan kada će moći shvatiti da su se upravo probudili i da su imali samo ružan san.

Ako znate o čemu je dijete sanjalo, pokušajte mu pokazati da zaista nema čudovišta u ormaru ili ispod kreveta… No, pokušajte biti vrlo nonšalantni u vezi uklanjanja strahova, kako se to ne bi pretvorilo u noćni lov čudovišta sa svijetlima, odnosno pravu noćnu igru. Ako dijete ima svoju omiljenu igračku, jastuk ili prekrivač s kojom spava, ponovno ga namjestite kako bi te stvari bile na dohvat ruke. Ako je potrebno, neka gori noćno svijetlo ili svijetlo u hodniku, te ga podsjetite da ste odmah u prostoriji pokraj, da nećete nikamo otići i da su svi u kući sigurni.

Sprečavanje noćnih mora

Čini se da su neka djeca podložnija noćnim morama nego druga, što je uvelike uvjetovano njegovim karakterom, ali i genetikom. Također, svaki roditelj nabolje pozna svoje dijete i kako ga razveseliti i utješiti, no postoje određene taktike koje možete isprobati kako bi spriječili ili barem umanjili pojavu noćnih mora. Poznato je da su djeca ovisna o rutini, pa zato ako ju do sada niste stvorili učinite to, primjerice mirnom toplom kupkom prije spavanja, bočicom mlijeka ili nečeg sličnog, pranjem zubi, čitanjem priče, pjevanjem uspavanki ili nekih drugim mirnijim pjesmama. Pokušajte čitati priče koje imaju veze sa spavanjem.

Sve to može minimalizirati stres, uzbuđenje i dojmove koji su se kod djeteta nakupili tijekom dana, te umanjiti mogućnost pojave noćnih mora. Također, možete primjerice pokušati stvoriti priču oko najdraže djetetove igračke kako će ju ona čuvati u snovima ili pak s djetetom kod kuće načinite igračku s kojom će moći spavati i koja će ju „štitit“ u snovima.

Prije spavanja, na dijete nanesite kremu koju ćete nazvati „krema za lijepe snove“ oko koje ćete isto razviti priču o tome kada namažete dijete da će imati lijepe snove. Isto tako možete to učiniti s bočicom mlijeka, u koju ćete staviti „magičnu prašinu“ za lijepe snove. Ne samo da će dijete željeti popiti sve što je bočici, nego ćete ga umiriti s uvjerenjem da će lijepo spavati i sanjati. Smislite neku lijepu priču o snovima, zbog kojeg će se dijete osjećati bolje, sretno i opušteno prije spavanja.

Ako znate da je djetetov dan bio pun različitih uzbuđenja i stresova, pokušajte s djetetom prije spavanja pričati o tome što se događalo tijekom dana i na taj način mu dati do znanja da se nema što brinuti, da je sve u redu. Ako se noćne more pojavljuju često, ako se dijete boji ići spavati i čak ima strahove tijekom dana, zatražite stručnu pomoć liječnika.

Noćni terori

Već smo početkom teksta spomenuli noćne terore, a radi se o iznenadnim epizodama plača, vrištanja, jecanja, mumljanja i to s otvorenim očima, a da dijete ustvari uopće nije budno. Dijete se nalazi u stanju između sna i jave i nije svjesno vaše prisutnosti, te neće reagirati bilo što vi rekli ili učinili. Znanstvenici u biti smatraju da se radi o problemu prelaska iz jedne faze spavanja drugu, a kroz koju prolazimo tijekom noći.

Oko 15 posto djece ima problema s noćnim terorima, a problemi najčešće počinju s navršenih godinu ili dvije i javljaju se negdje do sedme godine života, dok ima nekih slučajeva da se mogu javljati i do adolescentske dobi. Također, epizoda može trajati samo nekoliko minuta pa do koji 40 minuta, a kada je gotova vaše dijete će naglo utonuti natrag u san, te se ničega neće ujutro sjećati. Kao što smo već naglasili noćni terori se događaju u prvom djelu spavanja, kada dijete još uvijek nije ušlo u REM fazu.

Što učiniti?

Najlakši način kako razlikovati noćne more od noćnih terora je da dijete nakon što se probudi iz noćne more se najčešće sjeća što je sanjalo, reagira na vašu prisutnost i možete s njime normalno komunicirati te ga tješiti. Kod noćnog terora u biti ne postoji utjeha. Kada je riječ o noćnom teroru, nemojte ga pokušati buditi jer ga nećete moći utješiti, a ako ga pokušate zagrliti ili držati postoji mogućnost da ćete pogoršati situaciju.

Osim ako postoji mogućnost da se dijete za vrijeme epizode noćnog terora ozlijedi nemojte ga pokušavati fizički tješiti. Samo nježno i smireno govorite, pazite da se ne ozlijedi i čekajte da prođe. Dijete se za vrijeme noćnih terora mogu i dizati iz kreveta, pa zbog toga prije spavanja poduzmite mjere kako bi dijete zaštitili od ozljeđivanja. Maknite igračke s poda, osigurajte stepenice, prozore i sve gdje bi se moglo ozlijediti.

Zašto se javljaju?

Nitko ne zna zbog čega se noćni terori javljaju, pa tako se ne zna niti na koji ih način spriječiti. No, ono što je sigurno je da dijete koje ima noćne terore nema nikakve psihičke probleme, pa čak ne treba značiti da se nečeg boji ili da je uzrujano zbog nečeg. Noćni terori mogu se javiti zbog prevelike premorenosti djeteta, bilo da posljednje vrijeme spavalo loše zbog neke bolesti ili zbog poremećene rutine spavanja ili bilo čega drugog.

Rješavanjem nekog drugog problema sa spavanjem, vjerojatno ćete riješiti problem noćnog terora. U nekim slučajevima noćne terore može uzrokovati apnea ili pak povećane mandule i adenoide što može uzrokovati probleme s disanjem, što pak uzrokuje djelomično buđenje kod djeteta.

,

5 zabluda o bebinom spavanju

spavanje_bebe_4_926754897Kada novorođenče dođe u obitelj roditelji dobijaju mnogo različitih, a često i pogrešnih savjeta o njezi i zdravlju bebe. Pogledajte koje su to najčešće zablude koje se tiču spavanja djeteta.Novopečeni roditelji su često u dilemi kada je u pitanju pravilna njega njihove bebe. Iako je najbolje konzultirati  se sa pedijatrom, brojne sugestije stižu od baka i mama, rođaka i prijatelja. Želeći da svom djetetu pruže samo najbolje, roditelje često uznemire suprotstavljeni stavovi.

Zdrav san je veoma važan za pravilan rast i razvoj djece. Evo nekoliko najčešćih zabluda koje se tiču bebinog sna:

 • Položaj spavanja

Mit: Bebi neće štetiti ako spava položena na stranu.
Realnost: Stručnjaci savjetuju da beba spava na leđima, kako bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (takozvani SIDS).

 • Reguliranje spavanja

Mit: Možete kontrolirati kada i koliko će vaša beba spavati.
Realnost: Novorođene bebe spavaju kada žele, a bude se kada su gladne, mokre ili uznemirene. Razlog neuspjeha uspostavljanja rasporeda i rutine spavanja kod beba je upravo njihov uzrast. Kod starijih beba je moguće uspostaviti i pratiti ustaljen raspored spavanja.

 • Povijanje bebe

Mit: Povijanje je zastarjela metoda smirivanja i tješenja uznemirene bebe.
Realnost: Kada se izvede na pravi način, čvrsto povijanje može da umiri bebu i da pomogne kod problema sa grčevima. Kako bi to bilo urađeno na pravi način, treba potražiti savjet pedijatra ili patronažne sestre.

 • Drijemanje i čvrsto spavanje

Mit: Dremanje u automobilskom sedištu ili kolicima se ne računa kao spavanje.
Realnost: Ako vaše dete čvrsto spava, nije bitno gde se nalazi. Nema potrebe da usnulu bebu premeštate iz kolica u krevetac, ako joj je udobno i toplo.

 • Rižina kašica za bolji san

Mit: Ako se bebi prije spavanja u mlijeko doda rižina kašica, prespavaće cijelu noć.
Realnost: Ne postoje dokazi da takav obrok poboljšava kvalitetu sna djeteta. Stručnjaci upozoravaju da to može biti i štetno, naročito ako se žitarice u bebinu ishranu uvedu prerano.

,

Kako nastaje fimoza kod dječaka?

Savjeti pedijatra pomoći će vam da riješite nedoumice i izbjegnete najčešće greške koje roditelji prave prilikom njege bebinih genitalija.

Mladi roditelji često strahuju kada je njega bebe u pitanju, a posebno kada se radi o genitalijama.

Dakle, šta je fimoza?

– Fimoza je suženje otvora vrha spolnog uda, odnosno nemogućnost presvlačenja kožice koja prekriva vrh penisa. Ona predstavlja zaštitni mehanizam organizma, kojim se spriječava utjecaj vanjskih štetnih faktora – kako kemijskih, tako i mehaničkih. Na taj način se čuva fina, ranjiva koža tijela penisa.

Koje su najčešće greške koje roditelji prave?

– Postoji primarna i sekundarna fimoza, odnosno nasljedna i stečena. Primarna predstavlja sužen otvor „sam po sebi“, a sekundarna nastaje nasilnim presvlačenjem, pri čemu dolazi do pucanja vlakana kože. Na tim mjestima se stvara ožiljno tkivo, a skupljanjem ožiljka se sužava otvor. Greška koju čine loše savjetovani roditelji jeste da u potpunosti prevuku kožicu penisa – a onda ne mogu da je vrate. To stanje se naziva parafimoza, i predstavlja urgentno stanje u pedijatriji, jer na taj način uzrokovan kožni „prsten“ smanjuje dotok krvi u tijelo penisa. Parafimoza može da izazove trajno oštećenje i prestanak vitalnosti penisa.

Zbog toga pedijatri savjetuju da se kožica koja prekriva vrh penisa ne dira, da se ne presvlači od rođenja do druge godine života. A, šta se onda preduzima?

– Ako pedijatar kod djeteta poslije navršene druge godine konstantira fimozu, onda će preporučiti roditeljima do kog stupnja kožica može da se presvlači preko glansa (glavića). Pri tome treba voditi računa da do kraja četvrte, odnosno početka pete godine kožica mora da se presvlači bez poteškoća.
Ukoliko dođe do fimoze, postoje određene kreme koje pomažu oslobađanje kože glavića penisa. Ako je problem veći, obavlja se kirurška intervencija pod nazivom cirkumcizija (obrezivanje), tokom koje se umjetno stvoren prsten odsječe, a tijelo penisa oslobodi viška kože. Postoje određene tendencije da se dječacima cirkumcizija radi odmah po rođenju.

Kako izgleda pravilna njega genitalija kod djevojčica?

– Prvi pogrešan savjet koji roditelji malih princeza dobiju, jeste da se genitalije ne tretiraju vodom, da se ne peru, pa sirasti maz i krema ostaju na njima. Tako nastaju  infekcije.
Međutim, ni u pranju ne treba pretjerivati. Bebe treba kupati svaki drugi-treći dan, jer se svakodnevnim kupanjem uništava prirodni zaštitni sloj na koži. Prilikom kupanja ne treba koristiti kemijska sredstva, nego samo vodu.

, , ,

Plivanje za bebe

Znanstveno je dokazano da se bebe rađaju sa urođenim refleksima za plivanje i ronjenje, a mi vam otkrivamo čega treba da se pridržavate ukoliko svoju bebu vodite na bazen.

Tokom zime, na otvorenom je veoma sužen izbor zajedničkih aktivnosti sa bebom. Zbog hladnoće i vjetra, roditelji često odustaju i od šetnje, opredjeljujući se za neke druge aktivnosti. Jedna od njih je plivanje za bebe.

Refleks za ronjenje

beba_baby_bazenBeba se rađa sa njim. Kada je pustite da zaroni, ona će da zadrži dah i da otvori oči. Vremenom taj refleks slabi, pa stariju djecu morate da naučite kako da zadrže dah ako žele da zarone (mada se taj refleks nikada u potpunosti ne izgubi).
Uprkos urođenim refleksima, bebu ni na sekundu ne smijete da ostavite samu u vodi, jer uvek postoji opasnost da se naguta vode
Švedski znanstvenici su proveli istraživanje u okviru kog je učestvovala 21. beba, starosti između četiri i dvanaest mjeseci. Nijedna od njih nije progutala vodu niti se zagrcnula kada su je zaronili u vodu. Interesantno je i da nijedna beba nije bila uplašena od sljedećeg “zarona”. Naprotiv, izgledalo je kao da ih to čini radosnim. Međutim, moramo da napomenemo da nikako ne smijete sami da isprobavate refleks ronjenja kod vaše bebe, jer bi to moglo da bude opasno!

Refleks za plivanje

Beba se rađa i sa ovim refleksom. Naime, ako bebu uzrasta do šest mjeseci potrbuške stavite u vodu, ona će refleksno da maše ručicama i nožicama, a ti pokreti mogu da liče na prave plivačke. Međutim, veoma je važno znati i napomenuti urođeni refleksi ne mogu da spriječe utapanje ukoliko bi se beba sama našla u vodi. To znači da ni na sekundu ne smijete da je ostavite samu!

Vrijeme za bazen

Pojedini roditelji nose bebe na bazen sa navršenih mjesec-dva.Isključivo topla voda
Neophodno je da se vodi računa o temperaturi vode u bazenu – poželjno je da iznosi između 28 i 30 stupnjeva. Ukoliko beba počne makar malo da drhti, odmah je iznesite iz vode!Međutim, u tom
periodu se bebin imunitet tek razvija, i još uvek je veoma slab. Zato stručnjaci ne preporučuju da bebe ispod šest mjeseci posjećuju bazen. Uvek postoji mogućnost da dijete proguta malo vode, a nikad ne može sa sigurnošću da se tvrdi da u bazenu nema bakterija koje mogu da mu naškode. Ako proguta “zagađenu” vodu, može da dobije dijareju (proljev), koja je “nezgodna” kod sasvim malih beba.

Sigurnost na prvom mjestu

Ono što je najvažnije, svakako jeste bezbjednost. Morate da vodite računa da bebu ni na sekundu ne ostavljate samu u vodi, tj. bazenu. Takođe, vodite računa da ne plivate držeći bebu – jer to može da bude veoma opasno, već se sve vreme stopalima oslanjajte na dno bazena. Iako mnoge bebe uživaju da budu u vodi i da “plivaju”, nemojte očekivati da će vaše dijete zaista da propliva do svog prvog rođendana. Obuku plivanja za bebe prije svega treba da shvatite kao zajedničku zabavu, u kojoj uživate i vi i vaša beba.