,

5 zabluda o bebinom spavanju

spavanje_bebe_4_926754897Kada novorođenče dođe u obitelj roditelji dobijaju mnogo različitih, a često i pogrešnih savjeta o njezi i zdravlju bebe. Pogledajte koje su to najčešće zablude koje se tiču spavanja djeteta.Novopečeni roditelji su često u dilemi kada je u pitanju pravilna njega njihove bebe. Iako je najbolje konzultirati  se sa pedijatrom, brojne sugestije stižu od baka i mama, rođaka i prijatelja. Želeći da svom djetetu pruže samo najbolje, roditelje često uznemire suprotstavljeni stavovi.

Zdrav san je veoma važan za pravilan rast i razvoj djece. Evo nekoliko najčešćih zabluda koje se tiču bebinog sna:

  • Položaj spavanja

Mit: Bebi neće štetiti ako spava položena na stranu.
Realnost: Stručnjaci savjetuju da beba spava na leđima, kako bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (takozvani SIDS).

  • Reguliranje spavanja

Mit: Možete kontrolirati kada i koliko će vaša beba spavati.
Realnost: Novorođene bebe spavaju kada žele, a bude se kada su gladne, mokre ili uznemirene. Razlog neuspjeha uspostavljanja rasporeda i rutine spavanja kod beba je upravo njihov uzrast. Kod starijih beba je moguće uspostaviti i pratiti ustaljen raspored spavanja.

  • Povijanje bebe

Mit: Povijanje je zastarjela metoda smirivanja i tješenja uznemirene bebe.
Realnost: Kada se izvede na pravi način, čvrsto povijanje može da umiri bebu i da pomogne kod problema sa grčevima. Kako bi to bilo urađeno na pravi način, treba potražiti savjet pedijatra ili patronažne sestre.

  • Drijemanje i čvrsto spavanje

Mit: Dremanje u automobilskom sedištu ili kolicima se ne računa kao spavanje.
Realnost: Ako vaše dete čvrsto spava, nije bitno gde se nalazi. Nema potrebe da usnulu bebu premeštate iz kolica u krevetac, ako joj je udobno i toplo.

  • Rižina kašica za bolji san

Mit: Ako se bebi prije spavanja u mlijeko doda rižina kašica, prespavaće cijelu noć.
Realnost: Ne postoje dokazi da takav obrok poboljšava kvalitetu sna djeteta. Stručnjaci upozoravaju da to može biti i štetno, naročito ako se žitarice u bebinu ishranu uvedu prerano.