, ,

10 savjeta za hranjenje bebe flašicom

Umesto što se loše osjećate zbog toga što bebu ne dojite već je hranite na flašicu, naučite da u tome uživate zajedno sa svojom bebom.
Mnoge majke bebu hrane flašicom, bilo da je to njihov izbor ili su spijrečene da doje. Međutim, i takav način hranjenja novorođenčeta se može pretvoriti u svojevrstan ritual i zbližavanje majke i djeteta.

Prepoznajte signale – Ja sam gladna

Bebe plaču kada su jako gladne. Preduhitrite taj plač tako što ćete na vreme prepoznati signale kojima vam beba poručuje da je spremna za obrok, a to uglavnom pokazuje izrazima lica ili mahanjem rukama i nogama.

Izaberite mirno mesto za hranjenje

Kako beba sve hranjive sastojke dobija iz mlijeka, obroci su od vitalne važnosti. Preporučuju se tiha mjesta na kojima beba može da se koncentrira na hranu. To naravno ne znači da treba da preskačete obrok ukoliko ste na javnom mestu.

Podrigivanje je veoma korisno

Ukoliko beba povrati obrok, to nije zbog alergijske reakcije, već je previše pojela, kažu pedijatri. Nakon 60 mililitara hrane, podignite je da podrigne, tako što ćete je nasloniti na svoje rame i milovati po leđima.

Beba prestaje da jede kada je sita

Djeca znaju koliko hrane im je dovoljno. Okretanje glave od flašice je siguran znak da je beba sita. Ako ni nakon podrigivanja ne želi da jede, nema potrebe da je prisiljavate.

Pažljivo mjerite

Pogrešan odnos mlječne formule i vode može imati ozbiljne posljedice po zdravlje vaše bebe. Pažljivo pratite upustva sa ambalaže, i spremite samo onoliko hrane koliko vam je u tom trenutku potrebno.

Ne uspavljujte bebu mlijekom

Čak i ako zubi još nisu počeli da rastu, uspaljivanje djeteta uz mlijeko ili čaj može dovesti do brojnih problema sa zubima. Neka hranjenje bude samo prvi dio rituala pred spavanje.

Ne koristite mikrovalnu pećnicu

Ukoliko vaša beba voli topli obrok, izbjegavajte mikrovalnu pećnicu za zagrijavanje, jer se usljed neravnomjernog zagrijavnja dijete može opeći na flašicu.

I dojenje i flašica

Mnoge mame, i pored toga što doje svoju decu, u specijalnim prilikama hrane bebe flašicom. Bilo da je to zbog razdvajanja od djeteta ili nestanka majčinog mlijeka, flašica i formula su alternativa i dopuna obrocima vaše bebe.

I tata je od pomoći

Uključivanje očeva u rituale hranjenja bebe pozitivno utječe na njihovo zbližavanje. Mame koje doje mogu biti mirne i kada su odsutne, znajući da njihova beba pored tate i flašice neće biti gladna.

Hranjenje flašicom=zbližavanje

Vaš odnos sa bebom može biti blizak i ako hranite bebu flašicom, možete da je milujete i slušate kako uživa u hrani.