,

Čitajte bebama naglas od prvog dana

Ukoliko ste ikada pokušali čitati priče svojoj bebi, zasigurno ste primijetili reakciju u vidu gugutanja i pokušaja “razgovora”, mahanja ručicama ili pokušaja hvatanja knjigice. Beba je jednostavno sretna, no to nije jedini benefit čitanja malenim buhtlicama, pa čak i u dobi u kojoj ništa ne razumiju. Ili mi mislimo da ne razumiju.

Naime, bebe ne razumiju sve što radimo i zašto to radimo. No, bismo li čekali da beba poraste prije no što joj počnemo govoriti, samo zato što nas ne razumije? Naravno da ne. Čitanje pričica predivna je zajednička aktivnost koja se može nastaviti godinama, a iznimno je važna i forma stimulacije razvoja.

Zašto čitati bebi?

Čitanje naglas bebu će…

– naučiti ponešto o komunikaciji općenito
– upoznati je s konceptom priče, brojki, slova, boja i oblika na zabavan način
– izgraditi sposobnost slušanja, pamćenja i govora
– dati bebi informacije o svijetu koji je okružuje

Vjerovali ili ne, do trenutka kada bebe proslave 1. rođendan, kroz čitanje priča naučit će sve osnovne govorne obrasce koji su im potrebni pri učenju materinjeg jezika. Što im više priča pročitamo naglas, većem će broju riječi dijete biti izloženo te će ih brže i bolje samo početi koristiti. Slušanje riječi i rečenica gradi mrežu riječi u bebinu mozgu. Dokazano je da djeca starosti 2 godine znaju više riječi ukoliko im se čitalo od prvog dana, nego njihovi vršnjaci koji nisu imali prilike slušati dječje priče. Isto tako, djeca kojima se čita kontinuirano do predškolske dobi, lakše uče čitati i pisati.

Kako beba čuje i doživljava priču?

Kada naglas čitate bebi priču, ona čuje mnoge nove izraze, osjeti vaše emocije i ekspresiju, što kod bebe potiče emocionalni razvoj i društvenost. Čitanje također poziva bebu da gleda, pokazuje prstićem, dira i odgovara na vaša pitanja, a sve to zajedno je odlična stimulacija socijalnog razvoja i mentalnih vještina. Beba će također pokušati oponašati zvukove koje čuje, prepoznavati crteže koje joj pokazujete i učiti riječi.

No možda najvažniji razlog zbog kojeg bebama treba čitati naglas, je uspostavljanje veze između onog što beba najviše voli – vas i knjiga. Na taj način pokazujete bebi da je čitanje aktivnost koja je važna i kojoj treba posvetiti vrijeme i pažnju.

Različita dob traži različite priče

Sasvim malene bebice neće znati što crteži u nekoj slikovnici znače, ali mogu se na njih fokusirati. Osobito će im zanimljiva biti lica, jarke boje i kontrasti.

Između 4. i 6. mjeseca, beba će početi pokazivati više interesa za crteže i ilustracije u slikovnicama. Već će sama moći uhvatiti i držati manje knjigice, stavljat će ih u usta i opipavati ručicama. U toj dobi, odaberite čvrste vinilne ili platnene knjigice s jarkim bojama i rimovanim tekstom koji se ponavlja.

Između 6. i 12. mjeseca, djeca počinju shvaćati da crteži predstavljaju predmete iz okoline i već će razviti određeni ukus te birati omiljene prizore, crteže, stranice ili čak i čitave priče. Beba će reagirati dok joj čitate, uzimati knjigicu i pokušavati nešto i sama reći. Do prvog rođendana već će naučiti okretati samostalno stranice i ponavljati zvukove za vama.

Kada i kako čitati?

Čitanje naglas ne zahtijeva neke posebne vještine ili opremu, već samo vas, vašu bebu i nekoliko knjigica s jednostavnim pričama. Čitajte naglas nekoliko minuta, ali češće. Ne brinite ako ne uspijete završiti cijelu knjigicu, već se fokusirajte na one stranice i dijelove priče koje vaša beba voli i na koje najbolje reagira.

Odredite dio dana kada ćete čitati i pokušajte čitati svaki dan. Možda najidealniji dio dana je upravo vrijeme prije spavanja. Čitanje će, uz maženje i pričanje, postati rutina koja smiruje bebu i na neki joj način signalizira i navikava je da je došlo vrijeme za spavanje.

Ukoliko se odlučite na čitanje tijekom dana, pripazite da beba bude sita, suha i naspavana. Uvijek imajte omiljenu slikovnicu sa sobom kada ste prisiljeni s bebom čekati (npr. kod pedijatra ili u parku).

Još neki savjeti…

– Mazite bebu kad joj čitate kako bi se osjećala sigurna i povezana s vama
– Čitajte s određenim ekspresijama, mijenjajte glas, oponašajte zvukove iz prirode, stišavajte i pojačavajte glas, koristite različite glasove za različite likove u priči
– Ne morate točno slijediti tekst priče. Ponekad stanite i pitajte bebu, primjerice, “gdje je žuta maca? kako je lijepa i umiljata ova maca…”
– Pjevušite rime, oponašajte životinje, učinite čitanje zabavnim
– Bebe obožavaju i uče iz ponavljanja, pa ne brinite ako ćete čitati jednu te istu knjigicu iznova i iznova. Svaki puta ponovite zvukove i riječi na isti način kao što ste to učinili prethodnih dvijesto puta
– Kada beba poraste, dozvolite joj da hvata knjigicu, da je drži i da je stavlja u usta (ako je čista). Na taj način bebe pokušavaju saznati što su knjige, kakve su na opip i kakvog su okusa tj. jesu li za jelo.

Koje knjigice odabrati?

Knjigice za bebe bi trebale imati jednostavne, ponavljajuće tekstove i jednostavne, “čiste” crteže. Tijekom prvih nekoliko mjeseci života, vaša beba zapravo samo voli čuti vaš glas, pa možete čitati i kolumnu iz Privrednog vjesnika, no ipak je bolje da to budu ritmične brojalice s ponavljajućim rimama. Kako joj se razvija vid, beba će s vremenom pokazivati više interesa prema crtežima, pa birajte slikovnice koje imaju velike crteže na jednobojnim podlogama.

Kada svlada držanje predmeta ručicama, nabavite vinilne ili platnene knjigice koje može stavljati u usta, te one koje imaju na crtežima velika lica, jarke boje i različite oblike. Kada, pak, beba počne reagirati na ono što je unutar knjigice, birajte one koje u sebi sadrže crteže s bebama, igračkama i drugim poznatim predmetima iz bebine okoline (jabukama, bočicama, dudama, cvijetićima i sl.).

Kada beba postane samostalnija i može sjediti u kadici ili jesti prstićima, čitajte joj priče o rutinama – da trebamo ići spavati, da trebamo papati voće ili prati zubiće. Ukoliko beba već počinje govoriti, birajte priče u kojima može za vama ponavljati jednostavne riječi.

Knjigice s ogledalima i različitim materijalima (šuštavim, mekanim, hrapavim i sl.) također su dobar izbor za djecu koja već samostalno znaju okretati stranice i baratati knjigom. Njima će zanimljive biti i knjigice unutar kojih iskoče ili se izboče i formiraju neki izrezani dijelovi, knjigice s dodanim muzičkim efektima te one koje se sastavljaju i rastavljaju.

Bebe također vole albume s fotografjama ljudi koje poznaju i vole, pa i obiteljska uspomena može poslužiti kao sredstvo zabave i stimulacije.

I na kraju, najbolji način da dijete naučite kako zavoljeti knjige i čitanje, je da ga okružite knjigicama. Kada beba počne puzati i hodati i sama uzimati igračke, pobrinite se da među njima uvijek budu i knjigice. A kada napuni dvije godine i iscrpite sve priče kod kuće, upišite se u najbližu knjižnicu i krenite zajedno na avanturu otkrivanja nekih novih priča i nekih novih pustolovina.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori