, , ,

5 roditeljskih trikova koji štede vrijeme i novac

Kroz igru i zabavu, lako i s širokim osmjehom možete, vjerovali ili ne, prebroditi teškoće koje se javljaju u komunikaciji s mališanima!
Kako postići cilj (okupati bebu, kupiti cipelice, dati lijek…) bez previše muka i suza?

Majčinstvo i očinstvo donose velike radosti i zadovoljstva. Uživate posmatrajući prve korake svog djeteta, njegov osmjeh i zabavan i nevin način na koji uči o svijetu oko nas. Ipak, život s malim djetetom često umije da bude kompliciran – a tada ćete morati da odgodite sve obaveze i planove i brišete suze svom mališanu.

 1. Kupovina cipelica može biti uživanje
  Kupovina s uplakanim mališanom koji se dosađuje ne može biti zabavna. Zato slijedeći put ostavite svog klinca ili klincezu kod kuće. Umočite njegovo stopalo u posudu boje i potom ga pritisnite u bijeli papir kako biste napravili otisak. Nakon toga, moći ćete precizno da izmjerite koliko je stopalo vašeg djeteta dugačko i precizno odrediti broj koji ono nosi. Posjetite sami dućane dječje obuće i donesite kući nove cipelice. To će vas poštedjeti višesatnog probanja različitih modela i glasnog: „Maaaama, ’idemo kuuući!“
 2. Bezbjedno kupanje

  Ako je vaš mališan od onih koji, kao mačka, bježi od vode i svako njegovo ležanje u kadi podrazumjeva migoljenje i plač, zbog čega provedete trostruko više vremena pokušavajući da ga okupate, razmislite o kupovini prostrane korpe za veš. Stavite svoje djete u korpicu, a nju u kadu. Na ovaj način, smanjićete mogućnost da beba sklizne i povrijedi se.

 3. Svježe voće

  Ako vam je dosta voća koje se brzo kvari i truli i vike o tome kako se smeđe voće ne jede (jer to, kako kažu djeca, nisu prave jabuke), počnite da koristite gumice. Isjecite jabuke na kriške, a potom ih spojite i vežite gumicama. Tako ćete zadržati svježinu omiljene voćkice svog mališana.

 4. Kako da lijek ode dole?

  Punu žlicu nečeg slatkoga, koju mame često korsite da zavaraju svoju djecu kada žele da ona popiju lijek, možete zameniti dudom. Isecite vrh dude i napunite je lijekom. Mališan će pobjeći od strašnežlice pune lijeka ili sirupa, ali neće odustati ako mu date nešto što mu je drago i poznato.

 5. Uništitelj čudovišta i babaroga

  Ukoliko se vaš mališan plaši da spava sam u svojoj sobi jer vjeruje da će, čim sklopi oči, iz ormara, iza zavjese ili ispod kreveta iskočiti strašno i dlakavo čudovište, postoji jednostavan način da odagnate taj strah. Iskoristite neku praznu bocu (koja na vrhu ima prskalicu – tako će biti zabavnije koristiti je), napunite je vodom ili sokom neke lijepe boje (recimo, zelene kako bi tekućina djelovala toksično) i na njoj napišite „Uništitelj čudovišta i babaroga“. Objasnite djetetu da će ove strašne pošasti pobjeći s onih mjesta po kojima je ono prsnulo. Pomozite mu da „Uništiteljem“ isprska sve delove prostorije iz kojih ono veruje da čudovišta vrebaju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori