, ,

10 zanimljivosti o blizancima

Bilo da su jednojajčani ili dvojajčani, blizanci su svijet za sebe, a o njihovoj posebnosti svjedoče brojne zanimljivosti… 

Za porast blizanačkih trudnoća u poslednjom desetljeću  uglavnom je “odgovorna” umjetna  oplodnja. Međutim, istraživanja su pokazala da na začeće blizanaca utječu i godine majke, kao i njena visina i težina, hormonske terapije, genetika…

Evo nekoliko zanimljivih podataka o blizancima i blizanačkim trudnoćama..

Jedna od 80 trudnoća je blizanačka

Broj jednojajčanih blizanaca je prilično konstantan i iznosi 3 do 5 na 1.000 rođene djece, dok učestalost dvojajčanih blizanaca koji su rođeni iz spontano nastale trudnoće varira od 4 do 50 na 1000 trudnoća.

Kao odraz u ogledalu

Jednojajčani blizanci zapravo su odraz u ogledalu jedan drugog. I otisak prsta i zuba kod takve djece rijeđe je sličan, a češće izgleda sasvim suprotno, kao odraz u ogledalu.

Blizanci sa različitom bojom kože

Blizanci od kojih je jedan crnac, a drugi bjelac, rađaju je svega jednom godišnje, ali u budućnosti će se to češće dešavati. Dr Jim Wilson, genetičar kaže da, budući da otac i majka daju djetetu po 50% svojih gena, prva generacija potomaka roditelja različite rase sigurno će biti mješovite rase. S obzirom da je svako deseto djete mješovite rase, znači da će u budućnosti biti više blizanaca od kojih će jedan biti svjetle puti, a drugi tamne.

Dječaci dominiraju

U svijetu ima više blizanaca nego blizanki, ali se ova statistika mijenja u korist djevojčica kada su u pitanju trojke.

Jezik blizanaca

Pretpostavlja se da 40% blizanaca razvija svojevrsni vlastiti jezik, razumljiv samo njima. “Jezik blizanaca” se obično razvija u drugoj godini, a nastaje tako što jedan od blizanaca modelira nezreo i patološki govor drugog, zbog čega oba govore neispravno, a pritom se međusobno razumiju.

Ljevoruki blizanci

Skoro 22% blizanaca je ljevoruko, za razliku od ostalog dijela populacije, u okviru koje samo 10% ljudi daje prednost lijevoj ruci.

Gurkanje počinje već u trbuhu

Suvremena  tehnologija, koja je omogućila snimanje blizanaca u maminom trbuhu, pokazala je interesantne činjenice: oni se zabavljaju, ali i guraju još prije rođenja.

Najviše blizanaca crne rase

Među rasama postoji razlika u učestalosti rađanja blizanaca: kod bijele rase, rađa se jedan blizanac na 90 porođaja, kod žute rase tri blizanca na 1.000 porođaja, a kod crne rase 30 do 40 blizanaca na 1.000 porođaja.

Jednojajčani i dvojajčani blizanci

Osnovne činjenice vezane za blizance govore da su blizanci različitog spola uvek dvojajčani, a jednojajčani blizanci su uvek istog spola. Smatra se da je rađanje jednojajčanih blizanaca slučajan fenomen, a dvojajčanih – rezultat većeg broja ovulacija, i da se oni češće rađaju u porodicama u kojima je, naročito sa majčine strane, već bilo blizanačkih trudnoća.

Mame blizanaca su zdravije

Nova istraživanja su pokazala da mame koje su prirodnim putem rodile blizanace žive duže od drugih mama zato što su generalno tjelesno jače, zdravije i izdržljivije. One, takođe, imaju duži reproduktivni životni vijek, potrebno im je manje vremena za oporavak između trudnoća i u prosjeku imaju više djece.